Bilförsäkring – Bäst i test 2020
Letar du efter den bästa bilförsäkringen till din nya eller begagnade bil? Vi har undersökt vad experterna tycker, gått igenom förslag från de stora försäkringsbolagen så du enkelt kan välja en försäkring som passar just dig!
Därför behöver du en bilförsäkring till din bil!
Enligt svensk lag måste du ha en aktiv trafikförsäkring om du ska köra din bil i trafiken . Om polisen skulle ta dig utan trafikförsäkring kan du få böter, över 100kr för varje dygn som bilen varit utan försäkringen. Vill man komma billigt undan klarar man sig ofta på en trafikförsäkring, men om du råkar ut för en olycka så kommer den tyvärr inte hjälpa dig mycket.
Vilka olika bilförsäkringar finns det?
Trafikförsäkring – Krävs enligt svensk lag och hjälper dig att bekosta personskador du åstadkommit med bilen. Viktigt att veta är att den hjälper dig ingenting med de faktiska skadorna din egen bil får.
Halvförsäkring – Kanske den vanligaste bilförsäkringen just nu för begagnade bilar, täcker stöld, brand och trafikskador vanligtvis.
Helförsäkring – Vi rekommenderar som regel att alltid ha en helförsäkring på din nya bil. Här får du både halvförsäkring och vagnskadeförsäkring om du skulle krocka eller om någon annat orsakat skador på bilen. Nästan alla nya bilar som säljs har en vagnskadegaranti som motsvarar vagnskadeförsäkringen.
Vilken försäkring är rätt för just dig?
Det finns många olika försäkringar att välja mellan, vilket kan göra det svårt för dig att välja den som passar just dig bäst. Vi har gjort en topplista med de absolut bästa bilförsäkringarna både för nya och för begagnade bilar. Vi har tagit prisförslag från de mest populära aktörerna och ställt dem mot varandra, för att se vilken som är Bäst i test. För att priserna ska lika de som du kommer få, har vi tagit minst 3 offerter hos varje försäkringsbolag där vi har låtsats att vi både är unga, gamla, män, kvinnor, storstad eller landsbygd.
Anledningen till varför det ofta är svårt att välja vilken bilförsäkring som är rätt för just dig, är att man kan inte bara ta den som har lägst månadskostnad, det finns några andra delar som är minst lika viktiga som priset:
När olyckan är framme får man alltid betala en självrisk, här skiljer det sig väldigt mycket mellan olika försäkringsbolag. Vanligaste är att man har ett bestämt belopp för självrisken, men vissa använder sig även av procentsatser. Man kan säga generellt att desto lägre självrisk, dessto högre månadskostnad.
Ingår det en maskinskadeförsäkring? Om motorn skulle gå sönder i bilen kan det vara bra att ha detta. Som regel ingår denna försäkring alltid när du tecknar en helförsäkring. Vad som kan vara bra att veta är att denna försäkring slutar att gälla då bilen är över 7 år gammal eller gått över 10.000 mil (olika för olika försäkringsbolag, så dubbelkolla detta!)
Vad är det egentligen som bestämmer din månadspremie?
-
Ålder – Desto yngre desto dyrare
-
Var du bor – Bor du i Stockholm är det dyrare än om du bor i Piteå
-
Hur länge du haft körkort – Desto längre desto billigare premie
-
Historiska händelser – Har du krockat många gånger så blir det dyrare
-
Kön (detta tog man bort 2012!)
TESTVINNARE
I vårt stora test av alla större bilförsäkringar vinner Folksam även i år Bäst i test. Enligt Konsumenternas försäkringsbyrå har Folksams bilförsäkring en kundnöjdhet på hela 75 av 100, vilket är väldigt högt för en bilförsäkring. I vårt test där vi frågade om helförsäkring på 3 olika bilar / 3 olika personer hamnade deras populäraste helförsäkring på endast 515kr per månad! Självrisken för vagnskador hamnar då på runt 6000:- och självrisken för stöld eller inbrott i bilen, brand eller liknande hamnade på 750kr. Några av sakerna som Folksam erbjuder är:
- Få pris direkt på hemsidan
- Helförsäkring
- Halvförsäkring
- Trafikförsäkring
- Maskinskadeförsäkring ingår upp till 10 år eller 12 000 mil i Bilförsäkring Stor
- Du slipper självrisk vid lagning av glasruta och betalar max 1 500 kronor om rutan måste bytas (750 kronor med Bilförsäkring Stor)
- Fantastiska tilläggsförsäkringar
Snabbast växande bilförsäkringen i Sverige
Vi är mycket nöjda även med ICA Försäkrings bilförsäkring. Fantastiskt bemötande de gånger vi ringde dem för att rådgöra vilken försäkring som skulle passa oss bäst. Även i detta test frågade vi på 3 olika bilar och 3 olika personnummer för att få ett snittpris på deras helförsäkring – något dyrare än Folksam men fortfarande under 600kr per månad. Har du
- Du kan enkelt jämföra deras olika försäkringar för att se vilken som passar dig bäst
- Helförsäkring
- Halvförsäkring
- Trafikförsäkring
- Få pris direkt online
- Rimliga villkor
- Bilförsäkringen som ger dig bonus på till ditt ICA-kort.
