Febertermometer för barn – Bäst i test 2020

bästa febertermometer barn

Välj den bästa febertermometern för ditt barn!

Uppdaterat april 2020

Om du misstänker att ditt barn har fått feber finns det flera olika sätt att mäta temperaturen på ditt barn. Det mest effektiva sättet är att ta temperaturen i stjärten, men man kan även mäta antingen i örat eller i armhålan. Om du vill få en så exakt mätning som möjligt rekommenderas det att använda en febertermometer som är anpassad för att mäta i stjärten.  De övriga metoderna är inte alls lika exakta, även om man kan få en preliminär diagnos om barnet har feber eller inte. 

Var går gränsen för feber hos barn?

Om barnet har 38 grader eller mer räknas det som feber. Självklart kan det skilja mycket mellan olika barn, hur de mår vid olika temperaturer osv, men generellt sätt är det 38 som brukar räknas som feber. Det viktiga är att se hur barnet mår.

Viktiga saker att tänka på

Du kan som sagt välja mellan att ta temperaturen i stjärten eller i örat på ditt barn, men viktigt att är du mäter på samma ställe varje gång du ska göra en mätning. Temperaturen kan nämligen skilja sig mycket i olika delar av kroppen. Om du ska se om temperaturen har gått upp eller ner så är det därför viktigt att mätningen görs på samma ställe varje gång. Du ska aldrig själv behöva justera (lägga till eller dra ifrån) gradantalet som mätaren visar baserat på var du gör själva mätningen. 

Innan du tar temperaturen på ditt barn är det viktigt att barnet ligger stilla en tid innan och är avslappnat.Lek, gråt eller skrik kan påverka resultatet av mätningen – så låt gärna barnet ligga stilla i 20 minuter innan mätningen om du vill ha det mest korrekta resultatet. Glöm inte att kroppens temperatur kan variera mycket mellan olika tider på dygnet – till exempel är den vanligtvis lägst på nätterna, men går upp något på morgonen. Efter lunch kan det stiga med nästan en hel grad. 

De flesta febertermometrarna är tillverkade av plast av hög kvalité. Det man vill försöka undvika är de modellerna som har mycket gummi – detta kan känns skönt att hålla i, men i längden kommer detta gummi att torka ut eftersom det inte tål rengöringssprit särskilt bra. 

Från att barnet har fyllt 1 år är det godkänt att ta temperaturen i örat. Barnets temperatur regleras av något som kallas för temperaturcentrum i hjärnan – och vid en mätning i örat kommer man så nära detta område som är möjligt. 

De flesta modellerna vi gått igenom har en upplyst display, så man kan se resultatet enkelt när det är mörkt i rummet, så du inte behöver tända lampan och väcka ditt febriga barn. Om snabbhet är viktigast när du ska välja en febertermometer ska du fokusera på de som mäter i pannan eller öronen – dock är det väldigt omdiskuterat hur pass korrekt resultatet är på de som mäter i pannan, då den mäter hudens temperatur och sedan försöker räkna ut barnets kroppstemperatur. 

Det finns en stort utbud på olika termometrar för barn på marknaden. Vi har gått igenom de populäraste produkterna och gjort en topplista baserat på omdömen, expertutlåtanden och pris. I ett av testen vi tagit del av har de låtit en legitimerad sjuksköterska testa olika febertermometrar både privat på sina barn och i sitt arbete med sina patienter. För att undersöka hur pålitliga termometrarna är har de använt dem enligt instruktionsboken och sedan låtit jämföra resultatet mellan de olika modellerna. Nästan alla modellerna visade samma temperatur (inom ,03 grader) så det är de modellerna vi valt att fokusera på. Utöver detta har de även fokuserat på vilka olika funktioner de olika febertermometrarna har. De vanligaste funktionerna i testet är om den stänger av sig själv efter användning, så den inte ligger och belastar batteriet när den inte används, samt om man har möjligheten att se tidigare mätningar man gjort för att följa utvecklingen.  Man har också utgått från själva användningen, hur kvalitén i knapparna känns och framförallt hur mycket den låter när man gör en mätning, vilket såklart kan vara frusterande om man ska mäta temperaturen på ett barn som sover. 

