Blåsor i munnen – Bäst i test 2020

Vilka produkter hjälper bäst mot blåsor i munnen?

ont av blåsor i munnen

Det är väldigt vanligt att man får små smärtsamma sår eller blåsor i munnen, oftast är de placerade på tungan eller under läpparna. Ofta pratar man om blister när man egentligen syftar på blåsor i munnen. Det kan göra väldigt ont att ha blåsor i munnen, men de är oftast helt ofarliga. Som tur är finns det bra produkter som hjälper dig med besvären. Vi har undersökt marknaden och hittat produkterna som flest är nöjda med och sammanställt dessa i en topplista som du finner längre ner. 

Hur blir man av med blåsor i munnen?

Om du har möjlighet är det absolut bästa att förebygga blåsorna, men då behöver du veta vad som utlöser utbrotten vilket inte alltid är helt enkelt. Men om du redan har fått blister i munnen så kan det vara bra att veta hur du blir av med dem så fort det bara går för att slippa ha ont. Man vill snabbt minimera smärtan som blåsorna skapar, så det handlar alltså både om att blåsorna ska läka så snabbt som möjligt, men även om att man vill bli av med smärtan. 

Det finns många olika sätt att bli av med blåsorna. Ett av de populäraste alternativen som de flesta insatta rekommenderar är att bland annat att använda ett munsköljmedel. Detta är väldigt populärt tillvägagångssätt men har tyvärr en stor nackdel – och det är att det kan missfärga tänderna (Gäller enbart om produkten innehåller Klorhexidin). Ett annat sätt att bli av med blåsor i munnen är att använda en salva med bedövande egenskaper. Detta gör oftast mirakel för smärtan blåsorna medför, men tyvärr så hjälper de sällan till med själva läkandet. Det finns andra salvor som också populära som innehåller binjurbarkhormon, vilka vanligtvis hjälper till med läkandet, men ger en lite märklig känsla i munnen. Om det är riktigt illa ställt, och du ofta får problem med blåsor i munnen, då kan det vara en idé att träffa din läkare för att få antibiotika utskriven som du tar tillsammans med vatten. Om du letar efter snabb effektiv lindring (som tyvärr bara fungerar kortsiktigt) så kan det fungera bra att dricka väl kylda drycker eller eventuellt lägga is på blåsorna. När du påbörjar en behandling så bör blåsorna vara borta efter en vecka eller två, om de skulle vara kvar är rekommendationen att besöka läkare. Ibland är blåsor i munnen symptom på andra allvarligare sjukdomar, men det är ovanligt. Första gången man får blåsor i munnen (normalt sett vid 1-5 års ålder) så är det mycket vanligt att allmäntillståndet försämras och man får feber. 

Vad är blåsor i munnen?

Om du har små sår i munhålan, på tungan eller på insidan av läpparna är det stor risk att du fått blåsor i munnen. Själva blåsan brukar vara omringad av en liten röd ring, som dessutom kan vara svullen. Blåsorna är oftast gula eller vita och medför mycket smärta. Vad som är tur är att blåsor i munnen generellt sett inte smittar och de är helt ofarliga. Även om du inte påbörjar en behandling så kommer blåsorna att läka av sig själva förr eller senare. Det är väldigt vanligt att man blandar ihop blåsor i munnen med munsår – men det är helt olika saker. Munsår räknas som ett väldigt smittsamt virus, och sitter vanligtvis på läpparna utanpå munnen och inte inne i munnen som blåsorna. Om man får återkommande sår i munnen under en längre period, så kan det handla om afte (sår i munnen). Detta är inte smittsamt, och man vet inte varför vissa får detta. De ser ut som vanliga blåsor, men de är de facto små sår som man bli upp till 5mm stora och gulaktiga. Detta kan vara mycket smärtsamt och det finns idag ingen behandling för detta, men det kan hjälpa med salvor och munsköljmedel. Om du har så pass ont att du inte kan borsta tänderna – då kan det vara läge att inhandla sköljmedel med klorhexidinlösning som man tar ett par dagar. Det är också lätt att blanda ihop blåsor i munnen med både munherpes, afte eller svamp. Om det är en svampinfektion du lider av så finns det receptbelagda läkemedel mot svampinfektionen – och då brukar man kunna välja om man vill ta det som vätska, tabletter eller gel. Kom ihåg att över 80% av Sveriges befolkning bär på viruset Herpes simplex, och bara en tredjedel av dessa får symptom i form av blåsor i munnen till exempel. Utöver blåsor i munnen kan man få eksem i mungipan. 

Varför får man blåsor i munnen?

Både vuxna och barn kan få blåsor i munnen – men det är betydligt vanligare för kvinnor att få det än det är för män. Det är uppskattat att en femtedel av befolkning får blåsor i munnen då och då. Nästan alla av dessa får blåsor vid enstaka tillfällen, medans några olyckliga får dem väldigt ofta och har konstant ont i munnen på grund av detta. Ärftlighet påverkar mycket vilka som får blåsor i munnen och vilka som inte får det. Utöver ärftligheten så kan stress och vissa allergier också resultera i blåsor. Det påstås att rökare har mindre problem med blåsor, men det är inte vad vi vet bekräftat. Herpesvirus är en mycket vanlig orsak till att man får blåsor på läpparna. Ett herpesvirus kan man bära på utan att ha några besvär av det – man kan alltså ha det i kroppen utan att man märker det – men det kan utlösas av en förkylning eller vid menstruation. När man får blåsor i munnen brukar det börja med att man får stickningar, och därefter lite rodnad med knottror. Det är mycket vanligt att blåsorna går sönder, och då bildas små sår. Har man blåsor i munnen ska man definitivt undvika att pussa andra, och man ska tvätta händerna så ofta man kan för att säkerställa god handhygien. 

Idag vet man inte exakt varför vi får blåsor i munnen men vi känner till flera faktorer som påverkar utöver ärftlighet. 

  • Om du har brist på någon essentiell vitamin 
  • Om du lever ett väldigt stressfullt liv 
  • Om du har skador i munnen som du fått på grund av till exempel att du har bitit dig i tungan eller om du stuckit dig själv med en gaffel. 
  • Hormonförändringar – detta är vanligt under menstruation till exempel. 
  • Om du använder tandkräm som innehåller Natriumlaurylsulfat. Försök att undvika de produkterna som innehåller detta om du har problem med blåsor i munnen. 
  • Om du använder tandproteser eller tandställning. Om tandprotesen inte sitter perfekt i munnen kan det skapa irritation och sedan blister. 
  • Virusinfektioner kan resultera i blåsor i munnen – detta är mycket vanligt. 
  • Blåsor i munnen uppstår vanligtvis dock utan känd orsak
  • Det är också vanligt att en förkylning resulterar i vad som brukar kallas förkylningsblåsor. Dessa brukar hamna på tungan. Förkylningsblåsor är helt ofarligt, men kan bilda små sår som kan vara besvärliga och smärtsamma. 

När ska man kontakta läkare?

Det är inte vanligt att man behöver kontakta läkare på grund av blåsor i munnen. Men om du skulle lida av mycket svåra besvär som är återkommande kan det vara en god idé att boka ett möte med din läkare på vårdcentralen. Detta gäller även om besvären består i över två veckor, eller om du får skavsår på grund av en vass tand t.ex. Det finns även risk att tandköttet blir kraftigt inflammerat, då kan det också finnas anledning att besöka en läkare. 

Se gärna klippet nedan om munherpes.