- Extra skydd för dig med ICA Försäkrings bilförsäkringar
- Helförsäkring täcker plåt och lackskador med minimal självrisk
- Möjlighet att lägga till Pluspaket: hyrbil, assistans, väghjälp och självriskskydd
Några saker att tänka på när du väljer en bilförsäkring
Vi har skrivit ihop en lista med 5 viktiga aspekter att tänka på när du väljer en bilförsäkring. Varför behövs detta undrar du? Om du vill vara säker på att få det optimala skyddet för dina pengar, så är det viktigt att vara smart i vilken bilförsäkring du väljer. Att välja rätt bilförsäkring är det enklaste sättet att få ner kostnaden för din bil, bara du vet exakt hur du ska tänka. Att förstå varför en försäkring är dyrare än en annan är nyckeln, men det är inte alltid helt solklart varför så är fallet.
1. Vilket sorts försäkring behöver du?
Innan du kontaktar försäkringsbolaget, fundera ordentligt på vilken bilförsäkring som är absolut bäst för dig. I Sverige är det som sagt lag att minst ha en trafikförsäkring, så den behöver du inte fundera så mycket på. Beslutet du först måste ta är om du ska ha helförsäkring eller halvförsäkring.
2. Att välja försäkringsbolag
Innan du väljer ett försäkringsbolag, rekommenderar vi att läsa på om vad andra tycker om bolaget – allt från kundsupport, smidighet, och framförallt, när olyckan är framme – hur hjälpsamma de är. Prata med dina närmaste och hör vad de har för erfarenheter. En annan aspekt du vill kanske undersöka, är om försäkringsbolaget planerar att använda din kreditvärdighet för att räkna ut din månadskostnad.
3. Hör av dig till försäkringsbolaget
När du bestämt dig för de försäkringsbolag som du kan tänka dig, då är du redo att börja ringa runt för att höra vem som kan ge dig det bästa avtalet. Hör med bolaget om de erbjuder rabatt om du kör väldigt lite t.ex, om du får rabatt om du har lyckats undvika olyckor under en längre period. Vissa erbjuder dessutom rabatter om du kan planerar att välja en bil som är bra för miljön.
4. Att förstå villkoren
Nu när du har en bil som du vill ha en bilförsäkring på, är det viktigt att undersöka villkoren för vad som händer om olyckan är framme.
5. Vad händer om olyckan är framme?
Vi hoppas att du aldrig kommer behöva göra detta, men om olyckan inträffar kan det vara bra att veta vad som gäller. Om olyckan precis har inträffat så är det kritiskt att du stannar bilen, oavsett var du befinner dig. Detta är en svensk lag att stanna, så det rekommenderar vi verkligen. Även om du inte är säker om du krockade med någonting, måste du stanna bilen och undersöka vad som har hänt. Sedan är det viktigt att aldrig erkänna ditt ansvar i en olycka, du har ett avtal med ett försäkringsbolag som har jurister som sköter allt snack, det är dels det som du betalar för. Till slut är det viktigt att du ringer polisen och ber dem komma till platsen så fort det går. När du fyller anmälan till försäkringsbolaget så kommer du behöva beskriva vad som hände exakt, information om dig och information om vilken bilförsäkring du har.
Det som är viktigt när du fyller i anmälan är framförallt
- Datum och tid då olyckan inträffade
- Adress/plats där olyckan inträffade
- Vilket håll du kört bilen
- Vilket håll den andra bilen körde
- Om du har tagit några bilder så är det bra att bifoga dessa.
- Att du beskriver exakt vad som hände
- Om det var något speciell väder kan det vara relevant, t.ex om det var snöstorm
- Om det var några vittnen så skriv med det
- Om polisen kom till platsen, skriv deras namn och kontaktinformation