Apotea eller MEDS

Under de senaste åren har det blivit väldigt populärt att handla sina läkemedel på nätet. De två populäraste tjänsterna i Sverige heter Apotea och MEDS. Vi har ställt dem mot varandra och utvärderat deras tjänster på 10 olika områden. Läs vår genomgång och välj rätt apotek online nästa gång du ska beställa hem dina mediciner eller andra apoteksvaror. 

I den här artikeln får du alltså en tydlig överblick över dessa två företag. Vi har även gått igenom recensioner på olika jämförelsesidor, App Store, Google Play och ett antal andra platser där man kan läsa kundomdömen.

grundare-meds-apotea

Innehåll

Om Apotea
Om MEDS
Utbud
Priser
Leverans och fraktalternativ 
Hemsidor
Kundtjänst & öppettider
Recept
Rådgivning
Högkostnadsskydd
Kundomdömen

Om Apotea

Apotea grundades redan 2003 av 6:e AP-fonden, men togs över av Pär Svärdson (som även grundade Adlibris) i slutet av 2011. När företaget grundades gick det under namnet Familjeapoteket. Men efter ett tag så letade AP-Fonden efter någon med stor erfarenhet och mycket kunskap om av e-handel och valde då att sälja verksamheten till Pär och några av hans kollegor från Adlibristiden. Men det var först efter sommaren 2012 som Apotea återlanserades med ny logotyp och hemsida. Avregleringen av Apoteksbranschen 2009 möjliggjorde succén med näthandel för apoteksvaror, och Apotea var snabba att lansera sin tjänst bara några år efter. Utanför Uppsala, närmare bestämt i Morgongåva, ett par mil utanför Uppsala, ligger Apoteas lager och logistikcenter. Alla paketen skickas härifrån – i lokalen som ligger precis bredvid Adlibris lager. Lagret är över 40 000 kvadratmeter stort och blev helt färdigställt i början av 2018. Apotea delar lager tillsammans med bland andra Babyland och Delitea.  Apoteas huvudkontor ligger centralt i Stockholm på Sveavägen. 

Om MEDS

Ett par år efter att Apotea grundades lanserades MEDS med deras slogan “Det mobila apoteket”. MEDS har valt att fokusera på både receptfria- och receptbelagda läkemedel. Precis som Apotea har MEDS inga fysiska butiker, utan satser helt och hållet på ehandel. Det var i början av 2017 som Björn Thorngren grundade MEDS tillsammans med Adham Shawwaf och Joanna Elmes när de såg en möjlighet att ta en betydande marknadsandel tack vare snabba leveranser och bra priser. MEDS är en bra bit på vägen att nå sitt mål: Sveriges största nätapotek. Det som är unikt med MEDS är att de ofta erbjuder leveranser inom en timme bara. Idag har MEDS utökat sitt utbud med även en hel del mat och dryck. Bland de mer kända investerarna i MEDS hittar vi Richard Båge (Mediaplanet & Storytel) och Michael Storåkers (Storåkers McCann). 

Utbud

Både Apotea och MEDS har ett väldigt bra utbud av apoteksprodukter. Båda företagen gör det enkelt för dig att handla hållbart med stort utbud av ekologiska, Fairtrade och andra miljömärkta produkter. När man söker efter en specifik produkt kan man enkelt sortera på ekologiskt till exempel. Apotea var först ute med att eko-märka de produkter som har ekologisk certifiering. Apotea säljer många andra produkter som är bra för miljön men som inte är eko-märkta, men dessa har då inte fått eko-märkningen. 

MEDS har ett större sortiment av ekologiska produkter. Inom ekologisk hudvård och ekologisk hälsokost har de ett betydligt större sortiment. För att MEDS ska ge en produkt benämningen “ekologisk” så finns det ett antal kriterier: Om det handlar om hudvård, då ska produkten vara bra både för din hud och för miljön. Om det gäller ekologisk mat så ska den vara framtagen utan bekämpningsmedel. 

Slutsats: MEDS har något bättre utbud av ekologiska produkter, men Apotea har med sina 19 000 produkter helt klart ett större utbud.

VINNARE BÄSTA UTBUD:

meds-logga

Priser

Apotea och MEDS har båda en väldigt attraktiv prissättning om man jämför med fysiska butiker. För vår genomgång har vi valt ut ett antal populära produkter och jämfört priserna för dessa. Många av de populäraste produkterna har samma pris, så vi har valt att inte ta med dessa i testet. 

 • Loratadin Orifarm 10mg, 30st: Apotea billigast
 • Eucerin DermoPurifyer Oil: MEDS billigast
 • Alvedon Novum, 500mg, 20st: Apotea billigast
 • VitaBeaner Multivitamin: MEDS billigast
 • Biosalma Magnesium: MEDS billigast
 • Nasoferm Nässpray 10ml: Apotea billigast
 • Clarityn 10mg: Apotea billigast
 • Inotyol salva, 30g: Apotea billigast
 • Treo 500mh: MEDS billigast
 • Flux Original 500ml: MEDS billigast
 • CCS Fotvårdssalva: MEDS billigast 

Slutsats: Båda butikerna har som sagt väldigt bra priser på det mesta. Men MEDS har i vår genomgång lite bättre priser överlag. 

