Måltidsersättning – Bäst i test 2019

bästa måltidsersättningar

Hitta marknadens bästa måltidsersättning! Uppdaterad juli 2019. 

Allt eftersom efterfrågan på olika måltidsersättningar har ökat har utbudet ökat explosionsartat. Det kan vara ett otroligt effektivt att använda sig av måltidsersättning om du vill gå ner mycket i vikt på en väldigt kort tid. Vanligtvis byter man ut vissa måltider under dagen mot en måltidsersättning, men man kan också byta ut samtliga måltider om man önskar. Det är dock rekommenderat att man gör detta under en begränsad tid, och ingenting man gör långsiktigt. Tanken med måltidsersättning är att man på ett praktiskt sätt får ett ordentligt kaloriunderskott och därför snabbt gå ner i vikt. Om man skulle byta ut samtliga måltider så skulle man hamna på cirka 900 kalorier per dag, vilket då kan jämföras med cirka 2200 som en vanliga balanserad kost skulle hamna på. Normalt sätt är det ett pulver man blandar ut med antingen vatten eller mjölk, och gör antingen en smoothie eller en soppa av det. Idag finns det även färdigblandade shakes eller bars som är smidiga att ta med på resan – men dessa kostar såklart lite mer. 

Vilka olika måltidsersättningar rekommenderas?

Du kommer garanterad se förkortningarna VLCD och LCD när du undersöker marknaden för dessa sorts produkter. VLCD står för “Very low calorie diet” och LCD står för “Low calorie diet”. För att en produkt ska klassificeras som antingen VLCD eller LCD krävs det att produkten innehåller tillräckligt mycket energi (kcal) och innehåller de vitaminer och mineraler som är väsentliga. Det är rekommenderat att endast äta VLCD-produkter i maximalt ett par veckor, sedan behöver kroppen få i sig vanliga måltider. 

Om produkten du ska äta inte har varken VLCD eller LCD bör man komplettera med vanliga måltider också för att säkerställa att man får i sig ett ordentligt näringsintag. Vanligtvis brukar dessa ersättningar istället användas som ett mellanmål eller för att byta ut enstaka måltider. Ofta när man försöker gå ner i vikt är det vanligt att man får underskott av någon mineral eller vitamin eftersom man troligtvis inte äter så pass allsidigt som man normalt sett gör, vilket då en måltidsersättning kan hjälpa att undvika. 

Vem passar måltidsersättning för?

Att äta måltidsersättning passar bäst för hen som vill snabbt gå ner i vikt, och framförallt hen som klarar att hoppa över vanliga måltider. Om man tycker det är svårt att räkna ut hur många kalorier man får i sig, och vill vara säker på att det är ett större kaloriunderskott, kan måltidsersättning vara ett utmärkt alternativ. Om du är sugen på att göra ett test med måltidsersättning är det rekommenderat att man börjar med att trappa ner antalet riktiga måltider och endast byta ut någon måltid per dag, och sedan successivt byta ut alla måltider mot måltidsersättningar. Alternativet är att göra motsatsen till denna strategi, och byta ut alla måltider direkt, då för att överraska kroppen och sedan byta ut vissa mål mot riktig mat. Viktigt att tänka på att måltidsersättning är tänkt att ätas som en kur, och man får inte enbart äta dessa måltidsersättningar under en längre tid. För att hålla vikten i längden är det rekommenderat att både träna och äta sund mat under en längre tid för att hålla vikten och må så bra som möjligt, men det kan vara en bra start på en viktnedgång att äta måltidsersättningar. 

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att måltidsersättningar fungerar tack vare att man får ett ordentligt kaloriunderskott. Man kan byta ut enstaka eller samtliga måltider under en kortare period, och det går bra att kombinera måltidsersättning med många andra former av kosttillskott.