Sparkcykel – Bäst i test (Uppdaterad februari 2021)

bäst i test sparkcykel

Vi har recenserat de populäraste sparkcyklarna på marknaden i alla prisklasser. 

Att köpa en sparkcykel

Det finns tusentals olika sparkcyklar att välja mellan. På senare år har det dykt upp massa olika leverantörer som producerar sparkcyklar med olika funktioner. Det är dock stor skillnad på kvalité om man jämför de olika modellerna, några som är direkt farliga och andra som har väldigt hög säkerhet. Vi hjälper dig att göra rätt väl när du köper en sparkcykel till ditt barn eller till dig själv!

Hur recenserar vi sparkcyklar? 

Den viktigaste aspekten när vi har jämfört sparkcyklar är säkerheten, och då är det oftast byggkvalitén vi fokuserar på. För att det ska vara säkert att åka bör till exempel hjulen vara av större modell och av högre kvalité för att klara eventuella hinder. Vi undersöker också kvalitén på bromsarna som vi märkt fungerar olika bra på olika modeller. Vi kollar också på friktionen i rullningen, vilket är avgörande för att den ska rulla snabbt – om du har bråttom från punkt A till punkt B. 

Hur använder man en sparkcykel? 

En sparkcykel, eller kickbike, används i princip som en vanlig cykel – bara att du använder din kropp lite mer genom att luta åt den riktning du vill åka. En sparkcykel är vanligtvis mycket stabil vid höga hastigheter eftersom många modeller har större hjul och har hög byggkvalité.  

Kom ihåg att en springcykel/balanscykel även kan vara roligt för barnet, framförallt om det är lite yngre. 

Vi har skrivit en guide som hjälper dig att hitta den bästa springcykeln för ditt barn här. Springcyklar rekommenderas till barn som är 2 år gamla eller äldre. 

Rekommenderade produkter:

Testvinnare

1. STIGA Track 120-S Scooter – Bästa sparcykel för dig som fyllt 5 år!

STIGA Track 120-S Scooter

 • Stabil stålram
 • Väldigt lätt att styra
 • Stora hjul (200 mm)
 • Justerbar höjd 86-101 cm
 • Max 100 kg.
 • Ålder 5+
 • Cirkapris: 500:-

Även i år vinner denna modell Bäst i test. Det är imponerande vad du får för ett så pass lågt pris. Byggkvalité, hjul och broms är av absolut toppklass. Skulle vi endast få åka runt på en enda sparkcykel hade det varit denna. Den har extra stora hjul för att den ska rulla extra snabbt och klara grus och andra hinder. Läser man runt på andra recensioner så märker man hur omtyckt den här modellen är!

HITTA BÄSTA PRIS

2. Stiga Air Scooter 12″ – Populär prisvärd modell för dig som fyllt 7 år.

sparkcykel bäst i test

 • Ram och bromsar i stål
 • Fälgar och handbromshandtag i aluminium
 • Uppblåsta hjul, storlek 12″
 • Justerbar höjd 77-90 cm
 • Max 100 kg
 • Ålder 7+
 • Cirkapris: 899kr

Stor sportig sparkcykel för hög hastighet och en stabil åktur. De stora uppblåsta hjulen gör Stiga Air Scooter lämplig för åkning på alla möjliga olika ytor, både våta och torra. Sparkcykeln har handbromsar för både fram- och bakhjul. Det finns många sparkcyklar på marknaden där man märker att kvalitén inte är den bästa, men detta är definitivt inte en av dem. Bra byggkvalité rakt igenom. Stiga har gjort det igen!

HITTA BÄSTA PRIS

3. Stiga Kick Scooter Comet 120-S – Bästa budgetmodell för dig som har fyllt 5 år.

bra sparkcykel

 

 • Ram och bromsar i stål
 • Fälgar och handbromshandtag i aluminium
 • Hjul av hög kvalité, storlek 120mm
 • Justerbar höjd 72-82 cm
 • Max 50 kg
 • Ålder 5+
 • Cirkapris: 399kr
Stiga Kick Scooter Comet 120-S är byggd av stål och aluminium är en snygg och lätt sparkcykel. Hjulen är 120 mm i diametern med lager ABEC5 kullager. Sparkcykeln har stabila handtag och är enkel att fälla ihop för förvaring. Mått på ståplattan: 35 cm. Färg: Black/Blue. En mycket prisvärd sparkcykel som är väldigt vanlig på gatorna, passar perfekt för nybörjaren!
 
