Omron Evolv

Test av blodtrycksmätaren Omron Evolv

omron evolv headerbild

Omrons flaggskeppsmodell heter Evolv och är en av de få blodtrycksmätare som fått toppbetyg  i nästan alla tester vi tagit del av. Det som gör Evolv unik är att den är helt slanglös och använder sig av den oscillometriska metoden för blodtrycksmätningen. Manschetten mäter 360 grader runt armen vilket ger en väldig noggrannhet. Evolv passar även för den som har lite bredare arm. Manschetten är utformad för att undvika manschetthypertoni vilket många andra blodtrycksmätare inte är. Risken för att man ger något fel i mätningen blir minimal eftersom det inte spelar någon roll hur manschetten sitter på överarmen. Utöver detta så varnar Evolv om man rör armen för mycket under mätningen. Självklart har Evolv en minnesfunktion och kan spara de senaste 100 mätningarna. 

Innehåll

Om Omron Evolv

Omron Evolv är blodtrycksmätaren för den som vill ha de mest avancerade funktionerna. Som många andra av Omrons modeller så indikerar den vid oregelbunden puls under mätningen, och om det är för mycket kroppsrörelser. Eftersom den har ett stort minne för 100 mätningar, kan du enkelt se hur ditt blodtryck förändras över tid. Den visar dessutom ett genomsnitt över de tre senaste mätningarna du gör. Det är enkelt att komma igång med Evolv. När du startar den första gången sätter du på dig manschetten på vänster överarm, tryck på start, låt den göra mätningen, sedan tar du av manschetten och väntar på att datan ska överföras till appen. Kom ihåg att tryck på stoppknappen när mätningen är klar så luften töms ur manschetten. Genom att ha en blodtrycksmätare hemma, kan man enkelt se hur saltintag, generell kosthållning och träning påverkar ens blodtryck. 

Funktioner

 • 360 graders mätning runt hela armen
 • Intellisense-teknologi
 • Slanglös
 • Manschettguide ingår
 • Visar om pulsen är oregelbunden vid mätningen
 • Varnar om det är för mycket kroppsrörelser under mätningen
 • Minne för 100 mätningar
 • Klinisk validerad och godkänd
 • Fungerar med Omrons egna app
 • Symboler som visar om du har fäst manschetten felaktigt
 • Godkänd för gravida och diabetiker

Frågor och svar

Hur vet jag att jag placerat manschetten korrekt?

Evolv har flera varningssymboler som indikerar om det är något som försämrar förutsättningarna för en perfekt blodtrycksmätning. 

Vad är en oscillometrisk mätning?

Oscillometrisk innebär att den registrerar de variationer i blodtrycket som uppstår vid varje hjärtkontraktion. När luften sedan töms ur manschetten uppmäts ett medelartärtryck. Utifrån detta beräknas det systoliska och diastoliska blodtrycket.

Vilken omkrets på armen lämpar sig den för?

Omron Evolv lämpar sig för en omkrets på 22 cm till 42 cm. 

Har Omron Evolv någon minnesfunktion?

Ja det har den. Den sparar de senaste 100 mätningarna som genomförs. När du sätter igång apparaten ser du dessutom ett snitt av de tre senaste mätningarna. 

Vad mäter den förutom blodtryck?

Omron Evolv mäter förutom blodtryck även pulsen. Det är vanligt att en läkare ber sina patienter att hålla koll på pulsen, och då kan det vara en utmärkt idé att göra detta med en blodtrycksmätare. 

Betyg och omdömen

betyg-omron-evolv

Alina Dizik på Everyday Health har recenserat Omron Evolv och ger den toppbetyg. Hon uppskattar verkligen att den är så enkel att använda och att det inte är obehagligt att mäta blodtrycket med den tack vare den anpassade manschetten. Hon uppskattar också att den är så smidig och lätt, och att den är enkel att ta med på resan. 

Amazons kunder har gett Evolv ett betyg på 4.2 av 5. Detta är något lägre än Omrons övriga blodtrycksmätare och då är det oftast priset som är anledningen till detta. Deras kunder uppskattar att den är så pass noggrann och att den är helt trådlös. Det råder lite delade meningar kring hur passa bra Omrons app är, vissa tycker den fungerar bra och gör jobbet, samtidigt som vissa andra tycker den är helt oanvändbar och önskar att Omron släppte en ny uppdaterad version. En amerikansk kund skriver att han använt blodtrycksmätare i flera år, men att Evolv har varit den som fungerat absolut bäst. Han har flera av Omrons äldre modeller, men ingen som skickar över datan till hans iPhone. 

Vad ingår när du köper en Omron Evolv?

 • Blodtrycksmätare
 • Manschett
 • Batterier
 • Bruksanvisning
 • Blodtrycksjournal där du skriver in dina mätningar
 • Instruktionsbok hur du kopplar ihop blodtrycksmätaren med Omrons app
 • Förvaringsväska för att ta med den på resor

Bruksanvisning

Här kan du ladda hem bruksanvisningen. Tyvärr finns den endast på engelska idag. 

Återförsäljare

Eftersom Omron Evolv är så pass ny på marknaden kan det vara svårt att få tag på en idag. Ingen av de stora nätapoteken säljer dem idag. 

Garanti

Omron har 3 års garanti på alla deras blodtrycksmätare.

Filmer om Omron Evolv

Klassiska Mike and Matty pratar om de populäraste blodtrycksmätarna. Självklart är Omron Evolv med! 

En bra inspirationsfilm med Omron Evolv av Omron själva!