Cykelbarnstolar – Bäst i test 2019

Att hitta den perfekta cykelbarnstolen kan låta som en svår uppgift, det är många faktorer som påverkar vilken som är bäst för just dig. Förutom pris, komfort, design – så ska den även passa på din cykel. Det är ett otroligt praktiskt sätt att ta med ditt barn på en cykeltur. När barnet kan sitta stadigt själv, vilket brukar vara redan vid 1 års ålder, kan du ta med barnet på din cykeltur till stranden eller kiosken för att köpa glass. I de flesta cykelbarnstolarna vi har testat så ligger maxvikten på cirka 20 kg, vilket barn brukar nå innan de fyllt 5 år. Eftersom barnet växer så pass snabbt, har vi valt att fokusera på de barnstolarna som har justerbara ryggstöd, samt med trepunksele som kan justeras för att passa barnet under flera år. Om du har ett väldigt litet barn me dig, kan det vara aktuellt med en modell där ryggstödet kan lutas, så barnet kan sova under turen utan att tappa huvudet.

Eftersom säkerhet är högsta prioritering har vi valt att endast prova de modellerna som når de kraven som ställs för att cykelbarnstolen ska ha hög säkerhetsklassificering. Utöver att det är en säker modell är det enligt svensk lag sedan 2005 även krav på cykelhjälm på barnet.

Hur monterar man en cykelbarnstol?

Det finns ett par olika varianter beroende på vad du har för cykel. Det vanligaste sättet är att fästa den direkt på pakethållaren, men om du inte har en pakethållare kan det vara bra att leta efter en variant där du fäster den i cykels ram.

När vi gjort det här testet har vi kontaktat de olika leverantörerna för att få grundläggande information så som pris, materialval, maxvikt osv. Vi har sedan jämfört de olika modellerna för att sedan komma rekommendera den säkraste och bästa cykelbarnstolen på marknaden. Förutom egna tester har vi tagit del av flera andra omdömen, bland annat från experterna i butikerna.