Matkasse för barnfamiljen – Bäst i test 2020

bäst i test matkasse

SENAST UPPDATERAT APRIL 2020

Vi har provat matkassar från Linas matkasse, MatHem, Matkomfort, Årstiderna, och Middagsfrid. I dag finns det väldigt många olika typer av matkassar att beställa för direkt hem till dörren. Vid en första snabbkoll kan de olika företagens matkassar verka väldigt snarlika, även om priset varierar något, men undersöker man matkassarna lite närmare, så ser man att det kan skilja väldigt mycket. När du ska hitta en matkasse som du känner dig nöjd med, måste du först fundera på vilka behov du har. Vissa matkassar är framförallt framtagna för att du ska spara tid, där matlagningen går snabbt, och rätterna tar maximalt 20-30 minuter. Andra matkassar har mer hälsosamt och nyttigt fokus, där menyn erbjuder en stor bredd av hälsosam mat med mycket grönsaker, frukt eller annan näringsrik mat. Andra matkassar gör inte matlagandet åt dig, men har en inspirerande receptbas och fungerar i viss mån som en matlagningsskola för den som vill börja röra sig utanför sina vanliga recept, och kanske lära sig något nytt i köket!

För att ta fram vår Bäst i test-lista, har vi bestämt oss för att inrikta oss på en målgrupp som vi vet är väldigt intresserade av vad en matkasse kan göra för livspusslet det innebär att vara många i hushållet: barnfamiljer. Alla matkassarna i vårt test är därför testade utifrån barnfamiljers perspektiv. Det som är gemensamt för alla leverantörer är att matkassen kan beställas på leverantörernas hemsidor, och att matkassen levereras direkt till dörren. Vissa matkassar innehåller mat för fem dagar, andra för fyra. Vi har under vårt test av matkassar tittat på flera olika parametrar som vi anser är viktiga för barnfamiljen. Förutom priset och upplägget så har vi även jämfört hur stor variation det är på recepten, hur svåra de är att tillaga, hur lång tid det tar, råvarornas färskhet, andelen ekologiska råvaror samt hur många ingredienser som du måste redan ha hemma. Till slut har vi såklart också bedömt det allra viktigaste: hur välsmakande maten har varit! Då har både vuxna och barn betygsatt varje rätt på en femgradig skala som vi sedan omvandlade till ett generellt betyg för hela matkassen.

Testfamiljerna utgörs av tre hushåll där det bor 2 vuxna och 2 barn i varje, varav det minsta barnet är mellan 1 och 3 år gamla och de två andra går på förskolan. Alla tre familjerna bor i Stockholm. Varje matkasse har vi provat i minst två veckor och i storleken har varit anpassad för 4 portioner.

Testvinnare

1. Linas Matkasse Barnkasse – Bäst i test

Barnkasse som går snabbt att laga, mycket fräscha grönsaker, smakar gott och har bra variation på innehållet. 

Se bästa pris just nu

Antal portioner: 4 st Antal dagar: 5 dagar Leverans: Varannan vecka Genomsnittslig tillagningstid: Mellan Mängd frukt och grönt: Mycket bra Fisk: 1 gång per vecka Bästa matinspirationen: Supergott recept på ny variant av bearnaisesås som alla älskade!

Linas matkasse är troligtvis den mest välkända aktören på marknaden, Maten vi fick smakade väldigt gott och höll genomgående hög kvalité.  Variationen på recepten var jämförelsevis bland de absolut bästa. Under de två testveckorna bjöds det inte bara på kalkon, fisk och skinka även på en vegetarisk maträtt i form av en supergod soppa. En mexikansk gryta och en pastagratäng blev barnens absoluta favoriträtter medans de vuxna tyckte mest om korv med risoni.

matkasse barnfamilj

Häftet med recept kändes väldigt professionell och recepten i den är väldigt tydligt presenterade, den innehåller dessutom lite andra recept och lite andra roliga tips. Det som vi fick i själva matkassen är definitivt bra saker av hög kvalitet. Hur många råvaror och kryddor som man skulle ha hemma, låg i samma nivå som de övriga matkassarna.

Tiderna som var angivna stämde mycket bra med verkligheten. Den rätt som tog längst tid att göra var klar efter 40 minuter, vilket definitvt är en rimlig väntetid för hungriga barn. De allra snabbaste rätterna gick att laga på endast 15 minuter. Recepten innehöll inte så många olika delar och de tydliga instruktionerna gjorde att maten var väldigt enkel att laga. Även en total nybörjare i köket skulle lyckas bra med dessa recept, vilket gör Linas matkasse till den mest användarvänliga matkassen vi provat. Det finns egentligen inget skäl att inte prova Linas matkasse, man får precis det som utlovas och mer därtill. Ska du bara prova en matkasse så föreslår vi att du provar Linas Matkasse.

 

2. Matkomfort Familjefavoriter

Väldigt lättlagad och supersnabba maträtter med lyxig känsla och väldigt god smak

Se bästa pris just nu

Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leverans: Varje vecka Genomsnittlig tillagningstid: Kort Mängd frukt och grönt: Ganska bra Fisk: 1 gång per vecka Bästa matinspirationen: God chili con carne som hela familjen tyckte om!

