Schampo & Balsam för barn – Bäst i test

hittabarnschampo

Uppdaterad i april 2020

Letar du efter ett schampo eller balsam till ditt barn? Vi har gått igenom utbudet och undersökt vilka produkter som är mest omtyckta både av föräldrarna och barnen. Små barn som är under sex månader behöver inte använda schampo eller balsam, utan det fungerar bra med ljummet vatten som man sköljer håret med en eller två gånger per vecka. De minsta barnens hår blir inte smutsigt vanligtvis, men om man märker att det blivit något fett eller smutsigt kan det vara bra att tvätta en gång extra. Om barnet skulle få kräk eller mat i håret så går det bra att tvätta håret med ett mycket milt barnschampo. Kom ihåg att barnets hår förändras väldigt mycket med tiden, i början är det oftast väldigt lite hår, men vid tre års ålder har de vanligtvis hår över hela huvudet. Håret de har när de är riktigt små kan dock ändra färg när de blir äldre, precis som med ögonen. Kosten är oerhört viktig för att barnets hår ska växa sig starkt, framförallt påverkar intaget av B-vitamin, så se till att barnet får i sig mycket ägg, ost, avokado och lax. Läs mer om B-vitamin på Livsmedelverkets sida. 

Rekommenderad produkt

 

Bäst i test 2020: Estelle & Thild Biocare baby 

Estelle & Thild Biocare -bild

 

hitta bästa pris

När ska man börja med barnschampo? 

Troligtvis kommer du behöva börja använda barnschampo när barnet börjar äta på egen hand, då det ofta kommer mat i håret. Massera in håret med en oparfymerat och milt barnschampo och se till att du kommer åt hårbotten. Låt schampot sedan vara kvar i håret i några sekunder innan du sköljer ur det. Det är viktigt att du får bort allt schampo, så skölj gärna flera gånger med ljummet vatten för att vara säker på det. Vissa barn kan få irriterad hud av schamporester så det är bra om allt schampo försvinner vid ursköljningen. 

Försök att undvik att barnet får schampo i ögonen 

Det är vanligt att barn tycker det är läskigt att tvätta håret på grund av att de är rädda att få schampo i ögonen. Som tur är det helt ofarligt om detta skulle hända, och det finns flera saker du som förälder kan göra för att undvika detta. När det är dags att skölja ur schampot ber du barnet att titta upp i taket, och om du vill vara helt säker på att barnet inte ska få schampo i ögonen kan du ge barnet ett cyklop eller simglasögon, eller en vanlig handduk som hen håller tätt framför ögonen. När barnet blivit lite äldre kan du föreslå att barnet själv sköljer ur schampot, vilket kan göra det hela till en rolig stund tillsammans med barnet. 

barnschamporoligt

Ha roligt när ni tvättar håret

Eftersom barn oftast inte tycker om att tvätta håret kan det vara smart att göra något roligt samtidigt som ni tvättar håret, till exempel kan du låta barnet göra roliga frisyrer med schampot eller kombinera hårtvättningen med ett skönt bad med massa leksaker. 

Ekologiskt barnschampo

Det är mycket populärt att välja ett ekologisk barnschampo och balsam. Dessa innehåller vanligtvis inga sulfater, PEG, parabener eller syntetiska dofter eller konserveringsmedel. De flesta ekologiska barnschampo är bra på att behålla den naturliga PH-balansen tack vare att de är icke-allergiframkallande. 

Ska du använda balsam? 

Många föräldrar väljer att använda balsam efter schamponeringen, detta är för att skydda håret och göra det mer lättkammat. 

Hur ofta ska man tvätta håret på barnet?

Det är viktigt att inte tvätta det för ofta, då risken för att det ska bli torrt ökar. Det är rekommenderat att tvätta håret antingen varannan dag eller var tredje dag.