Springcykel – Bäst i test (Uppdaterat februari 2020)

barn springcykel

Det kan vara svårt för ett barn att lära sig cykla direkt, då är det perfekt att börja med en springcykel! Om ditt barn har provat sparkcykel, och tycker det är roligt så är chansen stor att hen även skulle tycka en springcykel vore riktigt roligt! En springcykel ett perfekt sätt för barnet att träna upp sin balans, utan att behöva använda en riktig cykel. 

Hur använder man en springcykel?

Man använder benen och sparkar sig framåt, och när man fått upp tillräckligt mycket fart så kan man balansera och rulla smidigt fram. Många barn börjar sin cykelkarriär med en springcykel idag då det inte bara tränar upp balansen, utan även motoriken. När barnet till slut är redo för en riktig cykel, så brukar övergången från springcykel till vanlig cykel gå oerhört smidigt. Kom ihåg att en springcykel inte har varken pedaler att trampa på, eller stödhjul för att hjälpa till med balansen. 

Stort utbud av springcyklar idag

Sedan cirka 10 år tillbaka har utbudet av springcyklar vuxit enormt, och det kan tyckas vara svårt att välja en modell som är perfekt för just ditt barn. Vi har gått igenom de populäraste modellerna och läst recensioner och pratat med experterna i butikerna för att ta reda på vilka modeller som är rekommenderade. För att underlätta för dig har vi delat upp testet i tre olika delar: Premium, Mellan och budgetklass. 

Man brukar även kalla springcyklar för balanscyklar eftersom barnet verkligen får träna sin balans när det använder en springcykel. När man betygsätter en springcykel brukar man fokusera på säkerhet, kvalité, funktion, och hur prisvärd den är. 

Hur gammal måste man vara för springcykel?

De flesta springcyklar som vi har tittat på är tillverkade till barn mellan 2 och 4 år, men många går att använda betydligt mycket längre. Normalt sett har de flesta modellerna en rekommenderad ålder från 2 år. Det är av största vikt att barnet når ner till marken med fötterna när det sitter på sadeln. Vissa springcyklar passar barn som är lite äldre, cirka 3-4 år. 

Säkerhet och springcykel

Många föräldrar är oroliga för första tiden då deras barn ska börja cykla. En springcykel är ett utmärkt alternativ, då barnet har mycket svårt att ramla eftersom det har möjligheten att sätta ner fötterna i marken hela tiden. Olyckor kan såklart hända, så det är viktigt att ha en bra hjälm när man använder en springcykel och alltid vara närvarande när ens barn ska cykla på den. Ett annat säkert alternativ till cyklar är att låta barnet träna upp sin balans på en sparkcykel, läs vårt test av de populäraste sparkcyklarna här!

Premium: Stoy Springcykel

stoy springcykel

Svenska Stoy har gjort det igen. En mycket välbyggd springcykel med en begränsad rotation på styret, vilket underlättar för barnet. Sadeln är justerbar och springcykeln väger bara 3kg. En av de absolut populäraste modellerna just nu.

SE BÄSTA PRIS

Mellanklass: Stiga Runracer C12

stiga runracer

Mycket omtyckt modell från svenska Stiga. Denna modell är godkänd från 3 år och har en maxvikt på hela 50kg. Justerbar sadel och däck av högsta kvalité. 

hitta bästa pris

Budget: Stoy 10″ Balanscykel/Springcykel

stoy balanscykel 2020

Mycket prisvärd modell från svenska Stoy. Det som vi gillar med den här modellen, förutom priset, är att den har en styrbegränsning, vilket innebär att barnet inte kan styra så pass mycket att det ramlar. Den är oerhört lätt att montera, tar maximalt 5 minuter. Sadeln kan justeras i höjd (37-43cm). Den passar från 2 års ålder och springcykeln väger 3,25kg. 

Klicka här för att läsa mer!

Bubblare: Chicco Springcykel

balanscykel2019

En mycket populär balanscykel från Chicco. Den har alla funktioner man behöver, är byggd av hög kvalité och kommer i flera olika snygga färger! Barnet kan använda denna modell från att det är 2 år fram tills dess att det är 5, eftersom både styre och sadel är justerbara. Den har en relativt låg vikt eftersom den är tillverkad av i lätt metall.