Veterinär i mobilen – Bäst i test 2020

Har du ett djur som behöver träffa en veterinär,  men du vill slippa åka in till akuten med djuret, och istället prata direkt med en veterinär i mobilen? Då finns det ett antal tjänster som hjälper dig med det. Vi har gått igenom utbudet av tjänster som erbjuder digitala möten med veterinärer och vet vilken som är bäst i test.  Det har blivit oerhört populärt att träffa läkare i mobilen den senaste tiden, och nu går det dessutom att träffa en veterinär direkt i mobilen.

Vilka tjänster finns det för att träffa veterinär i mobilen?

Det finns ett antal tjänster för att träffa veterinär i mobilen i Sverige. De två populäraste heter FirstVet och MinVeterinär. Även om det finns ytterligare ett antal tjänster för detta ändamål, har vi valt att fokusera på dessa två eftersom de är de absolut populäraste tjänsterna just nu. 

Om FirstVet

FirstVet är Sveriges populäraste tjänst för att träffa en veterinär i mobilen. De erbjuder videosamtal både med veterinärer och specialister i din mobil, dator eller surfplatta. De har över 250 000 kunder i dagsläget vilket gör dem till den populäraste tjänsten i Sverige. De har 4,9 i betyg i App Store vilket är ovanligt bra för tjänster som dessa. FirstVet finns både till iPhone och Android. Alla veterinärbesök är helt gratis om ditt djur har en djurförsäkring hos de flesta försäkringsbolagen. FirstVet bjuder på det första besöket om det är så att du inte har försäkrat djuret. Ett oförsäkrat djur kostar därefter 350 kr per besök om du ringer in när det är vardag, och 590 kr på helger. 

Om MinVeterinär

Även MinVeterinär erbjuder digitala besök hos en legitimerad veterinär via mobiltelefonen. Företaget startades i februari 2019 och har som mål att göra sjukvården mera tillgänglig för djurägare över hela landet. MinVeterinär har 3,9 i App Store och de flesta kunderna är mycket nöjda. Ägare av företaget är Evidensia Djursjukvård som är en av landets i särklass största aktörer inom djursjukvård. Alla 400 veterinärer som du kan få prata med jobbar på deras egna kliniker runt om i landet. 

 

Hur fungerar FirstVet? 

Det är väldigt enkelt att komma igång med FirstVet. Du börjar med att ladda hem deras app i antingen App Store eller i Google Play. När du startar appen första gången behöver du skapa ett konto, vilket du enkelt gör antingen med Mobilt BankID eller med din e-postadress. När du väl kommit in i appen kan du enkelt lägga till ditt djur och även registrera om djuret har någon djurförsäkring.  

När du är klar med registreringen väljer du “Boka videosamtal”. Du får sedan beskriva djurs symptom och sedan välja vilken tid du önskar prata med en veterinär. Har du ett foto du vill visa för veterinären går det bra att bifoga det. Detta brukar underlätta för veterinären att göra en bedömning av vilken vård eller behandling som kommera att behövas. 

När det är dags att prata med veterinären skickar FirstVet ett SMS strax innan mötet börjar, sedan är det bara att gå in i appen så kommer videosamtalet att börja. Oftast tar ett besök cirka 10 minuter. 

Är FirstVet gratis?

Eftersom FirstVet har ett pågående samarbete med de populäraste försäkringsbolagen i Sverige så är tjänsten helt gratis att använda om djuret är försäkrat hos antingen Agria, ICA Försäkringar, Folksam, IF Skadeförsäkringar, Moderna Djurförsäkringar, Sveland, Bought by Many, Svedea eller Dina Försäkringar. Antingen om du behöver råd, remiss eller behandling så är FirstVet dit man ska vända sig först. Du slipper dessutom betala självrisk om djuret är försäkrat hos dessa försäkringsbolag. 

Är alla veterinärer legitimerade?

Ja. Alla veterinärer som arbetar för FirstVet är legitimerade. De har alla gedigen erfarenhet av kliniskt arbete med smådjur. Alla veterinärer är vidareutbildade med många har specialistkunskap, så de försöker alltid se till att du får träffa en veterinär som kan just ditt djur.  

Hemskärmen

app-firstvet01

Information om försäkringsbolag

app-firstvet03

Kontoinställningar

firstvet-app

Vad kan en veterinär i mobilen hjälpa till med?

