BÄST I TEST 2019. Lanserat 2018. Voi har cirka 600 sparkcyklar i Stockholm, 200 i Göteborg och 200 i Malmö. Topphastigheten är 20km/h och kostnaden är först 10kr i startavgift och sedan 1,50kr per minut.
Lime lanserades 2017 i San Fransisco. De har cirka 450 sparkcyklar i Stockholm, 100 i Göteborg och 150 i Malmö. Topphastigheten är 20km/h, men tyvärr är priset lite väl högt för att få fullt betyg. Vid tillfället då vi provade kostade det 10kr i startavgift och sedan 3kr per minut.
Hur tar du dig runt på stan? Vi har provat både Voi och Lime under en månad och vet nu vilken som är Bäst i test. Vi har undersökt hastighet, säkerhet, komfort, köregenskaper, upplåsning, bromsar, app och kostnad. Båda företagen har elscootrar av högsta klass, och båda är väldigt roliga att köra – de tar dig snabbt dit du ska på ett roligt sätt! Läs vår guide så vet du vilken du ska hoppa på nästa gång!Sparkcyklar på el har som du kanske hört startat stora debatter i många länder där de lanserats. Framförallt i USA där de till och med nu blivit helt förbjudna i San Fransisco bland annat. Nu har de funnits ett tag på Stockholms gator, och flera aktörer har gett sig in i kampen om kundernas behov att transportera sig. Först på marknaden var Voi. Tjänsten går ut på att man har en app i sin smartphone, där man låser upp en elscooter, sedan åker man runt så länge man vill, sen parkerar den där det passar en. Precis som med många andra liknande tjänster så kan man även anmäla sig att hjälpa till ladda dessa elcyklar på nätterna, vilket man får ersättning för genom credits att köra dem med. I och med att det är flera aktörer så bestämde vi oss för att prova de olika modellerna för att se vilken som är Bäst i test!
Första upplevelsen med Voi
Jag började med att ladda ned appen via en kompis och fick därför några gratisminuter att låna sparkcyklar för. På kartan i appen såg det ut som att det fanns en ledig scooter nära skolan som vi gick förbi, men vi kunde inte hitta dem när vi väl kom dit. Det här beror gissningsvis på att GPS-lokalisering fungerar sämre när man rör sig bland höga hus.
Vi siktade då in oss på nästa scooter som skulle vara en bit bort på gatan. Jag var verkligen sugen på att prova köra nu! På vägen dit gick vi förbi tre stycken Voi-scootrar, men de var inte placerade på kartan, eventuellt var det slut på batteri på dessa, för det gick inte att scanna QR-koden.
Lite längre upp för gatan hittade jag ytterligare en, men den visade sig vara trasig. Den fungerade bara som en helt vanlig sparkcykel, någon elhjälp fick jag inte. Parkerade den och traskade vidare.
Till slut kom jag fram till en scooter som jag lyckades koppla upp mig mot. Jag satte fart med en spark och nu gick det undan. