Villaförsäkring – Bäst i test

Vi har undersökt vad konsumenterna och experterna rekommenderar för villaförsäkring. Man lägger mycket pengar på sin villaförsäkring, så det är viktigt att vara helt säker på att du har den försäkringen som är bäst för just dig. Det är många saker att tänka på när man väljer, vi kommer gå igenom några av dem här, och sedan rekommendera de villaförsäkringar som vi tycker är Bäst i test.

Vad täcker en villaförsäkring?

Det är många som blandar ihop villaförsäkring med hemförsäkring – det är helt olika saker. En hemförsäkring täcker, i regel, även personer i hemmet, samtidigt som en villaförsäkring framförallt täcker själva huset, garaget och om du har ett uthus t.ex. Den täcker även brandskador, vattenskador, naturskador eller om du får skadedjur. De lite mer omfattande villaförsäkringarna erbjuder även ersättning för rättskydd, överfallsskydd och sanering om olyckan är framme.  Det kan vara ganska mycket som skiljer de olika försäkringsbolagen åt, framförallt priset! Många av de större aktörerna ger dig möjligheten att räkna ut priset för villaförsäkringen direkt på deras hemsida. En annan sak som kan vara bra att vara medveten om är att vissa försäkringsbolag erbjuder en del rabatter på villaförsäkringen om man har t.ex bilen försäkrad hos dem.

Hitta den bästa villaförsäkringen för just dig!

För att hitta den bästa villaförsäkringen för just dig är det rekommenderat att du jämför pris och villkor hos de större aktörerna. Gällande priset kan man säga att grundregeln är att desto större hus, desto dyrare försäkring. Vad man måste fundera på är om man föredrar en lägre självrisk (då går månadskostnaden upp) eller en lägre månadskostnad (då går självrisken upp). Det är dock viktigt att inte bara utgå ifrån priset eftersom villaförsäkringens innehåll kan variera väldigt mycket – du vill inte välja den billigaste försäkringen där du inte får det skyddet du önskar. Vissa erbjuder utökat reseskydd, vilket kan vara en bra idé om du reser mycket.

Om man bor i en villa i Sverige bör man framförallt fokusera på Villahemförsäkringen. Det är en kombinerad försäkring som både täcker själva bostaden och de som är skriva på adressen. Om du hur ut din villa kanske du inte behöver en försäkring som både täcker personskador och själva huset, utan då räcker det troligtvis med en villaförsäkring. Det kan vara bra att veta att om du har hemlarm från någon av de större larmaktörerna så kan priset på din villaförsäkring gå ner en del, räkna dock inte med några jättesummor. Är du intresserad av att hitta den billigaste villaförsäkringen? Då ska du försöka samla så många försäkringar som möjligt hos ett och samma försäkringsbolag. Räkna med att få upp till 30% rabatt om du gör detta. Du ska också välja försäkringar med hög självrisk. Oftast är självrisken som standard runt 3000kr, men man har normalt sett möjlighet att höja detta belopp till det dubbla eller ännu mera.

Villaförsäkringar brukar också omfatta badrumsinredning och köksutrustning eller om värmepannan skulle gå sönder. Om du råkar ut för en vattenskada så brukar villaförsäkringen täcka detta om vattnet kommer från rör eller badrum inne i huset, men inte om vattnet kommer utifrån, dvs genom taket t.ex.