VINNARE BÄSTA PRIS: 

meds-logga

Leverans och fraktalternativ 

MEDS är kända för deras snabba leveranser, men Apotea har även de väldigt bra leveranstider. Hos Apotea anger du ditt postnummer när du lägger beställningen, så kommer de olika fraktalternativen upp. Beroende på var du bor någonstans i Sverige så är de populäraste alternativen Budbee, Best, Airmee, Postnord eller DB Schenker. Bor du i en storstad så brukar Budbee vara det säkraste valet, då de levererar produkterna till ditt hem mellan 17 och 22 på kvällen. Handlar du för över 200 kr så är frakten helt gratis med alla fraktalternativ. Handlar du för under 200 kr får du betala 39 kr i fraktavgift. Däremot om du handlar för under 200 kr så kan du så det fraktfritt med Postnord, men då tar det oftast lite längre tid att få paketet. 

Även MEDS samarbetar med Budbee och Airmee bland flera andra. Förutom de vanliga aktörerna så samarbetar de även med Early Bird som har blivit väldigt populära. MEDS har ett fraktalternativ som de kallar “Mega Express” som är helt kostnadsfritt om du handlar över 399 kr – då kommer varorna ofta inom 1h. Beställer du sent på kvällen så levereras varorna klockan 9 på morgonen därefter. MEDS erbjuder alltid fraktfria alternativ, men om du vill få varorna så snabbt som möjligt behöver du komma upp i 399 kr för att få dem fraktfritt. 

Slutsats: Även om Apotea har väldigt bra och snabba leveranser, så är MEDS “Mega express”-alternativ helt överlägset du bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö. 

VINNARE BÄSTA FRAKTALTERNATIV: 

meds-logga

Hemsidor

Vad är viktigt när det kommer till hemsidan? Om man går igenom de recensioner som Apotea och MEDS har fått där hemsidan varit i fokus är det tydligt att det viktigaste är att man hittar produkterna snabbt och sedan att beställningen går snabbt och smidigt. På Apoteas hemsida är det enkelt att hitta produkterna genom att använda deras sökfunktion eller gå in på deras topplista. 

Att hemsidan laddar snabbt är också en extremt viktig detalj när man ska handla sina läkemedel – och här vinner Apotea tydligt om man använder Googles verktyg för att mäta hastigheten. På en vanlig dator får Apotea 95 i betyg, och MEDS endast 72. Det bör dock tilläggas att 72 poäng även det anses som väldigt bra. 

Slutsats: Båda sidorna är enkla att använda och det går snabbt att handla sina produkter. Vi gillar att Apoteas hemsida är något snabbare än MEDS. 

VINNARE BÄSTA HEMSIDA:

apotea-logga

Kundtjänst & öppettider

De vanligaste frågorna som kunderna har kan man hitta under “Frågor och svar” på både MEDS och Apotea. Hittar man inte svaren där och behöver komma i kontakt med deras kundtjänst så finns det ett par alternativa tillvägagångssätt. Hos Apotea är det e-post, telefon eller chatt som är enklast. Telefonsupporten är öppen vardagar 09:00-17:00 och chatten är öppen beroende på hur mycket telefonsupporten har att göra. Om du skickar ett mail till Apotea så försöker de svara på det inom ett dygn om det är vanlig vardag. 

MEDS har även dem kundtjänst via e-post, chatt och telefon. Deras kundtjänst är öppen veckans alla dagar mellan 08.00 och 22:00. Hos MEDS har du även möjlighet att skicka ett e-post direkt till deras farmaceuter. 

Slutsats: Båda har bra kundtjänst så länge du har möjlighet att kontakta dem på en vardag under normal arbetstid. Men MEDS har betydligt bättre öppettider och är vanligtvis snabbare på att svara på ärenden som kommer in via e-post. 

VINNARE BÄSTA KUNDTJÄNST: 

meds-logga

Ångerrätt 

Apotea och MEDS erbjuder 14 dagars returrätt på deras produkter. Detta gäller alla produkter på hemsidan förutom läkemedel. Dessa 14 dagar börjar räknas från och med den dag du tagit emot varan (detta är reglerat i LODA – lagen om distansavtal). Du kan inte returnera läkemedel till varken Apotea eller MEDS. Det är också viktigt att förpackningarna inte är brutna om varan ska skickas tillbaka. Om du skickar tillbaka en vara för att du inte är nöjd med produkten eller för att du ångrat dig, så står du själv för frakten tillbaka (39 kr). Om du har betalat varorna med Klarna är det viktigt att du inte glömmer att pausa fakturan fram till dess att Apotea eller MEDS hunnit behandla ordern. 

På Apotea följer du denna guide:

 1. Skicka ett mail till info(at)apotea.se med ordernummer, ditt namn och kontaktuppgifter, produkten som du vill skicka tillbaka.
 2. Vänta på att Apotea godkänner returen
 3. Skicka paketet till Apotea AB, Molnebovägen 10, 744 51 Morgongåva.
 4. Vänta maximalt 30 dagar på att få återbetalning. 

