Vill du träffa en läkare i mobilen? Vi vet vilken tjänst som är bäst!
Uppdaterat i April 2023
Behöver du prata med en läkare och föredrar att göra det med hemifrån med din telefon? Idag finns det flera aktörer som kan hjälpa dig. Vi har testat de mest populära och vet vilken tjänst som är Bäst i test.
Det finns många fördelar att besöka en läkare online istället för att ta sig till en vårdcentral.
- Det är enkelt för personer med svårigheter att ta sig till en vårdcentral att prata direkt med en läkare från hemmet
- Man behöver inte ta ledigt från jobbet för att träffa en läkare
- Ingen telefonkö eller väntrum där det är stor smittrisk.
- Man kan ringa in från utlandet.
- Man får oftast träffa en läkare efter bara 10-15 minuter.
Populäraste tjänsterna för att träffa läkare i mobilen
Kan man använda högkostnadsskydd?
Ja. De tjänsterna vi har provat så är det exakt samma regler som gäller vid ett vanligt besök på vårdcentralen. Det kan vara bra att veta att det är skillnad på högkostnadsskydd för sjukvård och högkostnadsskydd för läkemedel dock, och hos Doktor.se, Kry och de andra så gäller endast högkostnadsskydd för läkemedel.
Vilka sjukdomar eller besvär lämpar sig nätläkare för?
De flesta besvären lämpar sig bra för att prata med en nätläkare om. Det är inte dock inte alla som man kommer kunna få hjälp för – men det är aldrig fel att börja med en digital läkare. De vanligaste besvären är ont i halsen, ont i bihålorna, hosta eller receptförnyelse. När du kontaktar en läkare i mobilen så får man oftast beskriva sina besvär, och då finns det alltid en risk att de rekommenderar att man träffar en riktigt läkare direkt. Det är inte bara besvär som man söker hjälp för hos nätläkarna, utan även receptförnyelser till exempel. Hos Kry t.ex är de vanligaste åkommorna hudbesvär, urinvägsinfektion eller allergibesvär.
Kan en nätläkare förnya recept?
Ja. Vanligtvis kan du alltid förnya recepten hos en nätläkare. Hos vissa kan du dessutom förnya recept som är utskriva av en annan vårdmottagning eller en annan nätläkare. Receptet finns normalt sett att hämtas ut på närmaste apoteket direkt efter avslutat samtal. För att ett recept ska kunna förnyas, krävs det att det finns med på nationella läkemedelsförteckningen.
Går det verkligen att ställa en diagnos utan att träffas?
Nästan alla läkare som jobbar åt de digitala tjänsterna arbetar vanligtvis på sjukhus eller vårdcentraler runt om i landet. De diagnoser som ställs i apparna är exakt lika pålitliga som de du får om du går till en vanlig läkare. Både hos de digitala tjänsterna och hos en riktig fysisk vårdmottagning, så ställs samma sorts frågor för att bedöma situationen. Fördelen med en fysisk mottagning är att de oftast kan ta prover på plats och snabbt analysera resultatet.
Kan jag välja vilken läkare jag ska prata med?
Tyvärr inte. De digitala läkartjänsterna som vi varit i kontakt med väljer alla att prioritera snabbheten i att få vård istället. Men om du behöver göra ett digitalt återbesök så ska man enligt uppgift få träffa samma läkare.
Hur fungerar provtagning med nätläkare?
Det är ganska vanligt att en läkare kommer vilja att du tar prover för att kunna ställa korrekt diagnos. Du får normalt sett välja en mottagning att ta dina provar på – så skickar nätläkaren en remiss dit. Efter att du har tagit proverna så skickas svaren tillbaka till nätläkaren och som sedan kontaktar dig för att gå igenom svaren.
Kan ni hjälpa mig att mäta blodtrycket?
Det är inte helt ovanligt att läkaren vill undersöka dit blodtryck. Hos vissa tjänster som vi har provat så har de samarbeten med vissa Apotek, så man får visa upp en streckkod så mäter de blodtrycket gratis. Det är dock rekommenderat att ha en egen blodtrycksmätare hemma. Läs vår genomgång här på de populäraste blodtrycksmätarna.
Kan de skriva en remiss åt mig?
Ja. Det är inga konstigheter för dem att skriva en remiss. Ibland kan de vilja att du besöker en annan vårdinstans för utredning.
Är det någon åldersgräns för att träffa läkare i mobilen?
I Sverige är det 18-års gräns för att få prata med en läkare. Är du under 18 är det rekommenderat att söka vård tillsammans med din vårdnadshavare.
Vi har testat alla tjänsterna och har en tydlig favorit. De flesta läkarna vi träffade var professionella och väldigt duktiga, men det är stor skillnad i hur bra apparna fungerade, hur lång tid det tog att komma igång och hur länge vi fick vänta på att träffa en läkare.
Testvinnare
- Pris just nu: 0kr
- Recept: Ja
- Öppet dygnet runt
- Högkostnadsskydd gäller
- Funkar på Iphone & Android
Ladda hem gratis på:
Efter att ha provat alla tjänsterna ett par gånger är det tydligt att Doktor.se är den som vi kommer vilja rekommendera. Vi pratade med 4 olika läkare hos dem och alla fick vi otroligt bra förtroende för. Från att vi laddat hem appen tog det inte längre än 10 minuter innan vi fick prata med läkaren första gången. Vi har läst recensioner på flera olika ställen på internet, intervjuat personer som provat några olika tjänster, och det är oftast Doktor.se som är populärast. Vi är inte förvånade över att de vunnit ”Sveriges populäraste digitala vårdcentral”.
Själva appen är superlätt att använda och man hittar snabbt det man letar efter. Vi kom igång väldigt snabbt eftersom vi kunde logga in med mobilt bank-ID vilket inte alla aktörerna erbjuder. Vi provade både att ringa för vuxenhjälp såväl som för barn, och de gjorde inte oss besvikna.
Det första du får välja efter du loggat in med mobilt Bank-ID är vilken kategori du vill ha hjälp med. De flesta vanliga kategorierna finns där, men om du inte hittar något som passar dig så finns det en ”Övrigt” du kan välja.
Om du väljer att klicka dig vidare i appen till en specifik kategori, då får du först ”prata” med deras bot, som fungerar förvånansvärt bra. Efter några snabba frågor så har läkaren du ska träffa bättre underlag för att effektivt kunna ställa en diagnos.
Doktor.se kan enkelt skriva ut dina recept. Under flocken ”Mina recept” kan du se vilka du har att hämta ut.
Se en bra introduktionsfilm för hur appen fungerar: