Resesäng – Bäst i test 2020

hitta bästa resesäng

Hitta marknadens bästa resesäng – Uppdaterat mars 2020. 

Om du planerar att ta med ditt barn på en resa kan det vara praktiskt att inhandla en resesäng som du enkelt kan fälla ihop och ta med dig. Om man däremot letar efter en säng till ditt barn som du inte ska ta med på resor är det enklare att använda en spjälsäng.  De vanligaste spjälsängarna är tillverkade av trä – och därmed väldigt opraktiska att transportera. Resesängar däremot brukar normalt sätt vara tillverkade av lättare plast, och är vikbara, så de blir som ett litet paket som du enkelt kan ta med i bilen till exempel. De flesta flygbolagen tillåter dessutom dig att checka in resesängen – viktigt då att skydda resesängen ordentligt, samt att checka in den som specialbagage. Utbudet av resesängar är väldigt stort, det finns många olika tillverkare och många olika modeller i alla möjliga prisklasser. 

Resesäng eller barnvagn? 

Om ditt barn sover bra i en barnvagn är även det ett alternativ som sovplats för barnet under resan. Tyvärr kan barnet ofta inte röra sig och sträcka ut sig när det sover, vilket barnet ofta vill göra! En annan nackdel är att många barnvagnar inte är godkända för att barn ska sova i dem. Om det inte finns en liggdel till barnvagnen, så måste barnet sova i sittdelen, vilket då innebär att den behöver använda säkerhetsbältet för att inte ramla ur, vilket många barn inte tycker om när det ska sova. En stor fördel med resesäng är att barnet kommer att känna igen sängen, så även om det är ett helt nytt rum barnet ska sova i så känner barnet trygghet i att hen känner igen sängen. 

När man väljer en resesäng är det viktigt att undersöka vilken maxvikt som är godkänt. Vissa resesängar har avtagbara sidor – vilket gör det väldigt praktiskt att ta in och ut barnet utan att behöva böja sig för mycket. Resesängar finns för de flesta åldrarna, men vi har fokuserat på de som är godkända upp till 4 år. Många väljer att låta två barn sova samtidigt i resesängen, för att slippa att ta med två stycken, men detta är endast rekommenderat om båda barnen är riktigt små. Alla resesängar i vår genomgång kommer med en madrass att sova på. Vissa är dock i det tunnaste laget för att barnet ska sova bra. Man vill gärna ha en med en tjockare madrass, dels av säkerhetsskäl, men även för att barnet ska ha det så skönt som möjligt. 

Smidighet eller komfort? 

En stor nackdel med resesängar är att många modeller är svåra att fälla ut eller att packa ihop. Eftersom du troligtvis kommer behöva göra detta flera gånger under varje resa, har vi lagt stor vikt vid detta för att utse resesängen som vunnit Bäst i test. Förutom enkelheten i att fälla upp sängen har även vikten stor prioritering i testet, då sängen troligtvis kommer bäras runt en hel del. Vissa resesängar blir lite väl stora även efter man vikt ihop den, men dessa kan dock ge högre komfort för barnet, så det är en balansgång om vad man tycker är viktigast. Alla resesängar vi har med i testet kommer med en smidig förvaringsväska så de är enkla att förvara när de inte används, samt skyddar sängen under transport. Det är inte bara vid resor som resesängen kan komma till användning, det är även populärt att ta med den om man ska gå bort på middag, eller om man har gäster med barn kan det vara fint att kunna erbjuda deras barn en sovplats för kvällen. 

Eftersom utbudet är så pass stort, och behoven är så pass olika, har vi delat upp testet i olika kategorier: Premium, mellanklass och budget. 

Testvinnare

Premium: BabyBjörn Resesäng Light

babybjörn resesägn

Babybjörns resesäng Light vinner oftast Bäst i test i de testerna vi gått igenom. Även om det är en av de dyraste modellerna på marknaden är det väldigt tydligt att det är extremt hög kvalité rakt igenom. Enkelheten att fälla upp och ner, den smidiga förvaringsväskan och den lätta vikten gör denna till en solklar vinnare i premiumkategorin. Även madrassen som ingår är av högsta kvalité och är lätt att tvätta, och eftersom den ligger på golvet har sängen ingen maxvikt. Eftersom sängen endast väger 6kg (en av de absolut lättaste på marknaden) är den oerhört enkel att ta med på resan. BabyBjörn har dessutom tillverkat speciella måttanpassade lakan man kan köpa till, men det går jättebra med vanliga barnlakan. När sängen ligger i sin förpackning är måtten endast 49 x 60 x 14 cm. Den har mjuka kanter som skyddar om barnet skulle röra sig i sömnen.

Hitta bästa pris

Mellan: AeroMoov Pop-up Resesäng

AeroMoov

Populära AeroMoov släppte deras Pop-up resesäng ett par år sedan och den har blivit mycket populär. Enkelheten i att fälla upp den är förbluffande simpelt. Det som många uppskattar med den här modellen är att höjden på liggytan är justerbar. I testerna vi gått igenom så går denna överlägset snabbast att fälla upp av samtliga resesängar på marknaden, det tar under 10 sekunder om man vet hur man gör. Det går även väldigt snabbt att fälla ihop den efter användning. Att det går att justera höjden i två olika lägen är också väldigt uppskattat. Om man har en liten bebis som ska sova i resesängen så är det rekommenderat att använda det högre läget, så blir det mera praktiskt att lägga ner och ta upp barnet ur sängen. Det finns dessutom många olika tillbehör man kan köpa till, som till exempel myggnät, solsufflett eller madrasskydd som är tillverkat just denna resesäng. Det enda som vi hittat som negativt med denna modell är att madrassen är i tunnaste laget, så ibland kan det vara bra att lägga en filt under sängen. 

hitta bästa pris

Budget: Carena Karlsudd Resesäng

billig resesäng

En mycket enkel resesäng som ändå gör jobbet bra och är extremt prisvärd. Vadderade kanter och skön madrass (säljes separat) gör att barnet kommer sova bra i sängen. Den har ett väldigt lågt pris, vilket kommer på bekostnad av den högre vikten denna resesäng har. Den kommer i en smidig bärväska som har stabila handtag så man kan ta med sig den på resan. När sängen ligger i förvaringsväskan väger den 10kg och är godkänd för barn upp till 15kg. 

Hitta bästa pris

Här en bra film där Loppi testar Karlsudd resesäng. 

 

Om du inte har möjlighet att ta med dig en resesäng på resan så kan det också funka bra att låta barnet sova i en barnvagn. Här har vi gått igenom de populäraste modellerna på marknaden just nu.