Testvinnare

1. Chicco Easy 2-in-1 Digital Termometer

 

basta-ferbertermometern

En termometer från Chicco som snabbt tar tempen på ditt barn, rektalt på bara 15 sekunder har du temperaturen. Den korta spetsen gör det enkelt att placera stickan korrekt. Du kan även använda den för att ta tempen under armen, där tar det 60 sekunder att få en temperatur.

hitta bästa pris

2. Braun Thermoscan 7 Örontermometer IRT 6520

bästa barntermometer

En otroligt lättanvänd och prisvärd febertermometer från Braun. Den har en väldigt tydlig display som dessutom har en färgindikator. Termometern passar utmärkt för familjer med flera barn, då du enkelt kan anpassa termometern efter hur gammalt ditt barn är. Eftersom den har en färgindikator är det väldigt enkelt att se om barnet har feber eller inte – visar den grönt så har barnet inte feber, men skulle den visa gult eller rött så är det feber. Denna är den enda i testet som visar resultatet på baksidan av termometern så den inte behövs vändas för att se resultatet. Det är även väldigt enkelt att byta batteriet på den när det tar slut. 

Bäst pris hos: 

hitta bästa pris

Att ta temperaturer oralt är kanske det vanligaste för hemmabruk och är fortfarande standarden på många läkarkontor och mottagningar. Dessa sticktermometrar är enkla och erbjuder pålitliga mätningar och snabba resultat, men du behöver hålla munnen stängd runt enheten.Oavsett om du har att göra med ett temperamentsfullt barn, ett olycksoffer som inte svarar eller någon däremellan, när du försöker avgöra vad som är fel med en person och mäta svårighetsgraden av problemet, är en termometer en stor komponent i diagnostiken bearbeta. Detta är tufft för de flesta mindre och förskolebarn, så de rekommenderas för alla från 5 år och uppåt. Orala termometrar i dag brukar oftast trippeldrift som axillär (armhålan) och rektala termometrar också. Vi valde att fokusera på dessa mångsidiga termometrar snarare än de som bara erbjuder ett alternativ – där du bestämmer dig för att det är upp till dig.

Om en nära och kär är ohälsosam, kan noggrann spårning av temperaturen göra skillnaden mellan att sätta dem ner med en filt framför en TV på dagen eller ringa din husläkare. Och med den senaste raden av smarta termometrar och icke-kontakttermometrar kan du få snabba temperaturavläsningar utan att behöva göra en intern mätning mer huvudtaget.

Förmågan att snabbt och exakt bestämma en persons kroppstemperatur är en viktig faktor för att bedöma deras tillstånd under en sjukdom, efter en skada eller vid exponering för svåra förhållanden.

Är det svårt att göra rent en termometer?

Med vilken termometer som berör huden kan du torka av den med ett desinfektionsmedel eller torka av alkohol, och se till att låta den torka helt och hållet innan du använder den igen.” Icke-kontakt termometrar kan torka av eller tvättas i ljummet tvålvatten (se först broschyren, om det finns särskilda tvättanvisningar såklart).

Det finns många andra rimliga skäl till varför du kanske vill använda en digital termometer. Dessa sträcker sig från att spåra din egna kroppstemperatur när du har feber, att övervaka temperaturen i ditt barns rum, eller till och med för att ge dig en vägvising på om du kan vara nära ägglossning. I vår guide till de bästa termometrarna täcker vi en rad enheter som passar alla dessa scenarier och ännu mer.

Om en nära och kär är ohälsosam, kan noggrann spårning av temperaturen göra skillnaden mellan att sätta dem ner med en filt framför en TV på dagen eller ringa din husläkare. Och med den senaste raden av smarta termometrar och icke-kontakttermometrar kan du få snabba temperaturavläsningar utan att behöva göra en intern mätning mer huvudtaget.