På MEDS följer du denna guide:

 1. Kontakta deras kundtjänst antingen via e-post eller telefon och uppge ordernumret. 
 2. Om returen är godkänd kommer MEDS skicka ut en returetikett som du använder för att skicka tillbaka varan. 
 3. MEDS undersöker returen och betalar tillbaka hela beloppet, förutom 39 kr i returkostnad. 

Slutsats: Det är mycket smidigt att skicka tillbaka paketen hos båda tjänsterna. Att MEDS skickar en returetikett underlättar väldigt mycket dock.

VINNARE BÄSTA ÅNGERRÄTT

meds-logga

Så hämtar du ut dina recept online

Både MEDS och Apotea erbjuder tjänsten att beställa hem dina receptbelagda läkemedel. Det är väldigt enkelt att beställa hem, och det går oftast väldigt snabbt. Båda företagen använder sig av Mobilt-bankID, antingen mobilt eller via annan enhet. Det spelar ingen roll om du fått receptet utskrivet av en fysisk läkare eller om du träffat en läkare online. Den som skriver ut receptet skickar informationen elektroniskt till en receptdepå som sköts av eHälsomyndigheten. Detta gör att alla apotek och digitala tjänster kan hitta dina recept. Om du har ett recept utskrivet på papper så kan du skicka detta per post till Apotea eller till MEDS, så lägger de in detta i deras system så kan du sedan enkelt gå in och beställa hem dina läkemedel. 

För att hämta ut recept på Apotea så följer du denna guide:

 1. Gå till apotea.se och tryck på den gröna “receptknappen” 
 2. Logga in med Mobilt-BankID
 3. När du har loggat in får du en tydlig överblick över dina aktuella recept, och du kan dessutom se om varorna finns i lager hos Apotea. Du har också möjligheten att hämta ut receptbelagda läkemedel för ditt husdjur, tryck då på “Hämta ut djurrecept”. 
 4. Klicka på “Köp” för att lägga till produkten i din varukorg. Om produkten du fått utskriven så kan det i vissa fall erbjudas andra produkter som innehåller samma läkemedel. 
 5. Tryck “Till Kassan” för att betala varorna. 
 6. Fyll i dina uppgifter och tryck “Lägg order”
 7. Klart!

 

Rådgivning

Både Apotea och MEDS erbjuder rådgivning. Hos Apotea kan du få rådgivning både gällande läkemedel och läkemedelsbehandlingen. Om du till exempel vill byta ut ditt läkemedel kan det vara bra att rådgöra med en av deras apotekare. I deras kundservice är många legitimerade apotekare eller receptarier, men de har även hudterapeuter och apotekstekniker som hjälper till att svara på dina frågor. För att komma i kontakt med deras rådgivare kan du antingen ringa dem på 08-750 92 20 eller skicka epost till info(at)apotea.se. 

Även MEDS har farmaceuter på plats dom kan hjälpa dig med dina läkemedel. MEDS erbjuder dessutom hjälp via chat vilket är väldigt uppskattat av deras kunder. Man kan också ringa dem på 08-428 455 10 eller skicka ett mail till farmaceut(at)meds.se. 

Är ärendet akut ska du i första hand kontakta 112. 

Slutsats: Båda erbjuder smidig och professionell rådgivning, men vi föredrar MEDS rådgivning eftersom de erbjuder chat-möjligheten också. 

VINNARE BÄSTA RÅDGIVNING: 

meds-logga

rådgivning meds

Hur fungerar högkostnadsskyddet?

Högkostnadsskyddet innebär att du betalar maximalt 2 350 kr per år för dina läkemedel. Det gäller enbart de läkemedel som du får utskrivna på recept. Även på Apotea och MEDS kan du använda dig av högkostnadsskyddet. Du bekostar själv alla läkemedel upp till 1 175 kr, sedan startar förmånstrappan, och delen som du själv betalar blir lägre och lägre hela vägen upp till 2 350 kr, sen blir medicinerna helt gratis. Tidsperioden är 12 månader, och den börjar den dagen som du tar ut din första receptbelagda medicin. När du kommit upp i 2 350 kr så får du ett frikort – nu behöver du inte längre betala någonting för produkterna. Läs mer om hur högkostnadsskyddet fungerar på eHälsomyndigheten.

Kundomdömen

4 tankar om “Apotea eller MEDS

 1. Karl-Johan says:

  Jag beställde varor på Apotea. Det var receptbelagda läkemedel, men Apotea blandade ihop märkningen så jag fick fel mediciner. Jag kontaktade dem men inte fått svar ännu, det var 2 veckor sedan…Blir MEDS nästa gång..!

 2. Mathias Lundhag says:

  Apotea leverade inte den dagen som de hade lovat och har ej svarat på mail, har ringt kundservice men ingen som svarar. Min medicin är noterad som uttagen så jag kan inte få ut den någonstans. Oseriöst företag.

 3. Jessika says:

  Jag har handlat hos Apotea i många år. Meds slår dom i varenda avseende.
  Otroligt snabba och väldigt billiga. HEJA MEDS.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *