Nässpray – Bäst i test 2021

nässpray bäst

Testvinnare

nasonex täppa

  1. Nasonex, suspension 50 mikrogram per dos. 60 doser.

SE BÄSTA PRIS

Det är väldigt vanligt att man får en täppt näsa när man råkar ut för en förkylning, och då kan det vara effektivt med en avsvällande nässpray som gör det enklare för dig att andas, vissa har dessutom en återfuktande funktion för att hålla näsan i form. 

Varför behöver man nässpray? 

Vanligtvis när man råkar ut för en förkylning så svullnar slemhinnan i näsan på grund av det ökade blodflödet. Detta i sin tur kan resultera i att det bildas mera slem än vad som är vanligt, då kroppen försöker skölja bort bakterierpartiklarna. Ett alternativ, eller komplement, till nässpray är att använda en saltlösning. Det finns mycket goda skäl att rekommendera en saltlösning enligt docent Lars Lundblad Karolinska universitetssjukhuset. Han använder alltid själv en saltlösning när han blir täppt. Vidare menar han att det inte finns någon risk att missbruka detta, men man ska vara lite försiktig i början, är det så att man är extra känslig kan man råka ut för en överreaktion i slemhinnan. 

Vilken nässpray ska man välja?

Det finns några olika kategorier av nässpray. Vanligast är att man väljer en utan konserveringsmedel – dessa är bättre för nässlemhinnan bland annat. En fördel med de nässpray som har konserveringsmedel är att det inte kommer ner bakterier i flaskan lika enkelt, men detta brukar vanligtvis inte vara några problem för de som saknar konserveringsmedel. Det är också populärt att använda en koksaltlösning som man sköljer rent med. Detta är enbart rekommenderat för vuxna och barn som är över 12 år. Väljer man att använda en koksaltlösning så kan det vara ett bra komplement till nässprayen. Har du mindre barn är det rekommenderat att använda endospipetter eller nässpray som är speciellt framtagen för barn. 

Inte bara förkylning som orsakar snuva

Det finns flera anledningar till att man råkar ut för snuva. Innan du sätter igång en kur med nässpray kan du ställa dig några frågor, och om något av dessa påståenden stämmer så är troligtvis inte nässpray rätt produkt för dig.

  • Om du är täppt i näsan endast när det är vår eller sommar. Om detta är fallet är det vanligt att det är vanlig allergi du lider av. 
  • Om du är gravid 
  • Om man har problem med täppt näsa under hela året
  • Har du använt nässpray i fler än 10 dagar i sträck? De flesta näsprayerna får motsatt effekt efter den rekommenderade användningstiden är över. Normalt är det 10 dagar, men vissa har en 7-dagars kur. 

Kom ihåg att alltid ta kontakt med en läkare om du lidit av snuva i över två veckor och du är säker på att det inte beror på annan allergi. 

Undvik beroende av nässpray 

Det är viktigt att komma ihåg att en nässpray inte kan förebygga eller lindra en förkylning. Tyvärr har vissa till och med förmågan att förlänga förkylningen eftersom kroppens normala genomblödning i näsan försämras när man använder nässpray. När du använder nässpray försämras kroppens egna förmåga att dra ihop blodkärlen, vilket resulterar att man tar ännu mera spray för att kunna andas normalt. 

Nässpray med kortison

Det har blivit populärt med nässpray som innehåller kortison. Det är en väldigt liten dos kortison i dessa, men de har en inflammationsdämpande effekt. Tyvärr är detta ingen snabb lösning på snuvan, då det kan ta flera dagar innan man märker att det har en effekt. Detta jämfört med de adrenerga näsdropparna som lindrar snuvan nästan direkt. 

Hur slutar man med nässpray om du blivit beroende?

De flesta föredrar att trappa ner dosen fram tills dess att du kan sluta ta nässpray helt och hållet. Detta är såklart ingenting som rekommenderas, men tack vare den psykologiska effekten kan det vara väldigt effektfullt. Vissa vuxna går över till nässpray som är speciellt framtagna för barn, där dosen är lägre. Det populäraste sättet att sluta med den beroendeframkallande nässpray är att istället gå över till de produkter som innehåller kortison. Dessa har också en avsvällande effekt, utan att vara beroendeframkallande. Viktigt är att komma ihåg att kortisonspray kräver en längre användningstid än vanlig nässpray, så använd det gärna minst en vecka. Tyvärr kan även kortison innebära vissa problem, så fokus bör ligga på att sluta helt och hållet så fort som möjligt. 

Se gärna filmen om hur man använder en vanlig nässpray: