Text uppdaterad i januari 2021

Därför ska du använda Blue light glasögon

Sitter du framför en skärm hela dagarna? Om du använder en iPad, smartphone, stationär dator eller bärbar dator, så kan Blue light glasögonen vara din räddning. Att utsättas för digitalt blått ljus under en längre tid kan både påverka din koncentrationsförmåga, du kan få huvudvärk och framförallt blir du trött i ögonen. Även små barn som använder iPads utsätts för detta blåa ljus, vilket flera studier har visat, kan vara skadligt för deras ögon. Det är därför rekommenderat att skydda sig på något sätt – och det enklaste är helt klart att använda blue light glasögon.

Vanliga glasögon eller blue light glasögon?

Vanliga terminalglasögon skyddar vanligtvis både mot UVA och UVB – men dagens glasögon skyddar ingenting mot det blåa digitala ljuset som gör att vi blir trötta. När man utvecklade blue light glasögon så var målgruppen ungdomar satt minst 8 timmar om dagen framför datorn – men idag finns det modeller som passar alla möjliga målgrupper.

Testvinnare Januari 2021

1. CHPO Zebbe 

I vår stora genomgång så har vi utsett en vinnare, och det är från svenska märket CHPO. De tillverkar en mycket prisvärd modell som heter Zebbe. Ramen är tillverkad i 100% återvunnen plast och linserna blockerar runt 30% av det skadliga ljuset vilket är i samma nivå som betydligt dyrare modeller. 

bästa blue light 

 

LÄs mer

2. CHPO Liam 

CHPO Brand har en annan populär modell som heter Liam som vi gillar väldigt mycket. 

chpo liam 

 

Läs mer

3. Christopher Cloos – Paloma 

Mycket stiliga Blue light glasögon från danska märket Christopher Cloos. Lite för dyra för att passa alla, men bra glas och fina bågar. 

blue-light glasögon kvalité 

 

Läs mer

Har blue light glasögon även UV-skydd?

Ja – de flesta modellerna idag har även 100% UV-skydd, så du kan använda dem hela dagarna och inte vara orolig över UV-strålning.

datorljus-glasögon-blått ljus

Vilka fördelar finns det med att använda Blue light glasögon?

  • Bättre sömn
  • Ögonen blir inte lika lätt irriterade
  • Väldigt sköna att ha på sig
  • Slipp huvudvärken
  • Bättre förmåga att koncentrera dig

bästa blue-light-glasögon-2021

Vad är blue light egentligen?

Blått digitalt ljus har den kortaste våglängden samtidigt som det är det mest energirika ljuset i det synliga spektrat. Man brukar säga att desto mer energi ljuset har, desto skadligare är det. Om man

Kollar i det elektromagnetiska spektrumet, så är det någonstans mitt emellan UV-ljus och vanligt synligt ljus. Ljus från solen innehåller flera olika ljusfärger, som röd, gul och grön, alla med olika våglängder och energinivåer. Alla dessa färger tillsammans brukar kallas för ”vitt ljus”, eller bara solljus. Blått ljus är en av alla dessa naturliga färger, och det brukar kallas för ”synligt ljus”, vilket innebär att det har en kort våglängd, samt väldigt mycket energi. Blått ljus kan komma från många olika källor – den absolut vanligaste är från solen. Men på senare år har det dykt upp flera olika källor som vi människor har skapat, och då är det framförallt digitala skärmar som avger detta skadliga ljus. Även om det såklart bara är en bråkdel av mängden blått ljus som solen avger – så sitter vi människor ibland upp till 12 timmar framför dessa skärmar, i kombination med att vi ofta har skärmarna väldigt nära ögonen. Detta har skapat en debatt om den långsiktiga påverkan som detta ljus har på vår hälsa.

Hur påverkar blått ljus våra ögon?

Eftersom våglängden är så pass kort är det väldigt enkelt för ljuset att penetrera ögat. Detta innebär att ljuset vanligtvis når hela vägen till retinan. Hur skadligt detta är är något omdiskuterat i dagsläget eftersom mängden blått ljus är så pass låg.

köp blue light glasögon

Hur fungerar blue light glasögon?

Blue light glasögon har ett speciellt filter som är antireflexbehandlat. Detta är framtaget för att reflektera en del av det högenergiska ljuset. Glasen är i princip helt genomskinliga, men har en ytterst svag färgton som ögat inte uppfattar men som stoppar en del av den blåa strålningen.

Behöver du ett recept för att köpa blue light glasögon?

Nej, du behöver inte ett recept så länge glasögonen är utan styrka.

bra blue light glasögon