Resesäng – Bäst i test 2019

 

Om du planerar att ta med ditt barn på en resa kan det vara praktiskt att inhandla en resesäng som du enkelt kan fälla ihop och ta med dig. Om man däremot letar efter en säng till ditt barn som du inte ska ta med på resor är det enklare att använda en spjälsäng.  De vanligaste spjälsängarna är tillverkade av trä – och därmed väldigt opraktiska att transportera. Resesängar däremot brukar normalt sätt vara tillverkade av lättare plast, och är vikbara, så de blir som ett litet paket som du enkelt kan ta med i bilen till exempel. De flesta flygbolagen tillåter dessutom dig att checka in resesängen – viktigt då att skydda resesängen ordentligt, samt att checka in den som specialbagage. Utbudet av resesängar är väldigt stort, det finns många olika tillverkare och många olika modeller i alla möjliga prisklasser. 

Resesäng eller barnvagn? 

Om ditt barn sover bra i en barnvagn är även det ett alternativ som sovplats för barnet under resan. Tyvärr kan barnet ofta inte röra sig och sträcka ut sig när det sover, vilket barnet ofta vill göra! En annan nackdel är att många barnvagnar inte är godkända för att barn ska sova i dem. Om det inte finns en liggdel till barnvagnen, så måste barnet sova i sittdelen, vilket då innebär att den behöver använda säkerhetsbältet för att inte ramla ur, vilket många barn inte tycker om när det ska sova. En stor fördel med resesäng är att barnet kommer att känna igen sängen, så även om det är ett helt nytt rum barnet ska sova i så känner barnet trygghet i att hen känner igen sängen. 

När man väljer en resesäng är det viktigt att undersöka vilken maxvikt som är godkänt. Vissa resesängar har avtagbara sidor – vilket gör det väldigt praktiskt att ta in och ut barnet utan att behöva böja sig för mycket. Resesängar finns för de flesta åldrarna, men vi har fokuserat på de som är godkända upp till 4 år. Många väljer att låta två barn sova samtidigt i resesängen, för att slippa att ta med två stycken, men detta är endast rekommenderat om båda barnen är riktigt små. Alla resesängar i vår genomgång kommer med en madrass att sova på. Vissa är dock i det tunnaste laget för att barnet ska sova bra. Man vill gärna ha en med en tjockare madrass, dels av säkerhetsskäl, men även för att barnet ska ha det så skönt som möjligt. 

Smidighet eller komfort? 

En stor nackdel med resesängar är att många modeller är svåra att fälla ut eller att packa ihop. Eftersom du troligtvis kommer behöva göra detta flera gånger under varje resa, har vi lagt stor vikt vid detta för att utse resesängen som vunnit Bäst i test. Förutom enkelheten i att fälla upp sängen har även vikten stor prioritering i testet, då sängen troligtvis kommer bäras runt en hel del. Vissa resesängar blir lite väl stora även efter man vikt ihop den, men dessa kan dock ge högre komfort för barnet, så det är en balansgång om vad man tycker är viktigast. Alla resesängar vi har med i testet kommer med en smidig förvaringsväska så de är enkla att förvara när de inte används, samt skyddar sängen under transport. Det är inte bara vid resor som resesängen kan komma till användning, det är även populärt att ta med den om man ska gå bort på middag, eller om man har gäster med barn kan det vara fint att kunna erbjuda deras barn en sovplats för kvällen. 

Eftersom utbudet är så pass stort, och behoven är så pass olika, har vi delat upp testet i olika kategorier: Premium, mellanklass och budget.