Blodtrycksmätare – Bäst i test 2019

blodtrycksmätare bäst i test

Letar du efter en blodtrycksmätare? Vi vet vilken som är Bäst i test. Följ vår guide till de populäraste blodtrycksmätarna! (Uppdaterad februari 2020)

En blodtrycksmätare är precis vad det låter som – en maskin som mäter blodtrycket. En av våra vanliga folksjukdomar är just högt blodtryck, eller hypertoni som det heter på latin. Man uppskattar att över 25 000 personer i Sverige får stroke varje år, och då drabbar det ofta personer med högt blodtryck. Det finns bara ett enda sätt att veta om man lider av högt blodtryck, och det är att mäta det.

 

Testvinnare

1. Beurer BM 45 – Bäst i test 2020

blodtrycksmätare överarm

Blodtrycksmätare designad för de som ser lite sämre med stor, tydlig och upplyst skärm.

Beurer BM 45 är en helt automatisk blodtrycksmätare som är designad för de som börjar se lite sämre – väldigt bra display och enkel att fästa på överarmen. Blodtrycksmätaren är otroligt enkel att använda och har dessutom 3 års garanti. Förutom att mäta blodtrycket väldigt snabbt och effektivt kan den även se oregelbundna hjärtslag, den har en automatisk avstängningsfunktion och även en indikator som varnar om batteriet börjar bli dåligt. Den är framtagen för att använda i hemmet, men är så pass liten och smidig att den med fördel kan följa med på resor om man vill ha kontroll över blodtrycket även då.

Bästa pris just nu: 

Hitta bästa pris

2. Omron M2

omron m2 blodtryck

Prisvärd blodtrycksmätare där du mäter blodtrycken på överarmen. Den är fullt automatisk, har bara en knapp och en lättläst display. Förutom blodtryck visar den även puls och om hjärtat har några ovanliga slag som man behöver kolla upp. Den visar också om blodtrycket är inom det normala spannet, och varnar om så inte är fallet. Den kan lagra 21 st mätningar om du vill se en trend.

Bästa pris just nu: 

se bästa pris

3. Omron M7 Intelli IT – Bäst i test 2019

bästa blodtrycksmätare 2019

Otroligt prisvärd blodtrycksmätare men utmärkt manschett och en mycket låg ljudnivå. Passar både seniorer och yngre. Bäst i test 2019 & 2018. 

Omron M7 Intelli IT är en av Sveriges populäraste blodtrycksmätare med många funktioner – maskinen kommer i en smidig väska och en väldigt bra manual. Det drivs med batterier, som även de ingår i paketet, och enligt Omron själva ska dessa batterier räcka i över 900 mätningar. Namnet ”Intelli” kommer från ordet ”intelligens” och är baserat på hos alla de olika smarta funktioner blodtrycksmätaren har. Maskinen går jättebra att använda med Omrons egna app, där man enkelt för en smidig överblick med diverse trender gällande ens blodtryck. Uppblåsningen är så smidig den kan vara eftersom den anpassas efter användarens arm – den har till och med en varningsindikator om man rör för mycket på sig under själva mätningen. 

Bästa pris just nu: 

hitta bästa pris

Enligt Hjärt och Lungfonden är det rekommenderat att personer över 45 års ålder bör mäta sin blodtryck ett par gånger varje år. De blodtrycksmätare vi har provat mäter trycket i en pulsåder med hjälp av en manschett, som du enkelt fäster antingen runt handleden eller överarmen.

De populäraste blodtrycksmätarna är helt automatiska, så det är dem vi testat för att se vilken som är Bäst i test. Dessa använder en oscillometermetod – en metod som togs fram för cirka 50 år sedan där man använder en mikrofon i själva manschetten som stänger ner blodtillförseln när den pumpas upp. När man sedan släpper ut luften så registrerar mikrofonen hjärtslagen (både de första och de sista). Det övre trycken (det första hjärtslaget) är trycket som uppstår när hjärtat drar ihop sig för att trycka ut blodet. Och det nedersta trycket är när hjärtat inte aktivt arbetar och fylls med nytt blod. Har man ofta oregelbundna mätningar när man besöker en läkare kan det därför vara bra att ha utrustningen hemma, så man själv kan prova utan att behöva boka en läkartid.

De blodtrycksmätarna vi provat har alla flera speciella funktioner, men det viktigaste är att kunna mäta de olika trycken, vilket alla i vårt test klarar.

I runt 95% av de som får högt blodtryck vet man tyvärr inte orsaken till varför trycket gått upp. Det är oftast ingen speciell anledningen. Runt hälften av fallen har genetiska anledningar, men det kan även bero på andra faktorer som stress, övervikt eller om man äter väldigt mycket salt mat.

Hur använder man en blodtrycksmätare?

Den manuella metoden som blodtrycksmätare med vanlig manschett med standardbredd ställer en korrekt diagnos. Är man osäker på resultatet bör man givetvis konsultera med läkare i första hand, där får man det säkraste resultatet då de har mer avancerad utrustning och andra adekvata hjälpmedel. De automatiska mätarna vi recenserat kan användas för snabbkontroll av normalt friska personer, övervakning eller egenkontroll i hemmiljö. Man använder inte värden som du mätt upp hemma föra att kunna ställa en diagnos. När man vill undersöka trender är det viktigt att man utför mätningen på samma tidpunkt och under samma förhållanden vid varje tillfälle man mäter blodtrycken. När själva mätningen görs sitter man stilla, utan att prata och andas normalt. I regel gör man mätningen i höger arm, men det brukar oftast fungera bra att använda vänster om du önskar. Man mäter alltid blodtrycket två gånger för att vara säker på att resultatet stämmer.

Faktorer som påverkar värdet du får

Det finns en del generella problem när du mäter blodtrycket, bland annat kan fel värde visas om du precis har ätit, druckit eller rökt. Det är därför inte att rekommendera att göra dessa saker precis innan mätningen. Andra faktorer som kan påverka är stress, skratt, hur mycket underhudsfett du har, om du rör armen under mätningen, om du har korsade ben.

En enkel film om hur man använder en blodtrycksmätare på överarmen:

Om du upplever att du har problem med blodtryck kan det vara en god idé att träffa en läkare. Vi har recenserat de olika tjänsterna för att träffa en läkare online här. Idag finns det flera olika appar där du snabbt kommer i kontakt med en läkare.