ansiktskräm bäst i test

Ansiktskräm – Bäst i test 2019 

Utbudet av ansiktskrämer har exploderat de senaste åren, och det kan vara svårt att veta vilka produkter man ska välja. Vilka ansiktskrämer är rekommenderade och vilka ska man hålla sig borta ifrån? Vi har gått igenom de populäraste ansiktskrämerna och läst flera tester och pratat med experterna för att utse ansiktskrämen som är Bäst i test. 

Finns den perfekta ansiktskrämen?

Det kan vara väldigt svårt att hitta den perfekta ansiktsmasken – oavsett om det är en dagkräm eller nattkräm du är ute efter. Andra faktorer som påverkar vilken produkt du ska välja är bland annat vad du har för hudtyp. Man brukar dela upp de olika hudtyperna i fet, torr, känslig eller normal hud. Det finns även ansiktskrämer som är gjorda för samtliga hudtyper! Man brukar rekommendera att använda en dagkräm och en nattkräm från samma märke, men det är inget måste – det viktigaste är att hitta en rutin som fungerar för just dig. När du hittat den perfekta ansiktskrämen för dig kommer din hud att stråla av energi!

Varför ska man använda en ansiktskräm?

Syftet med en ansiktskräm är att tillföra fukt och andra ämnen till huden, vilket gör gör att huden mår bra och blir spänstig. Vanligtvis använder man först en nattkräm på natten, så huden får återhämta sig, och sedan en dagkräm på morgonen för att förbereda huden. Ofta är nattkrämerna betydligt fetare än en dagkräm, på grund av att den ska kunna reparera huden under natten. Den lätta dagkrämen är mindre fet, och fungerar i praktiken framförallt som hudens skydd mot orenheter som den utsätts för under dagen. Förutom en bra ansiktskräm, kan det vara bra att ha en komplett hudvårdsrutin, där man även använder produkter som ansiktsvatten, peeling eller annan rengöring. Just peeling kan vara effektfullt om du märker att ansiktskrämen du använder inte ger den effekt du hoppats på. Det är viktigt att komma ihåg att man aldrig ska använda en ansiktskräm runt ögonen. Det är inte farligt att göra det, men krämen kommer inte ge den effekt man hoppats på eftersom molekylerna är alldeles för stora, och detta kan resultera i att man får miler (små vita prickar). 

Återfuktande ansiktskräm

Det är väldigt vanligt idag att drabbas av torr hud, vilket ofta ökar riskerna för att drabbas av diverse inflammationer eller infektioner i huden. Om huden blir väldigt torr, så skapas små sprickor i huden, så ökar risken för att externa organismer och andra farliga ämnen tar sig in innanför huden. Vissa ansiktskrämer tar sig djupt ner i huden och ger ett långsiktigt skydd, samtidigt som vissa behöver appliceras ofta för att räcka till. Den senaste trenden är att hitta ansiktskrämer som innehåller karbamid, vilket ökar genomsläppligheten i huden och låter krämen skydda djupare i huden.  

torrhud ansiktskräm

Hur vet man om en ansiktskräm passar just dig?

En sak som skiljer sig med ansiktskrämer om man jämför med andra produkter, är att de behöver provas under en lite längre tid för att se om resultatet är vad man hoppas på. De flesta testerna som vi gått igenom har därför gjorts under ett par månaders tid, för att vara säkra på giltigheten i resultatet. Utöver det faktiska resultatet är även doften avgörande för betygssättningen, och även konsistensen. När man väljer en ansiktskräm är det som sagt viktigt att veta vilken hudtyp man har, de flesta har en blandhy med kinder som är lite torrare, och runt pannan brukar man ha en något fetare hudtyp. Har man en extremt torr hudtyp kan det vara bra att välja en fet ansiktskräm som innehåller väldigt mycket näring. Områden med torrare hud löper större risk att bilda rynkor i framtiden – så dessa vill man återfukta så mycket det bara går. Är du osäker på vilken hudtyp du har är det rekommenderat att besöka en hurvårdsterapeut som snabbt kan avgöra vilken hudtyp du har. De flesta ansiktskrämerna idag är inte testade på djur, och det har blivit mer och mer vanligt att krämerna dessutom är ekologiska. 

Vad innehåller de populäraste ansiktskrämerna? 

Det skiljer sig ganska mycket på olika ansiktskrämer vad de innehåller. Vissa innehåller flera aktiva ingredienser, och dessa brukar vara något dyrare. De ingredienserna som vi finner i de flesta ansiktskrämerna är bland annat vatten, parfym, pantenol, citronsyra, bensylalkohol och propandiol. 

Har ansiktskrämer ett Bäst före datum?

Alla ansiktskrämer har ett datum som är sista dagen man kan använda krämen. Normalt sett håller en bra ansiktskräm i cirka 3 år, men det kan skilja sig mycket. Kom ihåg att datumet som står på förpackningen alltid avser en oöppnad förpackning. Det finns några olika symboler som kan vara bra att veta vad de betyder, bland annat det som ser ut som ett timglas, vilket betyder att denna produkt håller maximalt 30 månader. Vissa andra produkter som inte har ett timglas brukar vanligtvis ha en symbol som påminner om en öppnad burk – dessa produkter håller längre än 30 månader, så länge förpackningen är oöppnad. Ett tips för att öka hållbarhetstiden på din ansiktskräm är att inte använda fingrarna när man gräver i burken, eftersom de ofta har smuts på sig och förstör innehållet i förpackningen. Använd istället en spatel t.ex. 

När vi undersökt marknaden så har vi utgått ifrån att ta fram vinnare i tre kategorier: Bästa dagkräm, Bästa nattkräm samt Bästa kombinerade dag/natt-kräm. 

 

Det finns tyvärr ingen ansiktskräm som fungerar mot löss idag, men vi har gått igenom de populäraste produkterna här om du råkat ut för löss!