Håravfall – Bäst i test 2021

Vilka produkter kan hjälpa dig? 

Håller du på att tappa håret? Vi har undersökt marknaden för de bästa tillskotten som motverkar håravfall och vet vilka som är Bäst i test. Det är mycket vanligt än män tappar håret, men även kvinnor kan ha dessa problem. Var tredje kvinna upplever någon gång under livet att de lider av håravfall. Vi tappar normalt runt 75 hårstrån varje dag, så på 7 år har allt hår bytts ut. Tyvärr händer det att vi tappar hår snabbare än vad det växer ut, vilket kallas för alopeci. Det är inte helt fastställt varför man får alopeci, men den största påverkan har givetvis åldern. Det är därför mycket vanligt att yngre personer har mycket mera hår, en kvinna tappar normalt sett runt 10% hår för varje årtionde de lever – detta är på grund av att hårsäckarna endast kan producera ett visst antal hårstrån. Det är alltså inte bara män som lider av alopeci, skillnaden är bara att män ofta får höga tinningar och en skallig hjässa, samtidigt som kvinnors hår blir tunnare och tunnare över åren. För att vara säker på vilken anledning du tappar ditt hår bör du första ta kontakt med en läkare. Det finns många behandlingar, men ingen som fungerar på alla. Det kan vara svårt at få reda på vad håravfallet beror på hos en allmänläkare, men om du går till en specialistläkare är chanserna betydligt högre. 

Hårets livscykel

Antalet hårsäckar när vi föds är runt två miljoner över hela kroppen. Runt hundra tusen av dessa sitter i själva hårbotten, och det är från dessa som håret växer ut. Man får alltså inga ny hårsäckar under livet, och varje hårsäck kan bara producera ett visst antal hårstrån. 

Ärftligt håravfall

Det är inte bara ålder som är orsaken till att både män och kvinnor kan tappa onormalt mycket hår tidigt i livet. Många får androgen alopeci, även kallat manligt håravfall, då man kan tappa upp mot 400 hårstrån varje dag. Området längst upp på huvudet är oftast mest drabbat, där håret ofta blir betydligt tunnare. Både män och kvinnor kan få androgen alopeci, men det är vanligast att män får det. Vanligt är att hårfästet förflyttas bakåt något hos män som får detta. I princip all forskning tyder på att androgen alopeci mestadels är ärftligt, men det kan dessutom drabba de som lider av fysiska eller psykologiska besvär – vanligast här är om du haft stora mängder stress under en viss period i livet eller om du lider av näringsbrist/hormonstörningar. 

Hur påverkar stress ditt hår? 

Vi vet att stress påverkar kvalitén på hårtillväxten, men nu visar forskning att det kan ha mycket större påverkan än vad vi tidigare trott. När kroppen utsätts för stora utmaningar, som till exempel när en kvinna föder ett barn, så kan kroppen prioritera andra system i kroppen och tar en paus med att producera hår. Det är därför mycket vanligt att kvinnor upplever att de tappar en hel del hår under själva graviditeten och födseln. Håret blir vanligtvis betydligt tjockare under graviditeten och hormonnivån ökar betydligt, och efter födseln så faller hårstråna av snabbt. Dessutom kan amningen i sig belasta kroppen så pass mycket att kroppen inte prioriterar att producera hår. 

Sköldkörteln och håravfall 

Om du misstänker att du har problem med sköldkörteln bör du besöka en läkare för att säkerställa att detta är orsaken till att du tappar hår. Det är vanligt att man antingen försvagar håret, eller tappar det, om sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormon. Detta är relativt ovanligt, men räknas ändå som ett allvarligt tillstånd, så ett läkarbesök är att rekommendera. 

Yttre faktorer som påverkar håret

De vanligaste faktorerna som påverkar kvalitén på håret är om du tvättar håret för ofta, om du utsätter håret för saltvatten när du badar och är mycket i solen. Men även om du har för mycket värme på fönen eller plattången. Dessa saker kan verkligen förstöra håret och göra det livlöst, så det kan vara mycket effektivt att ta ett tillskott för att rädda håret. 

Vad kan du göra för att undvika att tappa håret?

Det finns en hel del saker som kan vara bra att tänka på om du är orolig att tappa håret. Det bästa tipset är att tänka på vad du äter, se till att få i dig tillräckligt med vitaminer, mineraler och aminosyror. Det är framförallt B-vitamin som påverkar håret, så ät mycket fisk och yoghurt t.ex. Försök också att undvika stress så mycket det går. Stress resulterar ofta i tunnare hår, men som tur är återställer sig håret när stressen minskar. För kvinnor rekommenderas dessutom att inte sätta upp håret alldeles för hårt då detta sliter väldigt mycket på håret. Vanligt är att det är svårt att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler, och då kan ett kosttillskott verkligen förbättra dina chanser att rädda håret. Om din hårbotten kliar kan även dessa bero på näringsbrist. 

Testvinnare: Original Silicea

håravfallbästaproduktsilicea

Ett av marknadens absolut mest populära tillskott för ditt hår. Innehåller bland annat kisel som håret har väldigt lätt att ta upp. Kisel är även bra för hårbotten. Ett paket innehåller hela 90 tabletter som räcker i upp till tre månader, och innehåller även biotik och zink som har visat sig ha stor effekt på hårets välmående. 

Var hittar man Original Silicea? 

hitta bäst pris

Mest prisvärd: Priorin 180 kapsar

tappa håret priorin

I Smartsons stora test av Priorin så valde 75% av deras testpiloter att rekommendera produkten till deras vänner. De flesta som provat produkten märker tydliga skillnader på hårets kvalité. Testdeltagarna använde ord som friskare och mer välmående.

Var hittar man Priorin 180 kapsar?

hitta bästa pris

Se gärna denna film på Youtube om Bianca Ingrossos bästa tips för ett tjockare hår: 

När man vill ta hand om sig själv så kan det även vara bra med en ansiktskräm för att huden ska hålla sig fet och fin, här har vi gått igenom de populäraste ansiktskrämerna på marknaden.

håravfallorsaker

Varför tappar jag håret?

1. Graviditet
Vissa kvinnor kan uppleva överdriven håravfall strax efter förlossningen. Detta beror på en minskning av östrogennivåerna. Denna typ av håravfall är ett tillfälligt tillstånd och löser sig vanligtvis inom ett år eller tidigare.

2. Läkemedel kan försvaga håret och orsaka att det går sönder eller faller ut. Semipermanent färg är också bra i det här fallet eftersom den inte innehåller ammoniak eller peroxid. Det skadar inte håret, men ger det kropp och volym.

3. Behandling för håravfall
De flesta håravfall behöver inte behandlas och är antingen: tillfälligt och det kommer att växa tillbaka
en normal del av att bli äldre
Håravfall orsakat av ett medicinskt tillstånd stoppar eller växer vanligtvis när du har återhämtat dig.