Det finns många besvär som FirstVet kan hjälpa till med. De vanligaste besvären är besvär med mage och tarm, som till exempel mask i magen, ont i magen, förstoppning eller analsäcksinflammation. Besvär med ögonen är också vanligt, som till exempel ögoninflammation eller rinnande ögon. 

Skriver FirstVet ut recept?

Eftersom FirstVet är klassade som en rådgivande tjänst så undviker de helst att skriva ut recept, framförallt om djuret är sjukt. De kan däremot skriva ut recept som är avsedda för förebyggande vård, dvs om djuret mår bra och är friskt. Om veterinären som undersöker djuret anser att djuret är så pass sjukt att det behöver receptbelagda läkemedel, är det vanligtvis en god idé att besöka en fysisk veterinär eftersom det kan behövas ta prover till exempel. 

Vad säger kunderna? FirstVet skriver aldrig ut recept som innehåller antibiotika eller narkotikaklassade läkemedel. De försöker även att undvika att förnya recept, och hänvisar istället till den veterinären som skrev ut receptet från början.

FirstVet i App Store

firstvet-app04

Artiklar i appen

firstvet-05-app

Lägga till djur

firstvet06-app

Tävling

Berätta gärna om dina upplevelser med FirstVet och ha chansen att vinna 2500 kronor. Vinnaren meddelas per epost när tävlingen är avslutad. Genom att delta i tävlingen godkänner du att ditt omdöme eventuellt kommer att publiceras på Konsumentrapporten.se, självklart helt anonymt. 

Vad säger kunderna om FirstVet?

”Har first vet, har pratat med två stycken, angående min hund och min katt. Man får knappa runt i appen så man hittar runt, man kan läsa veterinärernas profiler bland annat och se vad dom är specialiserade på. Dom är ruskigt duktiga och extremt trevliga, tiden kan verka knapp man får med dom, men det räcker faktiskt mer än väl. Rekommenderar starkt. De kan också skriva ut mediciner om man behöver.”

”Firstvet är min favorit. Talade med en veterinär om Delilahs klåda. Tack vare dom så behövde inte vi åka in till veterinären.
Samt gratis tre första samtalen om man har försäkring.”

”Jag testade first vet för katten och det funkade väl sådär, bra app och så med kunnig vet men vi fick ändå tips från henne att boka tid hos en fysisk veterinär. Så jag bokar hellre hos en fysisk vet än online igen.”

”Det fungerade jättebra. Min häst hade svullna ben. Veterinären gav råd, jag filmade hästen i skritt och trav och fick bra råd. Det var dessutom gratis via försäkringsbolaget första tre samtalen. Väldigt smidigt!”

”Min unghäst hade befarad foderstrups förstoppning. Tyckte de gick super bra. Lite bökigt å lära sig hur man skulle hålla kameran. Men smidigt å man fick snabbt de råd man behövde för stt ta avgörande beslut”

”Kontaktade firstvet då mina kattungar drabbats av ögoninflammation direkt dom öppnade ögonen. Men dom får inte skriva ut antibiotika utanför att ha sett dom trots att vi hade ett videosamtal o hon såg kletet i ögonen så var ändå tvungen ta ut dom i bilen o åka till veterinär. Så bortkastat samtal för min del.”

”Jag ringde dom angående min katt hade rött irriterat öga när han va kattunge. De fick se honom och rekommenderade mig att rengöra med koksaltlösning som jag skulle göra själv och köpa ögondroppar hos veterinären, det blev bra efter det så jag slapp åka till veterinären med honom, är väldigt nöjd 😊 ”

”Har använt FirstVet när min hund inte har mått bra och det har funkat hur bra som helst, tycker det är så smidigt när det går att boka samtal närsom 😊 Trevligt bemötande och har alltid fått bra råd och hjälp.”

”Gjorde detta senast igår. Går super fint. Men kan ju såklart inte förvänta sig världs lösningar på 10 min. Men tycker man får bra guidning men det är viktigt att ha gjort de självklara undersökningarna själv innan. Typ allmäntillstånd, temp. Värme/ svullnad. Då hinner man med mer under tiden.”

”Har ringt ang min ponny och kaniner på FirstVet ! hästen var ang en liten skada på benet där jag fick råd hur jag skulle ta hand om såret, de va ytligt och läkte superfint av sig själv. för mina kaniner har jag fått utskrivet medel mot mjällkvalster direkt genom appen så behövde aldrig ta dem till veterinär de va supersmidigt ✌🏻 om man har de försäkrade i Agria ingår fria samtal genom den appen (ganska säker de va så iaf när vi ringde ang kaninerna och hästen) ”