Bröstpump istället för amning

bröstpump-kvinna

Fördelar och nackdelar med att använda en bröstpump

Både amning och bröstpumpning är utmärkta sätt att ge ditt barn bröstmjölk. Bröstmjölk är den naturliga födan för nyfödda, och att använda bröstpump har har vissa fördelar jämfört med att ge barnet mat direkt från bröstet. 

Mänsklig bröstmjölk är biologiskt anpassad för att ge den näring som barnet behöver, och det är vanligt att många läkare rekommenderar bröstmjölk framför modersmjölksersättning. Oavsett detta, så bör föräldrar själva välja sättet de ger sitt nyfödda barn mat på – antingen amning, eller modersmjölksersättning, eller en kombination av dem båda. Det är viktigt att välja det sättet som fungerar bäst för både föräldrarna och för barnet, samtidigt som man tänker för fördelarna och nackdelarna med respektive sätt. 

Man behöver alltså inte välja mellan att endast använda bröstpump eller endast amma, utan det kan vara praktiskt att hitta en strategi är man gör både och. 

bröstpumpar-bra

Fördelarna med att amma

Att amma innebär många hälsosamma och kognitiva fördelar för bebisar och minskar riskerna för långsiktiga hälsorisker för både mamman och för barnet. Läs mer om amning på Vårdguiden.

Några av fördelarna med att barnet ammar direkt från bröstet är:

 1. Maten är 100% anpassad för barnet. Bröstmjölk är anpassad helt och hållet efter barnets behov. Genom att låta barnet amma direkt mot bröstet så kommer barnets saliv i kontakt med bröstmjölken, vilket skickar en signal till mammans hjärna om vad barnet behöver. 
 2. En naturlig cirkulation. Produktionen av bröstmjölk baseras på utbud och efterfrågan. Desto mer barnet ammar, desto mer mjölk producerar bröstet. Genom att respektera denna cirkulation så säkerställer man att barnet får i sig perfekt mängd mat. 
 3. Smidigheten och kostnader. Det är inte helt lätt för en kvinna att amma, det kräver mycket energi av henne varje gång barnet ska få mat. Det är dock helt och hållet gratis att ge barnet mat på detta sätt jämfört med att köpa modersmjölksersättning till exempel. Man kan spara ganska mycket pengar om man håller sig till att amma den första tiden, då ersättningarna kan vara dyra. En fördel med att amma är också smidigheten, det krävs ingen som helst förberedelse för att ge barnet mat. Det går bra att amma i princip överallt, utan att föräldrarna behöver tänka på åtkomst till rent vatten eller andra nödvändiga produkter
 4. Lugnande effekt. Att ge barnet mat via bröstet kan ha en mycket lugnande effekt på ett barn som är orolig eller ledset. 
 5. Närhet. När mamman ammar sitt barn kommer barnet väldigt nära mamman. Denna hud-mot-hudkontakt kommer att bidra till att barnet och mamman kommer nära varandra, för att hjälpa dem att förstå varandras behov och personligheter. Väldigt många studier har visat hur viktigt det är med närhet första tiden med barnet. 

Fördelarna med att använda bröstpump

Barn som matas endast med bröstpump missar fördelarna med den återkopplande effekten av att amma med bröstet. Hursomhelst, barnet kommer ändå få i sig en hälsosam kost som är fullt med bra fetter och antikroppar. 

Några av fördelarna med att använda en bröstpump är:

