Dosett – Bäst i test

par-bank-dosett

Hjälper dig att hålla ordning på dina mediciner

Behöver du hjälp att hålla ordning på dina mediciner? Då kan ett doseringshjälpmedel vara till stor hjälp. Eftersom det ofta är viktigt att medicinerna tas vid rätt tillfälle och i rätt dos, så kan ett doseringshjälpmedel verkligen hjälpa dig med rutinerna för att ta tabletterna. Ett hjälpmedel som är väldigt uppskattat av seniorer är en dosett, det vill säga en behållare som oftast är tillverkad av plast, och som rymmer både tabletter och kapslar. Det är dessutom vanligt att dosetten har ett litet fack på baksidan där man kan förvara en medicinlista till exempel. Ett doseringshjälpmedel används både som förvaring av din medicin, men det hjälper även till med att du ska komma ihåg att ta dina tabletter. En dosett är dessutom perfekt att ta med på resan, då den inte tar stor plats eller väger mycket. 

Vilka läkemedel passar att förvara i en medicinlåda?

Det är inte alla läkemedel som passar att förvara i en dosett. Vissa läkemedel är fuktkänsliga, och då ska de inte förvaras i en dosett. Det är viktigt att läsa på bipacksedeln till läkemedlet om det lämpar sig att förvaras utanför förpackningen. 

seniorer-kysser-friska

Olika sorters doseringshjälpmedel

Det finns del dosetter som vi nämnde i inledningen, men sedan finns det även tablettdelare som kan hjälpa dig att få i dig medicinen. Det är dock inte alla tabletter som lämpar sig för att dela på, så detta vill du antingen höra efter på ditt närmaste apotek, eller läsa i bipacksedeln där det ibland står specificerat. Det finns även tablettkrossare som pulveriserar tabletten, vilket gör det lättare att svälja medicinen. Det finns även tablettuttryckare som hjälper dig trycka ut tabletten ner i behållaren. Det finns en del läkemedel som levereras i en så kallad kalenderförpackning – där veckans dagar är tryckta på baksidan av tablettkartan. 

Att använda en doseringsask

I de flesta doseringsaskar på marknaden finns det gott om plats för tabletterna. Det vanligaste är att de har utrymme för fyra doser per dag under en hel vecka, dvs 28 doser. Vissa doseringsaskar kan du även dela in i förmiddag, eftermiddag, kväll eller natt.  Innan veckan börjar portionerar du ut tabletterna i medicindosan, så får du en tydlig överblick över medicinen under veckan, om du har tagit dosen eller inte. Det finns också något som heter ApoDos, vilken rent praktiskt fungerar precis som en dosett, fast i ApoDosens fall är det en läkare som portionerar ut doserna åt dig. 

dosett-bästa

Tips på hur man kommer ihåg att ta sin medicin

Det kan vara svårt att komma ihåg att ta sin medicin. Utöver att använda en dosett till exempel, så kan det underlägga att ta medicinerna i samband med någonting du gör varje dag, t.ex äter frukost, lunch eller middag. Att bestämma sig för att ta medicinen under en av dessa dagliga rutiner kan hjälpa mycket. 

En checklista för att ta läkemedel

Gå igenom denna lista och se till att du följer råden. 

Jag:

  • Tar rätt dos av medicinen som min läkare har skrivit ut.
  • Använder en dosett, så jag inte glömmer att ta min medicin
  • Tar endast mediciner som är utskrivna till just mig
  • Pratar med min läkare om vilka läkemedel jag tar
  • Är införstådd med vilka potentiella biverkningar mina mediciner medför
  • Är antecknar vilka symptom har får och rapporterar till min husläkare
  • Frågar alltid min läkare om jag undrar något eller är orolig

tabletter-dosetter

Dosett – när uppfanns den?

År 1966 arbetade Kjell Moe på ett av Sveriges största läkemedelsbolag. På sommaren var det dags för hans årliga Gotland Runt-segling, men detta år hade han en svärmor som åt medicin regelbundet. Kjell kom på idén att han kunde lägga tändsticksaskar som han la i en chokladkartong. Även om idén var brilliant, så hade svärmodern tyvärr lyckats blanda ihop askarna, och detta slutade i katastrof. Då kom Kjell på idén att tillverka en behållare som var säker att använda, och då kom Dosett till, produkten som hundratusentals pensionärer använder varje dag idag, 50 år senare. Det är inte bara i Sverige som dosett säljs, utan den finns över hela världen, och framförallt i USA är den mycket populär. Det som gör Dosett unika är bland annat att de är försedda med en effektiv barnspärr. Men tyvärr kan de inte diskas i diskmaskinen, utan man får diska dem varsamt med varmt vatten för hand.