UV-kläder för barn – Bäst i test 2020

solskydd barn

Om du vill vara säker på att ditt barn skyddas från solens farliga UV-strålar är det bästa du kan göra att använda UV-kläder när barnet befinner sig i direkt solljus. Under barnets första år ska det inte befinna sig i solen överhuvudtaget, och då kan en UV-dräkt vara ett praktiskt alternativ. Det finns UV-skyddande badkläder som antingen endast skyddar överkropp, eller de som skyddar hela kroppen. Många föräldrar tro att det räcker med vanligt solskydd, men om barnet ska leka i solen i flera timmar kan det vara svårt att vara helt säker på att man smörjt in barnet tillräckligt. Om du hellre vill använda solkräm så har vi även gjort en topplista med de solkrämerna som vunnit bäst i det, det hittar du här.

Förutom risken att man inte smörjer in tillräckligt med solkräm, så finns det alltid en liten risk att barnet får solkräm i ögonen, vilket du slipper helt och hållet om du använder en UV-dräkt. Forskning visar att om man skyddar barn från UV-strålning i tidig ålder, så minskar det risken att barnet får hudcancer i senare ålder. Om barn under ett år bränner sig i solen så är risken för hudcancer upp till dubbel så stor senare i livet enligt vissa cancerforskare. Och förutom risken för cancer så kan en solbränna kortsiktigt även resultera i feber, skavsår eller värmeslag.

rekommenderade produkter

Heltäckande skydd

En heltäckande baddräkt med UV-skydd är det säkraste för ditt barn, dessa ser ut som en våtdräkt, och skyddar hela kroppen förutom huvud och händer. Dessa brukar barnen tycka om att använda, och kommer inte vara ivägen när barnet ska leka på stranden. Men det är viktigt att inte glömma att skydda huvudet – det är väldigt vanligt att barn bränner sig i nacken eller näsan, vilket en UV-keps t.ex skulle hjälpa till att motverka. Om man vill maximera skyddet så kan man dessutom hitta UV-skyddande skor som barnet kan använda på stranden eller vid poolen. 

När man ska välja UV-kläder för ditt barn så är det viktigt att hitta kläder som har solskydd 50 för att ha så mycket skydd som möjligt, och sedan använda solkräm på de delarna av kroppen som UV-kläderna inte skyddar. UV-skyddande kläder skyddar huden mot runt 98% av de farliga strålarna. 

Varför har små barn så lätt att bränna sig i solen?

Det har med flera olika faktorer att göra, men den största anledningen är att barnets hud är mycket tunnare än hos en vuxen, vilket innebär att huden har ett sämre skydd för kroppen. Förutom att använda UV-kläder och solkräm på ditt barn så är det rekommenderat att; håll ditt barn i skuggan så mycket som möjligt, undvik solen då den är som starkast – brukar vara mellan 10 på förmiddagen och 2 på eftermiddagen. 

Kan barn använda vanliga kläder på stranden? 

Forskning visar att vanliga kläder skyddar betydligt sämre mot UV-strålar än anpassade UV-skyddande kläder. En vanlig vit t-shirt till exempel har ett skydd motsvarande “7” på en solkräm, dvs inget du vill utsätta ditt barn för. Det finns UV-skyddande kläder för vuxna också, men dessa kan vara svårare att få tag på i Sverige, men finns på vissa välsorterade butiker. 

Några fördelar med UV-skyddande kläder med högt skydd

  • Blockerar upp till 98% av de farliga UV-strålarna
  • Man behöver inte återapplicera någonting under dagen, som med solkräm
  • Innehåller vanligtvis inga kemikalier 
  • Säkra för människor med allergier eller man är extra känslig mot kemikalier 
  • Rekommenderat av Skin Cancer Foundation samt International Melanoma Foundation.