Blodtrycksmätare – Bäst i test 2024

blodtrycksmätare bäst i test

Letar du efter en blodtrycksmätare? Vi vet vilken som är Bäst i test. Följ vår guide till de populäraste blodtrycksmätarna! (Uppdaterad maj 2024)

En blodtrycksmätare är precis vad det låter som – en maskin som mäter blodtrycket. En av våra vanliga folksjukdomar är just högt blodtryck, eller hypertoni som det heter på latin. Man uppskattar att över 25 000 personer i Sverige får stroke varje år, och då drabbar det ofta personer med högt blodtryck. Det finns bara ett enda sätt att veta om man lider av högt blodtryck, och det är att mäta det.

Innehåll

Blodtrycksmätare test – Vilka märken är bäst?

Går man till Apoteket och frågar efter en bra blodtrycksmätare är det oftast Omron som rekommenderas. Omrons produkter har ofta en väldigt tydlig display så det är enkelt att se vad den visar för blodtryck. Ett annat märke som är väldigt populärt är Beurer – de har flera modeller som ofta får benämningen ”bästa blodtrycksmätare”.  Både Omron och Beurer har modeller som är kliniskt testade, och som mäter blodtrycken på överarmen. Är man två personer som ska dela på en mätare så är det viktigt att hitta en produkt som har den funktionen. Det är ofta en prisvärd helautomatisk blodtrycksmätare som man fäster på överarmen man letar efter, därför har vi utgång ifrån detta i genomgången. 

Enligt Hjärt och Lungfonden är det rekommenderat att personer över 45 års ålder bör mäta sin blodtryck ett par gånger varje år. De blodtrycksmätare vi har provat mäter trycket i en pulsåder med hjälp av en manschett, som du enkelt fäster antingen runt handleden eller överarmen.

De populäraste blodtrycksmätarna är helt automatiska, så det är dem vi testat för att se vilken som är Bäst i test. Dessa använder en oscillometermetod – en metod som togs fram för cirka 50 år sedan där man använder en mikrofon i själva manschetten som stänger ner blodtillförseln när den pumpas upp. När man sedan släpper ut luften så registrerar mikrofonen hjärtslagen (både de första och de sista). Det övre trycken (det första hjärtslaget) är trycket som uppstår när hjärtat drar ihop sig för att trycka ut blodet. Och det nedersta trycket är när hjärtat inte aktivt arbetar och fylls med nytt blod. Har man ofta oregelbundna mätningar när man besöker en läkare kan det därför vara bra att ha utrustningen hemma, så man själv kan prova utan att behöva boka en läkartid.

De blodtrycksmätarna vi provat har alla flera speciella funktioner, men det viktigaste är att kunna mäta de olika trycken, vilket alla i vårt test klarar.

I runt 95% av de som får högt blodtryck vet man tyvärr inte orsaken till varför trycket gått upp. Det är oftast ingen speciell anledningen. Runt hälften av fallen har genetiska anledningar, men det kan även bero på andra faktorer som stress, övervikt eller om man äter väldigt mycket salt mat.

senior-blodtrycksmatare

Hur använder man en blodtrycksmätare?

Den manuella metoden som blodtrycksmätare med vanlig manschett med standardbredd ställer en korrekt diagnos. Är man osäker på resultatet bör man givetvis konsultera med läkare i första hand, där får man det säkraste resultatet då de har mer avancerad utrustning och andra adekvata hjälpmedel. De automatiska mätarna vi recenserat kan användas för snabbkontroll av normalt friska personer, övervakning eller egenkontroll i hemmiljö. Man använder inte värden som du mätt upp hemma föra att kunna ställa en diagnos. När man vill undersöka trender är det viktigt att man utför mätningen på samma tidpunkt och under samma förhållanden vid varje tillfälle man mäter blodtrycken. När själva mätningen görs sitter man stilla, utan att prata och andas normalt. I regel gör man mätningen i höger arm, men det brukar oftast fungera bra att använda vänster om du önskar. Man mäter alltid blodtrycket två gånger för att vara säker på att resultatet stämmer.

Faktorer som påverkar värdet du får

Det finns en del generella problem när du mäter blodtrycket, bland annat kan fel värde visas om du precis har ätit, druckit eller rökt. Det är därför inte att rekommendera att göra dessa saker precis innan mätningen. Andra faktorer som kan påverka är stress, skratt, hur mycket underhudsfett du har, om du rör armen under mätningen, om du har korsade ben.

En enkel film om hur man använder en blodtrycksmätare på överarmen:

Om du upplever att du har problem med blodtryck kan det vara en god idé att träffa en läkare. Vi har recenserat de olika tjänsterna för att träffa en läkare online här. Idag finns det flera olika appar där du snabbt kommer i kontakt med en läkare.

Vad säger experterna om Omrons blodtrycksmätare?

Vi har frågat två experter om vad man ska tänka på när man köper en blodtrycksmätare från Omron

”För privatbruk så är det Omron M6 Comfort eller M7 som gäller, varken billigare eller dyrare modell behöver ni. Dessa används även av sjukvården och ni kommer bli väldigt nöjda med dessa.”

”Omron är världsledande vad det gäller digitala blodtrycksmätare och har funnits inom den svenska sjukvården sedan början av 90-talet. Jag rekommenderar antingen nya Omron M6 Comfort-AFIB eller Omron M4 Intelli IT. Den stora skillnaden emellan dessa två mätare är att M6 upptäcker och indikerar vid hjärtflimmer och M4 går att koppla till Appen Omron Connect. Vill du ha en mätare med båda ovanstående funktioner är det Omron M7 Intelli IT-AFIB du skall välja.”

”Omrons mätare har bra kvalité och används ofta inom sjukvården. Föreslår att du väljer någon av de som har manschett för överarmen då de brukar vara enklast att använda på rätt sätt.  Vilken man satsar på beror på vilka funktioner man är intresserad av. Den enklaste är Omron Blodtrycksmätare M2. Vill du ha fler funktioner, till exempel fler minnesfunktioner, indikator för oregelbunden puls, medelvärden mm så kan det vara värt att satsa på någon av de i högre prisklassen.”

Recensioner

Omron M2

Omron M3 Comfort

Omron Evolv

Andra populära blodtrycksmätare

Testvinnare Mars 2020:

2020-senior-blodtrycksmätare

Omron M7 Intelli IT 

Sveriges mest sålda blodtrycksmätare

Prisvärd blodtrycksmätare med utmärkt manschett och en mycket låg ljudnivå. Passar både seniorer och yngre. Bäst i test  2020.

Omron M7 Intelli IT är en av Sveriges populäraste blodtrycksmätare med många funktioner – maskinen kommer i en smidig väska och en väldigt bra manual. Det drivs med batterier, som även de ingår i paketet, och enligt Omron själva ska dessa batterier räcka i över 900 mätningar. Namnet ”Intelli” kommer från ordet ”intelligens” och är baserat på hos alla de olika smarta funktioner blodtrycksmätaren har. Maskinen går jättebra att använda med Omrons egna app, där man enkelt för en smidig överblick med diverse trender gällande ens blodtryck. Uppblåsningen är så smidig den kan vara eftersom den anpassas efter användarens arm – den har till och med en varningsindikator om man rör för mycket på sig under själva mätningen. 

hitta bästa pris

Mest prisvärd Mars 2020

blodtrycksmätare-beuer

Beurer BM 54

Topptankad blodtrycksmätare från Beurer. Beurer BM 54 är en helautomatisk blodtrycksmätare för snabb och bekväm mätning på överarmen. Displayen är tydlig och lättläst och du kan enkelt överföra din data via bluetooth till din smartphone. Produkten finns på Apohem och just nu har de specialpris på den!

hitta bästa pris

Bäst i test mars 2020

 

Omron blodtryckM3 Comfort

Omron M3 Comfort Blodtrycksmätare

Ett fantastiskt pris för en fantastisk blodtrycksmätare. Omron M3 Comfort är helautomatisk blodtrycksmätare för överarm. Blodtrycksmätaren är lätt att hantera och mäter blodtryck och pulsfrekvens. Har en indikator för oregelbundna hjärtslag. Omron M3 varnar vid kroppsrörelser som kan ha stört mätningen. 

Hitta bästa pris

PREMIUM:

Omron M7 Intelli IT AFIB

blodtrycksmätarepremium

 

Blodtrycksmätaren för den som vill ha flera avancerade funktioner!

Letar du efter en blodtrycksmätare med flera avancerade funktioner så är det här produkten du ska ha. Den är utrustad med AFIB – den senaste tekniken för att upptäcka förmaksflimmer med mycket hög noggrannhet. Manchetten formas smidigt efter armen, och den visar tydligt om den är felplacerad genom en blinkade orange lampa. Du laddar enkelt hem Omrons app för att sedan synkronisera dina värden med din telefon så du kan på ett smidigt sätt hålla koll på dina resultat. I detta kit får du dessutom med förvaringsväska, blodtrycksjournal och batterier. 

hitta bästa pris

BUDGET:

Beurer BM 51 Blodtrycksmätare

Beurer BM 51 Blodtrycksmätare

Den helautomatiska blodtrycksmätaren Beurer BM 51 har en innovativ easyClip-manschett som du fäster med bara en hand för snabb och enkel mätning. Beurer BM 51 har en stor och tydlig display med vit belysning.

hitta bästa pris

ANDRA POPULÄRA BLODTRYCKSMÄTARE

Beurer BM 45 – Bäst i test 2018

blodtrycksmätare överarm

Blodtrycksmätare designad för de som ser lite sämre med stor, tydlig och upplyst skärm.

Beurer BM 45 är en helt automatisk blodtrycksmätare som är designad för de som börjar se lite sämre – väldigt bra display och enkel att fästa på överarmen. Blodtrycksmätaren är otroligt enkel att använda och har dessutom 3 års garanti. Förutom att mäta blodtrycket väldigt snabbt och effektivt kan den även se oregelbundna hjärtslag, den har en automatisk avstängningsfunktion och även en indikator som varnar om batteriet börjar bli dåligt. Den är framtagen för att använda i hemmet, men är så pass liten och smidig att den med fördel kan följa med på resor om man vill ha kontroll över blodtrycket även då.

Bästa pris just nu: 

hitta bästa pris

Omron M2 – Bäst i test 2017

omron m2 blodtryck

Prisvärd blodtrycksmätare där du mäter blodtrycken på överarmen. Den är fullt automatisk, har bara en knapp och en lättläst display. Förutom blodtryck visar den även puls och om hjärtat har några ovanliga slag som man behöver kolla upp. Den visar också om blodtrycket är inom det normala spannet, och varnar om så inte är fallet. Den kan lagra 21 st mätningar om du vill se en trend.

Bästa pris just nu: 

hitta bästa pris

Var köper man en blodtrycksmätare?

Det finns många som säljer blodtrycksmätare – både i butik eller online. Om du vill beställa en blodtrycksmätare online så finns det flera populära återförsäljare. Vi har recenserat två av de populäraste butikerna här: Apotea eller MEDS.  

 

Vanliga frågor om blodtrycksmätare

Vad ska jag tänka på innan jag tar blodtrycket?

Det är ett par saker som man ska tänka på innan man startar blodtrycksmätningen. Försök att undvik att äta, dricka alkohol eller andra drycker med koffein cirka en halvtimme innan mätningen. Undvik även rökning, träning eller varma bad under denna halvtimme innan mätningen. Det absolut bästa är om du kan lägga dig ner i soffan eller sängen i 15 minuter och förbereda dig för mätningen. 

Varför får jag så olika värden vid varje mätning?

Det är fullt normalt att ditt blodtryck förändras varje dag, det kan variera väldigt mycket beroende på flera faktorer. Det kan skilja så mycket som 20 mmHg både över eller under ditt vanliga blodtryck. Det är dessutom väldigt vanligt att du har något högre blodtryck när du besöker läkaren. 

När är den bästa tiden att mäta blodtrycket?

Det flesta läkarna rekommenderar att du kollar av blodtrycket två gånger per dag, och då är det viktigt att du gör mätningen vid samma tidpunkt varje dag. Det vanligaste är att man gör en mätning på morgonen och en mätning på kvällen. Prata med din läkare om vilka tider som är rekommenderade för just dig. 

 

Att övervaka sitt blodtryck regelbundet är avgörande för att bibehålla god hälsa, särskilt för äldre personer. En blodtrycksmätare är ett oumbärligt verktyg för detta ändamål. En av de främsta anledningarna till att använda den bästa blodtrycksmätaren är att den hjälper dig att upptäcka och hantera högt blodtryck i ett tidigt skede. Högt blodtryck, även känt som hypertoni, är en tyst mördare som ofta inte visar några symtom förrän det är för sent. Genom att använda den bästa blodtrycksmätaren kan du kontinuerligt övervaka ditt blodtryck och vidta nödvändiga åtgärder för att hålla det inom hälsosamma gränser.

Förutom att upptäcka högt blodtryck kan den bästa blodtrycksmätaren också hjälpa till att övervaka effekten av mediciner och livsstilsförändringar. Om du nyligen har börjat med en ny medicin eller har gjort förändringar i din kost och träningsrutin, kan regelbundna mätningar med den bästa blodtrycksmätaren ge dig och din läkare viktig information om hur väl dessa åtgärder fungerar. Detta kan hjälpa till att justera behandlingen och förbättra resultaten, vilket är särskilt viktigt i din ålder när kroppen kan reagera annorlunda på olika behandlingar.

En annan fördel med den bästa blodtrycksmätaren är att den kan användas i bekvämligheten av ditt hem. Detta gör det lättare att ta regelbundna mätningar utan att behöva besöka en läkare eller en klinik. Hemmabruk av blodtrycksmätare kan minska stressen och ge mer exakta resultat, eftersom vissa människor upplever så kallat ”vita rocken-hypertoni” när de besöker en läkare. Att ha möjligheten att mäta ditt blodtryck hemma innebär också att du kan hålla koll på din hälsa oftare och mer regelbundet.

Att ha tillgång till den bästa blodtrycksmätaren kan också vara en viktig del av att förebygga allvarliga hälsoproblem. Högt blodtryck ökar risken för hjärtattack, stroke och njursjukdomar, vilket är särskilt oroande när vi blir äldre. Genom att hålla koll på ditt blodtryck kan du vidta åtgärder för att minska dessa risker och upprätthålla en god hälsa. Detta innebär att du kan fortsätta njuta av dina favoritaktiviteter och spendera tid med dina nära och kära utan att oroa dig för din hälsa.

En annan viktig aspekt är att den bästa blodtrycksmätaren ofta har funktioner som gör den lätt att använda, även om du inte är tekniskt kunnig. Många moderna blodtrycksmätare har stora, lättlästa displayer och enkel knapptryckning, vilket gör dem användarvänliga. Detta innebär att du själv kan hålla koll på ditt blodtryck utan att behöva be om hjälp.

Sammanfattningsvis är den bästa blodtrycksmätaren ett viktigt verktyg för att övervaka och hantera ditt blodtryck, särskilt som senior. Genom att regelbundet använda den bästa blodtrycksmätaren kan du upptäcka högt blodtryck i ett tidigt skede, övervaka effekten av behandlingar, minska stress och förebygga allvarliga hälsoproblem. Att investera i den bästa blodtrycksmätaren är ett viktigt steg mot att bibehålla en god hälsa och livskvalitet, så att du kan fortsätta leva ett aktivt och glädjefyllt liv.

Vänster arm eller höger arm blodtryck

Flera studier har gjorts för att bestämma vad som är en normal variation mellan höger och vänster arm. I allmänhet anses varje skillnad på 10 mm Hg eller mindre vara normal och är inte en anledning till oro.

Enligt kontorets blodtryck lider cirka 1,8 miljoner människor i Sverige av högt blodtryck. Detta motsvarar 27% av den vuxna befolkningen. Läkemedel och livsstilsförändringar används vid behandling av högt blodtryck i syfte att minska förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar, främst stroke, hjärtsvikt och hjärtinfarkt.

Att använda en blodtrycksmätare hemma är ett enkelt och korrekt sätt att hålla koll på dina siffror och spåra förändringar under hela dagen. Självövervakning ger också din läkare en omfattande rapport om dina blodtrycksavläsningar över tiden, vilket kan vara till hjälp för personer med högt blodtryck eller andra problem.

Optimal övervakning av blodtryck och hjärtrytm via appen och programvaran
Bluetooth® för överföring av mätningar till din smartphone
Avancerad arytmi-detektion (inklusive förmaksflimmer och extrasystoler)

Hembaserade skärmar är vanligtvis digitala och hela mätprocessen är nästan automatisk. Så här använder du en blodtrycksmätare: Placera manschetten runt armen eller handleden, sätt på enheten och manschetten blåses upp för att starta mätningen och töm när mätningen har utförts.

Träffa läkare online. Läs vår guide.