 1. Genom att använda en bröstpump kan man enklare kontrollera när man ska pumpa under dagen. Det är enklare att planera dagen, och pumpa när det passar, vilket gör dagen enklare för mamman och ger henne troligtvis mer tid åt andra saker. 
 2. Möjligheten för pappan att vara med och ge barnet mat. Väljer man att använda en bröstpump kan man dela på ansvaret att ge barnet mat vilket resulterar i ett mer jämställt hushåll. Är det bara en person som sköter all matning, genom att till exempel amma, så ligger ansvaret hos ena parten helt och hållet, vilket även ofta innebär att ge barnet mat mitt i natten. Om möjligt, bör föräldrar avvakta med att börja med flaskan tills amningen fungerar helt och hållet. 
 3. Utbud och efterfrågan. Genom att använda en bröstpump så kan se till att barnet får i sig tillräckligt med mat, och inte för mycket heller för den delen. Det är vanligt att mamman använder en bröstpump efter varje amning för att öka produktionen. 
 4. Många adopterade barn får i sig bröstmjölk från donerad mjölk. Det är inte bara biologiska föräldrar som kan erbjuda bröstmjölken. En mamma som inte kan producera tillräckligt med bröstmjölk till sitt barn kan plocka ut mer bröstmjölk via sin BVC. Det råder lite olika åsikter om hur pass detta är möjligt i Sverige i dagsläget, men i USA går det garanterat. 
 5. Du kan enkelt spara mjölk om du ska vara ifrån ditt barn – du kanske ska gå tillbaka till jobbet, eller lämna barnet hos familj, vänner eller en barnvakt – då är det perfekt om du pumpat mjölk innan som de kan ge barnet. 
 6. Det är inte helt ovanligt att man vill ge barnet bröstmjölk, men man tycker det är obehagligt att barnet ammar på bröstet, då kan en bröstpump vara ett perfekt alternativ. 

Nackdelarna med att amma

Det finns en del nackdelar med att amma som kan vara bra att känna till:

 1. Du har inte så bra kontroll över när barnet ska äta. Mamman blir tvungen att ge barnet mat varje gång som barnet blir hungrigt, vilket kan resultera i att det blir svårare att få in en rutin med ett fast schema. 
 2. Ömma bröstvårtor och andra besvär. Det är mycket vanligt att mamman upplever ömma bröstvårtor när de ammar. Det är även vanligt att de spricker eller blir infekterade. 
 3. Vissa förhållanden kan bli lidande om de känner en obalans i omhändertagandet av barnet – eftersom det endast är mamman som kan amma

Det är upp till föräldrarna att göra det som är bäst för dem

I slutändan är det upp till varje mamma och pappa och göra det som passar dem absolut bäst. En mamma skulle kunna amma på dagarna när de är hemma med barnet, och sedan på natten använda en bröstpump för att förbereda för dagen därpå då de kanske ska ut på stan för att göra ärenden. Man måste hitta en balans med att utvärdera förutsättningarna för varje sätt att ge sitt barn mat – enkelheten med bröstmjölk eller närheten med att amma. Det är viktigt att komma ihåg att båda sätten att ge mat på innebär väldigt många hälsofördelar. Det krävs ett stort engagemang hos mamman både med amning och att använda bröstpump. Det finns helt enkelt inga rätt eller fel svar i denna fråga.

Hur använder man en elektronisk bröstpump?

Att lära sig att använda en elektronisk bröstpump brukar generellt sett både ta högt engagemang och tid, men det brukar nästan alltid vara mödan värd. Nyckeln är att ha mycket tålamod, även om du inte får ut så pass mycket mjölk som du önskar i början. 

 1. Viktigast av allt är att tänka på hygienen – tvätta alltid händerna både innan och efter du använder en elektronisk bröstpump. 
 2. Vanligtvis är det ingen idé att sätta igång att använda bröstpumpen för snabbt – såvida ditt barn inte får i sig någon mat genom amning. Fram till att ditt barn fyller 4 veckor så brukar det inte finnas någon anledning att komma igång med bröstpumpen, förutsatt att det är hälsosamt och äter bra. Ska du vara ifrån ditt barn så kan det vara ett utmärkt sätt att se till att någon annan matar barnet. 
 3. Det kan ta ganska lång tid att pumpa mjölk första gångerna – räkna med 15 minuter. Första gångerna är det dock helt naturligt att det inte kommer så mycket mjölk. 
 4. Förberedelse är av yttersta vikt – för att undvika att någon stör dig, se till att ha allt i ordning och framför dig, till exempel något att dricka, fjärrkontrollen till TVn eller annat du kan behöva. 
 5. Om du planerar att använda en bröstpump varje dag, så kan det vara värt att investera i en som du kopplar till båda brösten.