Styrstången kan justeras mellan 71-81 cm. Max vikt 50 kg. Från 5 år.

Bästa pris just nu:

HITTA BÄSTA PRIS

4. Micro Sparkcykel Classic Big Wheel – Bästa sparkcykel för vuxna

micro sparkcykel

 • Rullar väldigt fint på asfalt och grus
 • Fungerar bra för både barn och vuxna
 • Högsta kvalité

En av de mest flexibla sparkcyklarna just nu, då man enkelt kan vika ihop den och ta med den på resan. Många använder denna modell för att pendla till jobbet med, då du enkelt tar med den upp till kapprummet. Denna är byggd för att klara väldigt många år vilket är tydligt då Micro har valt material som är av hög kvalité. Även hjulen är stora och hårda, så den rullar extremt bra på asfalt. Denna är sparkcykeln för dig med lite mera budget. Du betalar mycket, men du får en premiumprodukt som kommer hålla många år. 

Bästa pris hos:

HITTA BÄSTA PRIS

Ska du köpa en sparkcykel till ditt barn är det några saker du måste fundera på

 • Är mitt barn redo för en sparkcykel?
 • Ska jag välja en med två hjul eller tre hjul?
 • Ska jag välja en sparkcykel med små eller stora hjul?

För att kunna svara på dessa frågor bör du ha barnets fysiska storlek i åtanke, men även barnets motoriska färdighet. Om barnet vet hur man cyklar så kan det hjälpa mycket. 

1. Så vet du om ditt barn är redo för en sparkcykel

Att barnet är fysiskt utvecklat är ett bättre mått än ålder eller längd. Kan barnet gå stadigt kommer det även kunna använda en sparkcykel. Normalt sätt brukar de kunna börja använda en sparkcykel från cirka 2-3 års ålder. Som du säkert känner till underlättar det att börja så tidigt som möjligt med de flesta sporter, detta gäller även sparkcykel! Om ditt barn är över 7 år och fortfarande inte kan åka sparkcykel, eller cykla för den delen, finns det risk att ditt barn är något efter i kurvan över barnets motoriska utveckling. Många barn kan även åka skridskor vid 5 års ålder, och sparkcykel kräver mycket mindre talang. För att göra en lång historia kort, oftast kan barn som har fyllt 2 år börja prova sig fram, och vid 3 kommer de att åka bra och säkert. 

2. Ska du ha 2 eller 3 hjul på barnets sparkcykel?

Detta är ett beslut som handlar om säkerheten. Det är betydligt enklare för barnet att åka på en sparkcykel med 3 hjul, men troligtvis kommer barnet snabbt att tröttna på detta. För att klara att åka sparkcykel med två hjul så kan ni testa och låta barnet åka själv, så långsamt som möjligt och se om de har balans för att klara det. Viktigt att ha skyddsutrustning när detta test görs. 

Välj en med 3 hjul om det är barnets första sparkcykel, om barnet inte vet hur man cyklar, barnet är inte fysiskt aktivt, eller om barnet är 2 år eller yngre. 

3. Små eller stora hjul?

Här är det barnets kroppsstorlek som spelar roll. Oftast har större sparkcyklar större hjul, men det finns undantag, så se upp! Små hjul brukar man räkna 100mm, 120mm och 125mm i diameter, och de större är allt över 200mm.  Oftast är de med mindre hjul även lättare i total vikt, kan vara bra att komma ihåg. Det finns dock även sparkcyklar för vuxna med små hjul. 

Slutsats

Välj en sparkcykel från vår lista, lägg till alla nödvändig skyddsutrustning ditt barn behöver, allra viktigaste är hjälmen! Sedan är det bara att börja träna. Det kommer ta lite tid, men ditt barn kommer lära sig snabbare än vad du tror! Mycket nöje! 

Är du vuxen och funderar på att börja pendla med en sparkcykel? Se gärna det här klippet!

 

Om man ramlar på en sparkcykel kan det vara en bra idé att prata med en läkare online. Vi har gått igenom de populäraste tjänsterna för att träffa läkare online. Läs vår genomgång!