Matkomforts matkasse för barnfamiljer sticker ut från de andra matkassarna vi provat, framförallt när det gäller upplägg och kostnad. Matkassen Familjefavoriter är några hundralappar dyrare än de andra kassarna i vår stora undersökning, men försvarar det högre priset men superkorta tillagningstider. Ett exempel på detta är att såserna kommer färdiga. När vi skulle laga lasagne, var både béchamel- och köttfärssåsen redan klara att blanda ihop och slänga in i ugnen. Presentationen av matkassen är den i särklass bästa i hela testet. Maten i matkassen kommer fint förpackat i en stabil kartong. Om det skulle behövas två ägg till en rätt, så kommer

familjekasse

de separat inslagna och det enda som måste finnas hemma är salt, och kanske lite peppar. Det som vi saknar är grönsaker och sallad. Vi som är vuxna saknar engod sallad till maten och tycker verkligen inte att ett par apelsinklyftor till den panerade fisken väger upp att det inte är mer grönsaker. Barnen tycker dock väldigt mycket om frukten! Recepten är har ganska stor variation vilket är ett stor plus. De två matkassarna innehåller kanske lite för många olika recept med panering, men varje kasse har minst fyra olika sorters proteinkällor: rött kött, fisk, fågel och fläsk, och därtill ingår även både potatis, ris eller pasta. Hos både barnen och vuxna gick de hemma-gjorda fiskpinnarna med riktig potatismos och ketchup, gjord på curry, verkligen hem, alla tyckte det var supergott!

Det enda som vi såg som negativt med Matkomforts matkasse var att det är lite svårare att bli inspirerad eller att lära sig något från recepten, eftersom det mestea kommer färdiglagat. Dock står ju innehållet väl utskrivet på sidan av de färdiglagade förpackningarna, men det finns inte utskrivet i receptet, så det skulle bli väldigt svårt att tillaga vissa saker på egen hand i efterhand. Alla smaker är goda och känns hälsosamma. Barnen åt mycket bra av maten och även de vuxna har verkligen gillat recepten och maträtterna. Om man skulle slänga ihop en egen sallad vid sidan av rätterna så skulle måltiden direkt kännas bra mycket nyttigare. Det som vi gillar framförallt med denna matkasse är att det krävs nästan ingen tid i köket för att tillaga rätterna. Vill man prova en fräsch matkasse för att få inspiration så är tyvärr Matkomforts ”Familjefavoriter” inte det bästa valet du kan göra. Men vill man slippa att gå till mataffären på veckodagarna,  och samtidigt hinna med att både gå till jobbet och hjälpa dina barn med läxor, så är Matkomforts Familjefavoriter helt klockren! Trots det lite högre priset tycker vi att den var väldigt prisvärd! Lyxigt och gott var det verkligen!

3. Middagsfrid Barnkasse

Barnkasse som var alla barns favorit, med stor variation och väldigt mycket grönt till maten!

Se bästa pris just nu

Testår: 2019 Antal portioner: 4 st Antal dagar: 4 dagar Leveransfrekvens: Varje vecka Generell tillagningstid: Mellan Frukt och grönt: Mycket bra Fisk: 1 gång per vecka Bästa inspiration: Gratinerad torskfilé med yoghurtsås

Middagsfrids Barnkasse förvånade oss alla med dess variation och goda smaker. Utbudet av recept visar att Middagsfrid har tänkt på helheten. Vissa rätter kändes inte så barnvänliga när vi först läste om dem, men det visade sig att barnen älskade maten! Bland annat en laxrätt med ris och äppelsås tyckte de var särkilt gott. Maten var absolut inte stark, men innehöll väldigt mycket smaker. Varje vecka innehöll en supergod fiskrätt och nästan alla råvaror var ekologiska. Allt kött var svenskt vilket vi i vår familj uppskatter väldigt mycket. Alla familjer som provade maten var överens om att det var väldigt hög nivå på råvarorna under tiden som vi provade matkasse från Middagsfrid.

middagsfris matkasse

Vad var då negativt med Middagsfrids Barnkasse? Vissa recept på menyn krävde att man skulle ha pasta och ris hemma redan, vilket förvånade de flesta av oss, dessa enkla och billiga råvaror borde Middagsfris kunna ha slängt med. En av rätterna på menyn innehöll 15 råvaror, varav 9 var förväntades det att vi skulle ha hemma redan. Vi tyckte att recepten var suveräna, med rimliga tidsangivelser och riktigt snygg design.  Slutbetyget blir mycket högt, maten smakade väldigt bra, och flera inspirerande recept följde med. Även mängden mat var även den perfekt, ingen klagade på att det var för lite mat, det blev även mat över de flesta gånger så det räckte till en matlåda!

Matkassar för familjer med barn

Vi vet alla hur svårt det är att få ihop vardagen, framförallt tiden efter förskolan, skolan och jobbet då barnen börjar bli hungriga och förväntar sig god mat. Många föräldrar tycker denna tid är extra jobbig då det är viktigt att barnen äter sig mätta för att sova gott, men maten ska även vara innehållsrik.

De flesta leverantörerna av matkassar har förstått kraven som barnfamiljer har och har därför tagit fram anpassade matkassar för just barnfamiljer. De matkassarna som vi provade var alla anpassade för barnfamiljer, med recept som innehåller enklare råvaror som går snabbt att tillaga, samtidigt som rätterna innehåller stora mängder näring. Även om man prioriterat barnens preferenser, så smakar den mesta av maten riktigt bra även för oss vuxna. Till en väldigt stor del är maten ekologisk, och de flesta ingredienserna kommer dessutom från Sverige.

Vad är då fördelarna med matkassar framtagna för barnfamiljer?

  • Det går snabbare att laga rätterna
  • De innehåller många av barnens favoritsmaker
  • Mycket näring som är bra för barnen som behöver detta
  • Många av recepten är anpassade för att barnen ska kunna vara med och laga maten