Handsprit – Bäst i test 2020

Efterfrågan på handsprit har aldrig varit så stor som den är idag. Men ibland kan det vara svårt att veta vilken produkt du ska välja, eftersom utbudet är så pass stort.  Vi har undersökt marknaden för handsprit och hittat de populäraste produkterna för att underlätta för dig att välja en handsprit som passar just dig. 

basta-handspriten

Varför ska du använda handsprit?

Handsprit används framförallt för att döda olika virus, bakterier och övriga mikroorganismer, och fungerar därför som en desinfektion för händerna. Det är inte alltid man har möjlighet att tvätta händerna i varmt vatten med tvål, och då kan handsprit vara ett utmärkt alternativ – speciellt om du är på språng. Hur stor effekt handsprit har beror på mängden alkohol – men man brukar generellt säga att handsprit ska ha minst 60% för att de ska på ett effektivt sätt förstöra mikroorganismernas cellmembran. Alkohol används för att det har störst möjlighet att förstöra fettämnen och proteiner, som cellmembranen består av. Alkoholen attackerar både virus och bakterier på två olika sätt – dels punkterar det själva cellmembranen, men det slår även ut proteinernas funktioner. Det är viktigt att huden är helt ren och torr vid användning för bästa resultat. 

Finns det olika sorters handsprit?

Handsprit finns normalt sett antingen som lättflytande form eller gelform. Det som skiljer olika varianter är oftast alkoholhalten. I Norden är den oftast runt 70% – men det finns varianter med 60% eller 80% också. 

Är handsprit effektivt mot Coronavirus? 

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att man ska tvätta händerna så ofta man man för att säkerställa god handhygien. Men för att göra detta på lämpligt sätt krävs det att du har tillgång till varmt vatten och tvål. Tvålen löser upp virusets fettmembran och inaktiverar viruset. Men i praktiken har man inte alltid tillgång till varmt vatten och tvål – och då är rekommendationen att använda handsprit. För att kunna lösa upp coronavirusets fettmembran krävs det att produkter har minst 60% etanol. Det går vissa rykten att det ska effektivt att använda t.ex vodka, men de innehåller normalt sett endast 40% etanol, vilket är för lite för att lösa upp viruset. Producenterna av vanlig handsprit menar oftast att deras produkter dödar runt 99,9% av alla bakterier, men vad tester vi tagit del av så är de tyvärr inte så effektiva i praktiken. Dels så kan en del bakterier bilda sporer som är resistenta mot etanol, vilka vid ett senare tillfälle kan omvandlas till bakterier. Sedan finns också risken att händerna inte är helt rena, eftersom fett t.ex kan göra det svårt för alkoholen att nå fram till mikroorganismerna. Man måste komma ihåg att handsprit har nästan ingen effekt på sporbildande bakterier. 

hur-tvatta-handerna

Folkhälsomyndighetens generella råd

Tvätta händerna ofta. 

Eftersom smittämnen enkelt fastnar på händerna är det extremt viktigt att sköta handhygienen. Bacillerna sprids vidare när du hälsar på någon, så tvätta händerna så ofta du kan, och helst ska du göra detta i minst 20 sekunder och använd tvål. 

När ska du tvätta händerna?

Händerna ska tvättas varje gång du kommer innanför dörren hemma efter du varit ute, eller när du kommer till din arbetsplats. De ska tvättas före måltid, inför mathantering och definitivt efter varje toalettbesök. Har du inte möjlighet att tvätta händerna med två så är handsprit ett alternativ. 

Använd armvecket för att nysa och hosta

Varje gång du nyser sprids små droppar som kan innehålla olika smittämnen – därför är det väldigt viktigt och omtänksamt för din omgivning att man nyser och hostar i armvecket. Om du använder en pappersnäsduk ska den slängas i papperskorgen efter användning och man ska tvätta händerna så fort kan kan efter. 

Håll fingrarna borta från ögon, mun och näsa

Vi har slemhinnor i ögon, mun och näsa där bakterier enkelt sprids. Försök att undvika att fingrar kommer nära dessa så gott det går. 

Handsprit

Rekommendationen är att använda handsprit när du inte har tillgång till varmt vatten och tvål – och det är viktigt att handspriten har minst 60% alkohol. Om händerna är synligt smutsiga är det viktigt att tvätta dem rena innan användning av handsprit.