Skötväska – Bäst i test (Uppdaterad augusti 2019)

vilkenskötväska

Stor guide till bästa skötväskan!

Idag finns det ett enormt utbud av skötväskor på marknaden. Det kan verka svårt att hitta den bästa skötväskan bland det enorma utbudet, man vill dels få plats med alla saker man vill ta med, betala ett rimligt pris för skötväskan och sedan skadar det ju inte om den är snygg också!

Vad ska man tänka på när man väljer en skötväska? 

Skötväskor finns i väldigt många olika varianter med olika priser, och det kan verkligen tyckas svårt att hitta den bästa skötväskan idag. Vi har gått igenom flera populära tester där mammor testat väskorna under en längre period och betygsatt kvalité, smidighet och design. Skötväskan du väljer kommer du antagligen använda i princip varje dag, så det är av största vikt att den har hög kvalité. Det är en stor fördel om skötväskan är vattentät då du antagligen kommer vara ute i regnet med ditt barn. Andra viktiga faktorer som kan vara bra att tänka på när man väljer skötväska är storleken på väskan, vad den är gjort av för material och vilka funktioner den har. Har du tvillingar eller flera barn kan det definitivt vara bra med en större väska. Vissa föräldrar väljer att köpa en skötväska i form av en ryggsäck, vilket kan vara smidigt om man inte har med sig en barnvagn att hänga skötväskan på när man är ute på promenad. Det kan också vara bra att veta att vissa barnvagnstillverkare har speciella skötväskor som är utformade för deras barnvagnar. Vi har valt att fokusera på de skötväskorna som är helt fristående och universiella. Dessa brukar fungera precis lika bra till barnvagnen som de varianterna som barnvagnstillverkaren har, och brukar dessutom vara betydligt billigare. Om man planerar att hänga skötväskan på barnvagnens handtag är det viktigt att kolla upp att det är rekommenderat på just den modellen av barnvagn du har, ofta är det inte rekommenderat eftersom barnvagnen lätt kan tippa om skötväskan väger för mycket. 

För att underlätta för dig har vi delat upp skötväskorna i tre olika kategorier: Premium, Mellan och Budget. Vi har undersökt de absolut populäraste modellerna på marknaden just nu, och tagit del av fördelar och nackdelar för att utse skötväskorna som vunnit Bäst i test i sin prisklass. Vi har gått igenom utbudet på sidor som lekmer.se, bamba.se och även babyland.se. 

Varför ska man köpa en skötväska?

Det har blivit populärt att använda en vanlig väska för att ta med sig alla produkter man behöver när man är ute med sitt barn – men det finns flera fördelar med att välja en praktisk skötväska. Bland annat så är de designade för behoven du har som förälder, med flera praktiska fack där du kan ha ombyten, nappflaska, extra blöjor eller leksaker för barnet. Ofta används material som är mycket enkla att tvätta rent, och vissa har till och med en inbyggd skötmatta som man enkelt kan vika ut. Vill du göra livet lite enklare som småbarnsförälder är en bra skötväska ett mycket smart köp. Det finns dels lite sportigare varianter som brukar vara väldigt praktiska, och sedan finns de de varianterna som ser ut som riktiga handväskor. 

Bäst i test 2020: Skip Hop Stroller

skiphop-stroller

hitta bästa pris

Premium: Skip Hop Duo Signatur

skip hop duo signatur

Populära Skop Hops flaggskeppsmodell vinner Premiumklassen 2019. Denna modell har funnits på marknaden i många år, men finns nu i uppdaterat utförande. Den finns i flera olika snygga färger och är tillverkat i mycket slitstarkt material. Stort plus för alla smidiga fack och den går att enkelt fästa på de flesta barnvagnar. 

Se bästa pris:

hitta bästa pris

Mellan: Storksak Clea Skötväska med Mini Fix

cleo skötväska

Skötväskan för den modemedvetna! Storksak tillverkar skötväskor i otroligt slitstarkt material och har alltid varit väldigt i framkant med att ta fram snygga skötväskor. Väskan är tillverkad i vattenresistent polyester för att skydda innehållet när de regnar.

Se bästa pris: 

hitta bästa pris

Budget: Hauck Skötväska City Bag

hauck skötväska

En väldigt smidig väska med flera användbara fack där man får plats med det mesta. Priset är otroligt attraktivt, och dessutom ingår en smidig skötbädd! Den har en väldigt modern design och är relativt lätt att bära. Rekommenderas varmt av de flesta som provat den! 

Se bästa pris:

hitta bästa pris

Oavsett om du tar baby för en resa till parken eller ett snabbt napp i butikerna, det finns en hel del kit som måste komma också. För att göra utflykter så lite enklare, packa alla dina väsentligheter i en av våra praktiska babyväskor. Dessa bär-alls har gott om utrymme för babys blöjor, reservdelar, strumpor, leksaker – lägg bara de hjälpsamma extrafunktionerna i de rymliga fickorna för att förbereda dig för alla eventualiteter.

Behöver du remmar?

Leta efter en lång, justerbar rem. Att kunna bära väskan över axeln kommer att förhindra att den glider från armen, och justerbarhetsfaktorn är nyckeln om du planerar att dela väskan med en partner eller vårdgivare.

Barnvagn klämma
Detta är mer nödvändigt om du är ute i en stadsmiljö. Korta remmar (eller en justerad lång rem) kan dock göra tricket. Om din barnvagn har en tillräckligt stor korg kanske du inte behöver oroa dig för den här aspekten alls.

