Köpa tyngdtäcke – Vilka är bäst i test 2020

tyngdtacke köpa bra

Ibland vill vi bara ha en kram. Eller åtminstone en stor fluffig katt i vårt knä. När inget av detta finns tillgängligt, så finns det tyngdtäcken – ett täcke som är betydligt tyngre än vanligt, och som lindar in kroppen och har en skön lugnande effekt. 

Det är svårt att säga vilket tyngdtäcke som är bäst, eftersom de flesta önskar olika tyngd mot kroppen när man ska sova – ett och samma tyngdtäcke kan vara en persons ”mjuka tryck” samtidigt som det är en annans ”Hjälp, jag är instängd!”

Men tyngdtäcke kvalitet och hur enkelt det är att tvätta är två bra utgångspunkter när man ska bestämma sig för vilket man ska välja. Vi har gått igenom tester där de testat de flesta populära varianterna på marknaden och vet vilka som är bäst i test. 

Från början var tyngdtäcken utformade för medicinsk och terapeutiska användning, och som hjälpmedel för personer med autism, ångest eller posttraumatisk stress. Idag används de hemma hos personer som helt enkelt gillar känslan av dem. Vetenskapen är något begränsad, men de flesta som provar ett tyngdtäcke uppskattar verkligen känslan av dem. 

Om du har luftvägsproblem eller andra andningsproblem, eller om känner dig klaustrofobisk under tunga sängar, är det kanske bättre att du håller dig borta från denna trend. Och det är dessutom många experter som inte rekommenderar tyngdtäcken för barn under 5 år eller som väger mindre än 50 kilo.

vilket tyngdtacke

Hur tungt ska ett tyngdtäcke vara?

Det är väldigt ovanligt att ett tyngdtäcke är fyllt med dun eller fibrer, utan de brukar vara fyllda med pärlor eller pellets. An denna anledning brukar ett tyngdtäcke väga mellan 6 och 12 kg. Det finns väldigt många varianter att välja mellan då det blivit väldigt trendigt med dessa produkter. Vi har listat några saker som kan vara bra att tänka på. Äldre personer behöver välja ett tyngdtäcke som inte är så pass tungt att de inte kan röra sig under täcket, och framförallt ska de kunna både ta på och ta av det själva. 

Vikt

De flesta leverantörer av tyngdtäcken rekommenderar att du ska välja ett täcke som väger cirka 10% av din kroppsvikt. Men egentligen är den rätta vikten den som du själv tycker känns bekväm, och täcket får inte bli så pass tungt att du har svårt att lyfta det om du ska gå ur sängen. För de flesta vuxna brukar man rekommendera ett täcke som väger mellan sex och tolv kilo. Personer med andningssvårigheter bör fundera en extra gång innan man provar ett tyngdtäcke, det kan vara en god idé att rådgöra med din doktor om du är osäker. Även personer under fem år eller personer som väger mindre än femtio kilo ska helst inte använda dem. 

Vad är tyngdtäcket fyllt med?

Alla företag som tillverkar tyngdtäcken använder olika material för att fylla dem – vanligast är att använda pellets av plast eller mikropärlor som är tillverkade av glas. Dessa fyller man i små fack i täcket, och desto flera fack som används desto jämnare blir viktfördelningen. Billigare täcken brukar använda färre fack och dyrare tyngdtäcken använder flera små fack. 

Påslakan

Vissa tyngdtäcken kommer med påslakan, och vissa kommer utan. Om tyngdtäcket är tvättbart hemma i tvättmaskinen kanske du inte ens behöver ett påslakan. Oavsett – om du använder ett påslakan så kommer du minimera antalet gånger du behöver tvätta täcket, vilket är både bra för din plånbok och för miljön! 

Mått och dimensioner

De flesta tyngdtäcken som vi undersökt är anpassade för att täcka kroppen och inte hela sängen, så de har normalt sett måttet 150 cm x  210 cm – tillräckligt mycket för att täcka hela kroppen. Många leverantörer säljer tyngdtäcken i många olika storlekar, så det är viktigt att fundera på vilken storlek som passar just dig, och om du ska sova ensam eller tillsammans med någon under täcket. Kom ihåg att storleken på tyngdtäcket kan påverka mycket hur pass tungt det känns – ett större täcke som väger 12 kg kan kännas lättare än ett mindre täcke som bara väger 8 kg. 

Är det värt att köpa ett tyngdtäcke? 

Personer som säljer tyngdtäcken kommer att försöka övertala dig om att du skulle bli mera utvilad, lugnare, gladare, friskare person om bara ditt täcke var tillräckligt tungt. Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Ett ordentligt tryck kan absolut vara lugnande för en del personer – det är tänkt att hjälpa oss slappna av och det fungerar verkligen på vissa. Men ur ett vetenskapligt perspektiv så är forskningen väldigt begränsad kring effekterna. De flesta som provat är positiva till effekterna – så det är absolut en god idé att prova själv och göra en egen bedömning. 

Tyngdtäcken för barn

Det viktigaste när man väljer tyngdtäcken för barn är att det inte är för tungt. Barnet ska enkelt själv kunna ta av och på täcket, och det ska kunna röra sig fritt under täcket. Regeln om att tyngdtäcket får max väga 10% av kroppsvikten gäller även för barn. Barn som har autism eller ADHD kan se många positiva effekter av tyngdtäcken. Från början användes tyngdtäcken för just dessa barn – långt innan stressade vuxna började använda dem. Spädbarn får inte använda tyngdtäcken och inte heller barn under fem år. Om du är osäker på vilken vikt på tyngdtäcket som är optimalt för just ditt barn kan du alltid prata med en barnläkare och låta dem avgöra. 

Kan man få ett tyngdtäcke på remiss från sjukvården? 

Eftersom de flesta tyngdtäcken är relativt dyra, så kan det vara en god idé att försöka få ett på remiss från sjukvården. Du kan alltid kontakta din vårdcentral och prata om saken, det är inte helt ovanligt att man får tyngdtäcke utskrivet på recept och behöver då bara betala en schablonkostnad. 

Kan man använda tyngdtäcke om man är allergisk?

Det är vanligtvis inga som helst problem eftersom det är mycket ovanligt att tyngdtäcken innehåller fjädrar eller dun. Men har du svåra allergier eller om du har besvärlig astma så kan det vara en ide att prata med din läkare innan du investerar i ett tyngdtäcke. 

Så tar du hand om ditt tyngdtäcke

Instruktionerna hur man gör rent täcket varierar mycket mellan olika tyngdtäcken. Följ anvisningarna noggrant första gången du ska tvätta det. Ibland kan instruktionerna kännas förvirrande, med motstridiga anvisningar på etiketten eller instruktionsboken, då kan det vara läge att kontakta kundtjänst och höra efter. Vissa tyngdtäcken kommer med påslakan som du enkelt kan tvätta själv i tvättmaskinen. Ofta är det lite ansträngande att få på påslakanet på täcket, betydligt jobbigare än vad det är med vanliga täcken. Om du skulle råka ut för en allvarlig olycka, till exempel om du spiller kaffe på ditt tyngdtäcke, och det inte kan tvättas i tvättmaskinen, då måste du försöka rengöra det för hand. Vissa tyngdtäcken rekommenderar kemtvätt, men inga av dem vi recenserat.