Lusmedel – Bäst i test

(Uppdaterad i februari 2023)

bra lusmedel

Testvinnare

hedrin lusmedel

1. Hedrin Once Lusmedel 

Hedrin Once Spray Gel är en flytande gel med en väldigt smidig sprayanordning som hjälper till att rikta gelen i håret mot ställen som annars kan vara svåra att komma åt.

hitta bästa pris

lusmedel

2. Paranix Sensitive

Paranix Sensitive är en effektiv engångsbehandling mot både huvudlöss och lössens ägg. Produkten rekommenderas speciellt för långt hår då den gör håret mjukt och lättkammat. Paranix Sensitive kan användas redan från 6 månaders ålder.

Hitta bästa pris

linicin lusmedel

3. Linicin 10 min Schampoo

En snabb och problemfri process för att effektivt bli av med huvudlössen. Linicin Shampoo innehåller inte gifter eller insektsdödande medel. Det är en naturlig produkt som kväver löss på några minuter i stället för att förgifta dem under loppet av flera timmar.

hitta bästa pris

Hitta den bästa behandlingen mot löss! Uppdaterat februari 2021. 

Det är mycket vanligt att barn i Sverige får löss, framförallt på sommaren då lössen trivs som allra bäst. När förskolorna öppnar efter sommarlovet eller julledigheten är det vanligt att många barn får löss, framförallt i håret. Det är inte bara barnen som får löss, utan det är även vanligt att personalen på skolorna, syskon och föräldrar drabbas. Första gångens om ditt barn får löss är det vanligt att man som förälder drabbas av panik, och man bli osäker på vad man ska göra. Det som kan vara bra att veta är att löss är helt ofarligt, men det är vanligt att det kliar väldigt mycket, vilket kan vara jobbigt både för ditt barn och för dig själv. 

De flesta barn kommer någon gång under förskoletiden hem med löss i håret, och vanligtvis så drabbas även föräldrarna. Det är också vanligt att barn i lågstadiet och mellanstadiet kommer hem med löss. Det är rekommenderat att börja använda en luskam direkt om du hör att det går löss på förskolan eller i skolan. 

 

Om du har fått löss i håret så finns det många olika medel att välja mellan när du ska bli av med lössen. Det finns också effektiva förebyggande lusmedel som du applicerar då och då för att hålla lössen borta. Ibland rekommenderas det att man gör en avslutande behandling, cirka en vecka efter avlusningen, för att vara helt säker på att lössen är borta. När barnet har fått löss är det som sagt väldigt viktigt att alla i familjen använder en luskam och kammar minst en gång per dag. 

Ibland märker man först på kvällen att det förekommer löss i familjen, och då kan det vara bra att ha lusmedel hemma så man direkt kan påbörja en behandling. Ofta är priserna på lusmedel betydligt högre i fysiska butiker än vad de är på internet. 

När man börjar en avlusningskur är det viktigt att man kammar håret väldigt noggrant med en luskam – man brukar säga att det tar mellan 20 och 30 minuter att kamma igenom håret ordentligt, vilket såklart är beroende på längden på håret. När man kammar är det viktigt att man kammar över ett vitt papper så man tydligt ser om det är löss eller inte. När håret kammas är det vanligt att luskammen fångar upp döda löss, vilket är fullt normalt. Om du däremot har gått en behandling och luskammen hittar levande löss är det viktigt att påbörja behandlingen igen så snabbt som möjligt. 

Många tror att huvudlöss kan hoppa från huvud till huvud, men det stämmer inte. Huvudlöss sprider sig genom att klättra, vanligaste är att de klättrar på barnets hårstrå och sedan stannar i en mössa till exempel, som sedan ett annat barn använder. Det är även vanligt att lössen kryper över till andra barns hårstrån eftersom barnen oftast är nära varandra när de leker. En nykläckt huvudlus kallas för nymf, och vanligtvis tar det runt 10 dagar för den att bli en fullvuxen lus. 

Det är vanligt att man tror att man har löss för att det kliar i håret, men oftast är det till exempel sand som kliar. När man kammar med en luskam ser man väldigt tydligt om man har löss eller inte, de är vanligtvis mellan 1 och 3 millimeter långa och syns väldigt enkelt. Förutom löss är det vanligt att man hittar vitgula lusägg när man kammar – detta är också ett tecken på att man behöver gå en lusbehandling. Om flera i familjen har drabbats att löss är det viktigt att alla går behandling samtidigt, så lössen inte sprider sig och man inte smittar varandra. 

hitta löss

Om ditt barn kommer hem med löss är det viktigt att man berättar detta för förskolan eller skolan, så de i sin tur kan informera att det går löss. 

Hur går en lusbehandling till?

  1. Börja med att kamma alla i familjen med en luskam, kom ihåg att det tar minst 20 minuter att kamma igenom håret
  2. Alla familjemedlemmar som har fått löss måste behandlas samtidigt. 
  3. Dagen efter behandlingen är det viktigt att kamma igenom håret på alla som haft löss för att säkerställa att inga levande löss finns kvar i håret. Det det skulle hittar levande löss är det viktigt att direkt påbörja behandlingen igen. 
  4. Sex timmar efter påbörjad behandling bör alla löss vara döda. 
  5. Luskamma alla i familjen varje dag i två veckor efter att löss hittats. 
  6. Baserat på vilket lusmedel som använts, kan det vara nödvändigt att göra om behandlingen, så läs noggrant i instruktionerna om detta rekommenderas. 

När man drabbats av löss kan det lätt spridas i kläder, framförallt i sängkläder. Använder ni en resesäng kan det vara bra att tvätta lakanen ordentligt i samband med lusbehandlingen.

Det kan finnas instruktioner på förpackningen, men vanligtvis du:

tvätta håret med vanligt schampo
applicera massor av balsam (alla balsam kommer att göra)
kamma hela hårhuvudet, från rötterna till ändarna.

Svårt att motverka löss

Det finns inget du kan göra för att förhindra huvudlöss.

Du kan hjälpa till att stoppa dem spridning genom våt eller torr kammning regelbundet för att fånga dem tidigt.

Använd inte läkemedel och sprayer för att förhindra huvudlöss. De kan irritera hårbotten.

Det finns inget behov av barn att stanna utanför skolan eller tvätta tvätt på en varm tvätt.

Hur ser jag om mitt barn har löss?

Leta efter löss och nits i hårbotten, bakom öronen och runt nacken. Det är sällsynt att löss finns i ögonfransar eller ögonbryn.

Det kan vara svårt att hitta en nymf eller vuxenlus. Vanligtvis är det inte många av dem och de rör sig snabbt. Leta efter nits fästa i håret nära hårbotten. De kan se ut som mjäll eller smuts. För att skilja mellan dem, dra i den lilla fläcken med fingrarna – mjäll och smuts kan avlägsnas, men nits fastnar. Ett förstoringsglas och ett starkt ljus kan hjälpa dig med din inspektion.