Tandkräm för barn – Bäst i test 2020

bastatandkrambarn

Uppdaterat mars 2020

Det är dags att börja borsta tänderna när ditt barn får sin första tand. Det är rekommenderat att borsta tänderna på barnet varje dag efter frukosten, och innan barnet går och lägger sig på kvällen. Det finns många olika tandkrämer att välja mellan, och det är viktigt att man väljer en med mycket fluor som första tandkräm. Det räcker med en väldigt liten mängd tandkräm i början, ungefär lika mycket mängd som en liten ärta. Det brukar vanligtvis gå enklare att få in rutinen att borsta tänderna om man börjar direkt när den första tanden har visat sig. 

När kan barn borsta tänderna själva? 

Fram till att barnet är 12 år kommer du som förälder behöva borsta tänderna på barnet. Det är vanligt att barnen får borsta själva, men det är ofta svårt för dem att nå alla tänder – så det är viktigt att du hjälper barnet för det bästa resultatet. När barnet har fyllt 12, brukar ofta finmotoriken vara på plats och barnet kan borsta helt och hållet på egen hand. 

Saker att tänka på när du borstar tänderna på ditt barn

Oftast brukar man börja med att borsta dom gropiga kindtänderna – här finns nämligen flest ställen som det kan fastna mat på, framförallt på utsidorna av tänderna. När barnet fyller sex år brukar vanligtvis kindtänderna som barnet behåller resten av livet komma ut, och då gäller det vara vara extra noggrann. Det är vanligt att man som förälder borstar för hårt, vilket ofta skadar tandköttet på barnet, så det är viktigt att borsta fint och försiktigt.  Om barnet är under 2 år, är det mycket lite tandkräm som gäller. Efter 2 års ålder och upp till 6 års ålder brukar man rekommendera att öka på något, för att efter 6 års ålder använda minst 2 cm tandkräm på tandborsten. Det kan dock vara svårt att få plats med all denna tandkräm på en liten barntandborste – så vad man kan göra är att först sätta på 1 cm och endast borsta de övre tänderna för att sedan borsta den nedre raden med den resterande tandkrämen. 

Testvinnare

 

  1. Bamse barntandkräm 50 ml

    bamsa tandkram

    Sensodyne Bamse barntandkräm är en tandkräm som utvecklats speciellt för barn som är yngre än sex år. Fluorhalten rengör varsamt barnets känsliga tänder och ser samtidigt till att förebygga uppkomsten av karies. 
Hitta bästa pris

tandkram2ar

Eltandborste eller vanlig tandborste?

När barnet är under 3 år är det rekommenderat att använda en helt vanlig barntandborste med en extra mjuk borste för att inte skada tandköttet. När stråna börjar spreta är det dags att byta ut tandborsten till en ny. Det som är positivt med en eltandborste är att de är mycket effektiva på att ta bort bakterier på dina barns tänder. 

Se upp för barntandkräm utan fluor

Läkemedelsverket rekommenderar att barn använder tandkräm som är speciellt framtagen för barn – detta har delvis att göra med att fluormängden ska vara hälsosam för barnet. Tandkräm för barn under 6 år har vanligtvis en fluorhalt på 1000ppm, till skillnad mot 1450ppm i tandkräm för vuxna. Det finns en risk att man skadar tänderna på barn om de använder en tandkräm med för mycket fluor. Tandkräm för vuxna kan dessutom innehålla andra ämnen som inte är bra för barn. Forskare från hela världen är idag överens om hur viktigt det är att barn får i sig fluor för att skydda tänderna och hålla dem starka i många år. 

valjtandkram

Vad säger tandläkarna? 

Det är rekommenderat att barnet besöker en tandläkare regelbundet för att höra om barnet är i behov av någon speciell tandkräm. Dock behöver barn som inte fyllt 3 år gå till tandläkaren. Enligt tandläkarna är tanden som barnen får när de är runt 6 år gamla den tanden som skapar mest problem när barnet blir äldre. Det är därför viktigt att ta mycket väl hand om dessa tänder, eventuellt byta tandkräm när dessa kindtänder dyker upp till en som har mera fluor i sig. Ett tips för att barnet ska tycka det är roligt att borsta tänderna är att hitta tandkräm som de tycker om, samt hitta andra produkter som är roliga. 

Karies och barn

Det är inte ovanligt att barn även i tidig ålder får karies. Detta är något som man som förälder kan påverka, genom att inte låta barnet småäta mellan måltider, det är viktigt att tänderna får en paus från maten då och då. Om barnet är törstigt är tipset att ge det vatten, vilket inte har någon negativ effekt på tänderna jämfört med mjölk eller läst osv. 

Hur borstar man tänderna på de yngsta barnen?

Det är mycket populärt att låta barnet ligga ner samtidigt som man borstar tänderna på det. Lägg ner barnet antingen i soffan, sängen eller skötbordet. Enklast är att hitta ett ställe där barnet kan ha huvudet i ditt knä så du enkelt kan se ner i munnen och komma åt tänderna längst bak i munnen. Ett effektfullt sätt att få barnet att öppna munnen stort är att säga “Gapa och säg aaaaah”, då öppnas vanligtvis barnet munnen och du kan passa på att borsta tänderna på det. När du borstat klart tänderna så ge tandborsten till barnet och låt det försöka borsta tänderna själv. Detta kommer löna sig då barnet blir äldre och kommer underlätta när det ska borsta själv då det fyllt 11. 

Se gärna Apotekens film med tips på hur man borstar tänderna på barn: