Babyskydd – Bäst i test 2020

säkraste babyskyddet

UPPDATERAD I APRIL 2020

Letar du efter marknadens bästa och säkraste babyskydd? Vi har undersökt marknaden och gått igenom betygen för de absolut populäraste och vet vilket Babyskydd som är Bäst i test. De populäraste modellerna kommer från Maxi-Cosi, Britax och Be Safe. Man använder ett babyskydd från att barnet är fött fram till att barnet är runt 10 månader (max 13kg vanligtvis). Babyskydd används alltid bakåtvänt i bilens baksäte. Vissa babyskydd kan du dessutom koppla på din barnvagn eller matstol.

Det finns babyskydd i de flesta prisklasserna och med stort utbud av funktioner, men vi har valt att fokusera på de absolut populäraste modellerna, som de allra flesta väljer. Det finns både babyskydd som du sätter fast i baksätet med hjälp av bilens säkerhetsbälte, och modeller som du kopplar på en bas – vilket är det absolut smidigaste sättet att använda ett babyskydd om du åker mycket bil med ditt nyfödda barn. Om du har bestämt dig för en variant som kräver en bas, så kan du sedan välja mellan olika baser – dels de som du använder säkerhetsbältet för att fästa, eller de som har så kallad ”iso-fix” fästen. Nästan alla bilar som är nyare än 2010 har stöd för Isofix, så vi rekommenderar att välja en bas med detta. En stor fördel med Iso-fix är att du inte kan montera basen felaktigt i bilen, antingen så klickar den i, eller så är den lös.

Vad skiljer olika babyskydd åt?

Som sagt så kommer de flesta babyskydd med många olika funktioner, bland annat ett stabilt handtag, vilket alla modeller i vår genomgång har. Andra funktioner som du måste fundera på om de är viktiga är om det finns tillhörande sufflett, om du kan ta ur dynan för att t.ex tvätta den samt om du vill ha en sele som är justerbar. De flesta babyskydden är anpassade för att barnets rygg inte ska belastas för mycket – så de har en viss lutning, som även underlättar för barnet att sova i babyskyddet.  Vi har valt att fokusera på ergonomiska modeller som är det bästa för barnet.

Därför ska du använda en bas

Vi rekommenderar att använda en bas till ditt babyskydd. Det är av yttersta vikt att babyskyddet är monterat korrekt om olyckan är framme, och eftersom det är i princip omöjligt att montera ett babyskydd felaktigt om du använder en bas så är det starkt rekommenderat.  Vi har pratat med flera föräldrar som istället för basen använde bilens egna säkerhetsbälte, och det är väldigt vanligt att man ångrar sig efter ett tag, så det är så pass jobbigt att vid varje tillfälle man ska åka någonstans behöva spänna fast med säkerhetsbältet. Ofta när man ska iväg är man dessutom stressad och det är väldigt lätt att man monterar felaktigt.

Viktigt att tänka på

Vissa babyskydd kan du även använda i framsätet, då är det extremt viktigt att inte glömma att koppla ur airbagen i bilen. På de flesta bilarna kan man stänga av airbagen med så kallas ”nyckelavstängning”, men vissa måste man åka till en auktoriserad verkstad. Vi rekommenderar därför att ha babyskyddet i baksätet för att underlätta detta. Dock är en stor fördel med att ha barnet fram att du kan ha bra uppsikt över vad barnet pysslar med. Om du planerar att ge barnet mat under färden och är själv i bilen vill man gärna ha full kontroll så att barnet inte sätter i halsen t.ex. Läs gärna Trafikverkets rekommendationer gällande detta. Många bilar kommer utrustade med airbag från sidorna också, dessa behöver man inte avaktivera.

BÄST I TEST 2020:

Maxi-Cosi Pebble Pro

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size Babyskydd

Pebble Pro i-Size är ett toppmodernt babyskydd som erbjuder bästa säkerhet för ditt spädbarn, eftersom det är utvecklat enligt senaste bilstolsstandarden i-Size (R129). Minneskummet som är integrerat i sidovingarna ger mycket högt skydd.

hitta bästa pris