Omega 3 – Bäst i test 

omega 3 populäraste produkterna

Hitta marknadens bästa Omega 3! Uppdaterad 1 februari 2024. 

Omega 3 är en fettsyra som har blivit oerhört populärt att ta som kosttillskott. Det finns ett par olika fettsyror i Omega 3 som man brukar prata om när det används som kosttillskott: ALA, EPA och DHA. I det flesta vegetabiliska oljorna hittar man mycket ALA, framförallt i raps- och linfröolja. Om du vill få i dig mer EPA eller DHA behöver du få i dig andra oljor, som t.ex algolja. Vi kan inte själva producera Omega 3 i kroppen, så det är viktigt tillskott att ta om du inte får i dig tillräckligt i kosten. Det finns många fördelar med att äta Omega 3, och de flesta hittar du i ELA – så det är viktigt att du väljer en produkt som innehåller mycket ELA. Äter du algtillskott är det möjligt att få i sig tillräckligt mycket Omega 3, men det är ett tillskott som både är dyrt och svårtillgängligt i Sverige.

Omega 3 fetter är näringsmässigt de viktigaste fetterna du kan få i dig – de har många hälsofördelar både för kroppen och hjärnan. Visste du man har undersökt effekterna av Omega 3 mest av nästan alla tillskott man kan ta?

Fördelarna med Omega 3 är många, i studierna kring detta ämne har man hittat att Omega 3 kan;

  • Motverka depressioner
  • Minimera risken för hjärtsjukdomar
  • Förbättra ögats egenskaper
  • Öka hjärnans utveckling i ett tidigt skede
  • Motverka symptomen för ADHD hos barn
  • Öka ämnesomsättningen
  • Motverka inflammationer i kroppen
  • Motverka Alzheimers sjukdom
  • Förebygga många former av cancer
  • Förebygga astma hos barn

Alla fetter är uppdelade i olika kategorier, och Omega 3 tillhör fleromättade fettsyror – dessa använder kroppen för att reparera celler, justera blodtrycket och hjälper njurarna och immunförsvaret att hålla sig i skick. Hälsofördelarna är alltså många när det kommer till att inta Omega 3. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man äter fisk minst 3 gånger per vecka, men det kan vara svårt att få det att passa i vardagen, då är det perfekt med ett kosttillskott. Förutom de redan nämnda fördelarna så kan det hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, förebygga inflammationer i kroppen och även bidra till att det kognitiva systemet fungerar som det ska. Det finns både Omega 3 och Omega 6. Vi kommer att fokusera på Omega 3 i vår guide till de populäraste produkterna. Om du har brist på Omega 3 fettsyror i kroppen kan du få problem med mjäll eller eksem i hårbotten t.ex. Vill du ha starkare hår ska du se till att få i dig tillräckligt med Omega 3. Det är inte många naturliga produkter som innehåller både Omega 3 och Omega 6, men valnötter är en av dem (dock väldigt mycket mera Omega 6).

Om du ska börja ta Omega 3 som tillskott måste du först fundera på hur mycket brist du har. Om man följer Livemedelsverkets rekommendationer så förstår man hur viktigt det är med fleromättade fetter. Om du äter mycket valnötter, fet fisk, linfrön eller ål kanske du inte behöver så mycket.  Av alla oljor är det linfröolja som innehåller mest Omega 3 – hela 53gram per 100 gram! Bland de nötterna som innehåller mest Omega 3 finner vi cashewnötter, jordnötter, pekannötter och valnötterna.

Rekommenderade produkter

 1. Vesterålen's Omega-3 Testvinnare 2023

Vesterålen's populära Omega-3 är Testvinnare 2022 & 2023. Detta är Sveriges populäraste Omega 3, och vi förstår varför! Tillskottet innehåller över 70% högkoncentrerad omega-3.  Dessa tabletter är godkända för personer som fyllt 12 år. Varje kapsel innehåller även 350 gram EPA och 250 gram DHA. Det bästa med Vesterålen's är att man kan få den billigare om man har en prenumeration på kapslarna. Stort plus för att tabletterna är så små och lätta att svälja. 

Med vår länk får du halva priset på första leveransen!

Bästa pris hos: 

HITTA BÄSTA PRIS

2. Helhetshälsa Kallpressad AlgOmega3 – Bästa valet för veganer och vegetarianer 

omega3 algomega

Letar du efter ett vegansk/vegetabiliskt Omega 3-tillskott så är Helhetshälsas Omega 3 ett mycket bra val. Denna innehåller hela 250 mg DHA i varje kapsel och är gjord av kallpressad algolja. Speciellt framtagen för veganer och personer med fiskallergi till exempel. Fungerar bra att användas av gravida eller ammande kvinnor. Om du inte äter fet fisk minst tre gånger i veckan är det rekommenderat att få i sig tillskott av fiskolja. Denna produkt innehåller som sagt mycket DHA, som är en omega 3-fettsyra  som framförallt finns i fet fisk. Om du vill få i dig DHA som är helt vegetabilisk är algolja den enda källan som är godkänd. 

HITTA BÄSTA PRIS

3. Puori O3 Omega-3 – Bästa premiumprodukt

puori tillskott omega3

Puori O3 Omega 3 har en väldigt hög koncentration av Omega 3 jämfört med de andra produkterna i testet. Den är något dyrare än de andra produkterna, men förutom att du får den högsta koncentrationen av Omega 3, så är den även certifierad av det oberoende laboratoriet IFOS, vilket är en förkortning av International Fish Oil Standards, där denna produkt fick full poäng. De garanterar en koncentration på hela 74% Omega 3, och den innehåller dessutom antioxidanten tokoferol. Puori kommer från Danmark, och är kända för att jobba miljömedvetet vilket såklart uppskattas av konsumenterna. Till skillnad mot vissa andra produkter i testet, måste du med Puoris Omega 3 ta 3 kapslar per dygn, och detta rekommenderas att göras i samband med måltid. Fiskoljan i produkten kommer från dels ansjovis och sardiner, vilket kan vara bra att veta. Det ska gå bra för barn att använda detta tillskott, men det är rekommenderat att rådgöra med läkare innan barn börjar använda det. Vilket även gäller för gravida och ammande. 

Bäst pris hos:

hitta bästa pris

Det är ganska omdiskuterat hur pass effektiva Omega 3s antiinflammatoriska egenskaper är, här är ett klipp med Professor Stig Steens som förklarar hur han ser på saken. 

Uppsala Universitet har forskat om detta i många år, läs gärna deras pressmeddelande de skrev om ämnet här

Många studier har visat på fördelarna med detta tillskott, bland annat ska det vara bra för håravfall tack vare att de innehåller så mycket mineraler, här har vi gått igenom de populäraste produkterna för att motverka håravfall.