Hemlarm – Bäst i test 2019
Välj marknadens bästa hemlarm! Uppdaterad augusti 2019.
Utbudet av hemlarm har växt explosionsartat de senaste åren, och det kan tyckas vara svårt att veta vilket hemlarm man ska välja. Tumregeln när man väljer vilket larmpaket man ska beställa är att man oftast får det man betalar för. Vissa erbjuder ett system med flera kameror, rökdetektorer, mikrofoner, luftfuktighetsmätare, temperaturmätare osv, samt några andra ett enkelt larm som endast är kopplad till ytterdörren. De flesta som letar efter ett hemlarm letar dock efter ett system som är uppkopplad mot en bevakningstjänst, så det är de larmföretagen som vi har valt att fokusera på.
Många tror att det är väldigt dyrt att ha ett hemlarm. Kostnaden för ett hemlarm varierar såklart mycket beroende på vad det är för sorts hus eller lägenhet som larmet ska installeras hos, men man brukar räkna med att ett bra hemlarm kostar mellan 250 kr och 500 kr per månad. Detta pris avser larm som har en direktkoppling till larmcentraler runt om i landet. Den stora kostnaden när man beställer ett hemlarm är vanligtvis installationen och startkostnaden. Tyvärr går det inte att installera hemlarm som är kopplade till larmcentraler själv, så leverantören måste ta ut en avgift för själva installationen. Denna betalar du endast en gång, och brukar oftast hamna på 5-8000kr. Vissa larmfirmor har lägre installationskostnader, men då brukar oftast månadskostnaden vara betydligt högre – så det kan löna sig att räkna på det, hur länge man planerar att bo i bostaden till exempel.
Om hemlarmet är installerat av en professionell larmfirma, så kan inte tjuvarna stänga av larmet utan att det aktiveras. Historiskt har tjuvarna alltid kunnat klippa av en vajer för att stänga av larmet, men idag är nästan alla larmenheter helt trådlösa!
Hemlarm eller vakthund?
Det har blivit en populär trend att man skaffar en vakthund istället för ett hemlarm. Men det man glömmer är att den ofta, om inte alltid, kan avledas med hjälp av hundgodis. Hundar, som har dåligt närminne, glömmer då snabbt bort sin egentliga uppgift att skydda hemmet, och fokuserar helt och hållet på det aptitliga hundgodiset.
Har du husdjur? Då kan det vara bra att veta att larmsystemen från det populäraste larmfirmorna i Sverige kan urskilja om det är ett husdjur eller en inbrottstjuv som rör sig i hushållet, så man behöver inte vara orolig för att katten aktiverar larmet.
De flesta sakerna du har i hemmet kan relativt enkelt ersättas troligtvis, men alla har några dyrbara saker hemma som är oersättliga, det kan handla om smycken som man ärvt, hårddiskar eller andra saker man är rädd om. Förutom att man kan bli av med dessa saker, så skapar ofta en inbrott en hemsk känsla i kroppen, och man är konstant orolig att det ska hända igen. Det är viktigt att komma ihåg att det är sällan som polisen hinner fram till lägenheten eller villan när den inbrott sker, men tjuvarna vet aldrig hur långt bort de är, så de är oftast väldigt stressade och hinner troligtvis inte få med sig allt de egentligen planerat.
Trygghet
När man är ute på en resa kan det vara extra skönt att veta att ingen är i bostaden. Via larmfirmornas smidiga appar kan man enkelt se vad som pågår i hemmet, oavsett om du befinner dig ett kvarter bort eller på andra sidan världen. Vissa erbjuder dessutom möjligheten att i appen kunna se både temperatur och luftfuktighet.
Enligt branchorganisationen Swelarm så är risken upp till tre gånger så hög att man drabbas av ett villainbrott om man inte har något larm installerat. När larmfirmorna installerar larmet i villan så är det kutym att även sätta upp klisterlappar i fönster och på dörrar med larmoperatörens logga, allt för att tjuvarna ska se att det finns larm installerat innan de försöker bryta upp dörren.