Hur mycket utrymme behöver du?
Och organiserat utrymme på det! De vanligaste föremålen i en blöjväska för en nyfödd är följande:

3-4 blöjor
Wipes
1-2 flaskor
Formelbehållare eller ett ammande lock som täckta varor
En tröja filt
En extra outfit
En leksak eller två
Nappar som Natursutten
En hatt (för kyla eller solen)
En burpduk (eller 3)
En smörgås

Det finns många väskor där ute, som sträcker sig från helt grundläggande till deluxe. Oavsett vilken typ du går efter är det saker som vi tror att varje mamma bör leta efter i en påse för att säkerställa att det är användbart:

Se till att det är lätt att tvätta: saker kommer att bli ganska röriga i din väska så att det är lätt att tvätta eller torka av den är viktigt för att säkerställa att det kommer att hålla kvar.
Fickor och fack är viktiga: detta hjälper dig att hålla sakerna åtskilda och så i teorin lättare att hitta. Det är ännu bättre om de inre fickorna är gjorda av material som är genomskinliga eller av maskstyp så att du kan upptäcka de objekt du behöver utan att rota, eftersom vi garanterar att du kommer att glömma vilken ficka eller fack du har tilldelat för vad!

Vad ska jag leta efter när jag väljer en byte?
Det finns massor av väskor på marknaden, allt från det helt grundläggande till lyxen. Innan du köper, här är vad du ska leta efter:
En avtagbar, tvättbar eller torkbar matta: gör det lättare att hitta ett lämpligt ställe att byta barnets blöja var som helst.
Massor av fickor: för att hålla saker åtskilda och för hand.
Massor av fack: användbara för att hålla flaskor åtskilda eller använda blöjor åtskilda från rena kläder.
En isolerad flaskficka: en annan användbar funktion för att hålla mat eller flaskor mjölk sval.

Det borde passa på allt du behöver för att ta hand om en baby – oavsett om du behöver byta blöja eller en helg hos mormor. Förutom blöjor, kommer det att göra babyens extra kläder, snacks och leksaker. Eftersom du kommer att ha det vart du än går, överväg en som är tillräckligt stor för att hålla några av dina saker också. Många har avsnitt för att hålla din iPod, plånbok, mobiltelefon och mer. Många väskor, till exempel Duo Deluxe Edition från Skip Hop, har speciellt avsedda områden för din mobiltelefon, plånbok och nycklar – vilket hjälper till att se till att de håller sig torra och att du håller dig ordnad. Emily Canvas från Storksak har en löstagbar innerväska (med dragkedja) där du kan sticka smink eller andra små föremål.

Storlek
En stor påse är perfekt om du har mer än ett barn eller om du är ute i huset länge. Tänk på en liten om du har ett barn och om du är hemma i korta timmar eftersom du inte behöver bära mycket.

Förvaringsfickor
Du måste bära flera saker. Därför behöver du en blöjväska med flera fickor. Tänk på allt du kan behöva när du är utomhus innan du gör ditt val för att säkerställa att det fungerar perfekt. Fickorna bör också tillåta dig att organisera dina artiklar enkelt så att du kan hitta allt du behöver utan att riva ihop innehållet.

Vilka typer av blöjväskor finns det?
Blöja påsar finns i en mängd olika stilar inklusive:

Ryggsäckar: Dessa låter dig ha händerna fria och kan till och med vara värda med en bärare framtill.
Tygväskor: Den mest ”handväskan” -liknande blöjan påsar gäng.
Satchels: Dessa har ofta (men inte alltid) längre remmar och kan slitna tvärdelar.
Kopplingar: Ingen nonsens, liten och mycket bärbar.
Behöver du hjälp med att ta reda på vilken slags blöjväska du ska få? Kolla in guiden för att välja en blöja för tips om vad du ska tänka på.

Hur mycket saker måste du ha?

Tillräckligt för en bebis – spelets namn är förberett så att du kommer att karta runt en byte av kläder, 4-5 blöjor, våtservetter och väskor, blöjor grädde, haklappar, formel och flaskor, tandkräm, hatt, dummies och det är bara för en snabb resa till butikerna.
Tillräckligt för baby och barn – det finns ännu fler saker att vagnas om du har två. Större blöjor, matbehållare, drinkflaskor, snacks, mer kläder att lägga till i listan.
Tillräckligt för multiplar – att ha tvillingar betyder inte dubbelt allt, du behöver inte två kräm för blöjautslag men du behöver dubbelt så många kläder och blöjor.

Trendig och funktionell, Duo är den första blöjväskan som Skip Hop debuterade redan 2003, och den har varit en favorit bland färdiga föräldrar sedan dess. Den uppdaterade Duo Signature har alla funktioner som har gjort det till en ständig bästsäljare, plus några nya, praktiska tillägg som föräldrar begärde.

Den BPA-fria, ftalatfria polyesterväskan har 10 praktiska fickor – inklusive en lättillgänglig teknisk ficka för din telefon – samt en dragkedja på locket, totohandtag och en axelrem med slip-on axelkudde och företagets patenterade shuttle-klipp som låter dig fästa den till din barnvagn. Det är tillräckligt stort för att hålla en 15-tums bärbar dator eller surfplatta och levereras med en dynad byte. En ny frontpanelkonstruktion har lagt till både väskans lagringskapacitet och stabilitet. Bonus: Det finns i en mängd olika könsneutrala mönster och färger. Sammantaget är det en rymlig, lätt, slitstark och snygg blöjväska.

hittaskötväskan