Ägglossningstest – Bäst i test 2020

ägglossningtest

Hitta marknadens bästa ägglossningstest! Uppdaterad april 2020. 

Att använda ett ägglossningstest är ett väldigt effektivt sätt att hjälpa kvinnor och par att bli gravida. Ett fungerande ägglossningstest reagerar på ett hormon som utsöndras i samband med att kvinnan har ägglossning. Oftast är tiden mellan ägglossning och med runt 14 dagar, och från att mensen har börjat så startar produktionen av hormon i hypofysen vilket gör att ägget mognar i äggstocken. I och med detta startar produktionen av östrogen vilket påverkar slemmet i livmoderhalsen så att spermier lättare kan ta sig fram. När till slut östrogenet blir tillräckligt högt så startar själva ägglossningen. När ägget är på väg ner mot livmoderhalsen kan en spermie befrukta det, vilket så kan resultera i att kvinnan blir gravid. Om ägget inte skulle bli befruktat kommer det ut med mensen. 

De flesta kvinnor har ägglossnings 2 dagar per månad, och det är dessa dagar som chansen att bli gravid är som allra störst. 

Vad mäter ett ägglossningstest?

Ett ägglossningstest fungerar i praktiken likadant som ett graviditetstest. 24-36 timmar innan ägglossningen har ägglossningshormonet LH (dvs luteiniserande hormon) högre koncentration, och genom att veta när koncentrationen är som allra högst kan du planera in nära befruktningen ska ske. Det som avgör när du ska ta ägglossningstestet är menstruationscykelns längd, vilken räknas från mensens första dag och till dagen före nästkommande menstruations första dag. 

Första dagen som kvinnan har en blödning (mensens första dag) är menstruationens första dag, och sedan räknar du dagarna fram till nästa menstruation börjar – detta är kvinnans menstruationscykel. Detta är väldigt individuellt, men generellt kan man säga att det brukar pågå mellan 25 och 35 dagar. Även när själva ägglossningen aktiveras är väldigt individuell, men brukar generellt ske mellan 12 och 16 dagar innan efterföljande menstruation börjar. För maximal chans att bli gravid, så är det mest effektivt att försöka bli befruktad just den dagen då du har en LH-stegning och dagen efter det. Det är då viktigt att ha samlag inom 48 timmar efter att LH-stegningen har säkrats. 

Av de testerna vi tagit del av så är det mera tillförlitligt att använda sig av denna metoden, dvs att mäta LH-värden som vi tidigare pratat om, än att använda kalender eller temperaturmetoder. Enligt Clearblue till exempel är deras tester över 99% rättvisande när det gäller att visa de två mest fertila dagarna under månaden. De har en känslighet på 40mIE/ml vilket såklart är otroligt bra. 

Det finns också salivbaserade tester man kan göra, men de är inte alls lika exakta, så de har blivit tämligen ovanliga på den svenska ägglossningstestmarknaden. De salivbaserade testerna reagerar på hur pass mycket östrogren det är i salivet, istället för homonbaserade testen. Det har visat sig att salthalten ökar när östrogennivån ökar, vilket dessa test då använder som metod för analysen. 

Vanligast är då att man använder ett ägglossningstest med sticka. Då kisar man i en mugg och sedan sticker man ner stickan i den så mäter den hormonnivån, och visar sedan om kvinnan har ägglossning eller inte. Alternativet till detta är att använda en så kallad stav, och då mäter man hormonnivån direkt i urinstrålen när man kissar. 

När kan jag ta ett ägglossningstest?

I bruksanvisningen kan du enkelt se vilken dag i din menstruationscykel du ska ta testet på. Själva testet är mycket enkelt att använda, och man kan ta det precis när man vill på dygnet, även om det oftast rekommenderas att ta testet på morgonen, då koncentrationen av LH-hormonet är som störst. 

Viktigt att tänka på är att man inte tar testet om det är mindre än 4 timmar sedan senaste toalettbesök, eller om du druckit stora mängder vatten precis. Detta kan göra att testresultatet visar något felaktiga siffror eftersom urinen kan vara något utspädd. 

Hur säkert är det att använda ett ägglossningstest?

Nästan alla ägglossningstest som mäter LH-nivån visar korrekta siffror i 99% av fallen. Att mäta LH-nivån anses normalt sätt vara den absolut bästa metoden. Självklart kan ett test ibland visa felaktiga nivåer av hormonet, men det är väldigt ovanligt. I de testerna som vi tagit del av så har alla olika märken väldigt hög precision, och det finns både billigare varianter och dyrare, och man betalar oftast mer för varumärket än vilken nivå det är på själva produkten. 

Rekommenderad produkt

ägglossningstest bild

Clearblue Advanced Ägglossningstest

Med Clearblues Avancerade Ägglossningstest får du besked om vilka 4 dagar i din menscykel som du har störst chans att bli gravid på. Clearblues ägglossningstest mäter när en ökning sker av det luteiniserande hormonet (LH) samt när östrogennivån stiger. Dessa ökningar sker strax före ägglossning, vilket är indikation på god fertilitet och ger dig möjlighet att planera samlag för att maximera chanserna att bli gravid.

hitta bästa pris

I en förpackning med Clearblues Avancerade Ägglossningstest får du en digital läsare samt 10 stycken teststickor. Det finns ingen refill.