Nackkudde – Bäst i test 2020

resekudde

Funderar du på att köpa en nackkudde? 

Letar du efter en nackkudde men vet inte vilken du ska välja? Vi har gått igenom de populäraste produkterna på marknaden och vet vilken som är Bäst i test. När vi blir tvungna att sitta stilla under längre perioder på till exempel flygplan kan en nackkudde, som även kan kallas för resekudde, hjälpa dig enormt mycket och göra resan betydligt skönare. Eftersom du vill välja en nackkudde som passar just dig, så informerar vi om egenskaperna för varje nackkudde – vilket kommer underlätta för dig att välja kudden som passar just dig!

Vilken är den bästa nackkudden? 

Det är svårt att svara på vilken som är den bästa, eftersom olika modeller passar olika behov. Det är viktigt att du väljer en kudde som hjälper dig med exakt det du vill ha hjälp med. Det finns två vägar att gå – antingen väljer man så mycket komfort som möjligt, eller så väljer man en som tar så lite plats som möjligt. Produkten som vi har utnämnt till Bäst i test har tagit hänsyn till båda dessa. Om det däremot inte är viktigt med hur mycket plats den tar så har vi en annan produkt som kan vara intressant att undersöka, om du till exempel ska ta med den på en riktigt lång flygning, och du inte har så mycket annat handbagage. Om du däremot ska ut och tågluffa med vänner och inte har så mycket plats i ryggsäcken så kan det vara en bra idé att spana in modellerna som har lite lägre komfort, men som är riktigt lätta och smidiga. 

Vilka behov har du?

Dina behov är det som bestämmer vilken nackkudde som är bäst lämpad för just dig. Även om du tror att du har hittat en nackkudde som ser ut att vara helt perfekt, så finns alltid risken att den inte alls sitter bra och känns skön, och då brukar man kunna skicka tillbaka produkten till leverantören. Fundera ordentligt när du ska använda kudden, hur långa resor ska du göra med den, eller ska du bara använda den hemma?

Saker att tänka på när man väljer en nackkudde

När man väljer en nackkudde kan det vara bra att undersöka om den går att packa ner i resväskan på ett effektivt sätt, om man kan tömma den på luft till exempel eller att det går att vika den så den kan förvaras smidigt när den inte används. Vissa varianter levereras med en smidig packpåse, eller till och med en kompressionspåse vilket underlättar mycket. En annan som som skiljer många nackkuddar är att vissa har remmar som håller kudden på plats, och vissa saknar dessa. Allra viktigaste är kanske det som vi nämnde innan, att nackkudden ska sitta bra runt nacken och kännas skön. 

vilken resekudde

Vilket material är bäst?

Nackkuddar kommer i lite olika utföranden. De flesta populära modellerna på marknaden idag är uppblåsbara, men det finns även varianter som är tillverkade i något som kallas “memory foam”. Fördelen med de uppblåsbara varianterna är att du kan släppa ur luften ur kudden, så tar den ingen som helst plats i resväskan. Om du däremot vill ha absolut högsta möjliga komfort kan det vara värt att kolla in produkterna som är tillverkade i memory foam. Komforten är som sagt högre, men materialet är tyvärr mer absorberande, vilket också innebär att den kan bli blöt om du till exempel använder den när du tältar. 

Resa med en nackkudde

Om du planerar att göra en längre resa och vill komma fram utvilad och pigg, så kan en nackkudde verkligen hjälpa dig. För nästan alla så förbättrar nackkudden sömnen, och du kommer fram till ditt resmål mer utvilad och energi att göra roliga saker. Oavsett om du planerar att flyga eller åka tåg så kan nackkudden verkligen göra en stor skillnad för dig. Det är väldigt vanligt att man kan köpa nackkuddar på flygplatser, men det är ofta modeller med väldigt låg kvalité som de säljer för dyra priser. 

Ska du välja en tung eller en lätt nackkudde

Det finns både lätta varianter och tyngre varianter. Om du planerar att flyga till ett resmål så spelar kanske inte vikten så stor roll, men om du ska backpacka, eller bära mig dig din packning väldigt mycket, då kan det vara värt att kolla på de lite lättare varianterna. De mest komfortabla nackkuddarna är vanligtvis väldigt tunga och klumpiga, och därför betydligt svårare att packa ner i resväskan än en uppblåsbar variant är. 

Därför spelar priset roll

Om du enbart planerar att använda nackkudden en enda gång för en resa, kanske det inte är värt att investera i en högkvalitativ variant. Men planerar du att återanvända den flera gånger så kan det verkligen vara värt att kika på de lite mera exklusiva alternativen. De som kostar lite mer är vanligtvis betydligt skönare och känns mer genomtänkta.Det kan också variera mycket vilka tillbehör som det finns, och framförallt kvalitén på hantverket. Man brukar säga att man får vad man betalar för, och detta stämmer verkligen väl på nackkuddar, även om det finns många billigare varianter som funkar bra för enstaka användningar. 

Hur tvättar man en nackkudde

Alla nackkuddar i vår genomgång levereras med avtagbara överdrag som är smidiga att slänga in i tvättmaskinen. Man får följa instruktionerna för varje nackkudde, men vanligtvis så ska man tvätta dem i trettio grader, och helst om din tvättmaskin har något program som är lite snällare mot kläderna. De uppblåsbara nackkuddarna tvättar du enkelt av med en fuktig trasa för hand. Viktigt att alltid läsa instruktionerna. 

Viktigaste funktionerna

För de personerna som vill ha en nackkudde som underlättar att sova på flygplan eller på tåget, så har vi hittat några av de viktigaste egenskaperna som det kan vara bra att ha koll på:

  • Komfort & stöd – nackkudden ska sitta skönt runt nacken och ge ett bra stöd, den får inte kännas för hård eller begränsa rörligheten för mycket. 
  • Smidighet – du vill inte ha en nackkudde som tar upp för mycket plats i resväskan, men du vill inte heller ha en alltför enkel variant som inte sitter skönt runt nacken och som går sönder efter ett par användningar.
  • Mjukhet – materialet är helt avgörande för att den ska kännas skön att använda i flera timmar. Vissa material kan skava och bli väldigt varma mot huden.
  • Passform – de flesta varianterna på marknaden är anpassade för att passa alla möjliga storlekar på nackar och axlar. Planerar du att sova med nackkudden med en hästsvans till exempel så kan det vara en bra idé att kolla på de lite större modellerna.
  • Sovstil – många behåller huvudet väldigt stilla medans de sover, andra rör på sig väldigt mycket. Om du vet hur du sover så kan det vara bra att veta om det ska finnas lite extra utrymme för att röra på huvudet. 
  • Vikt – uppblåsbara kuddar väger oftast betydligt mindre än de med memory foam. 
  • Tvättbarhet – viktigt att nackkudden går att tvätta enkelt.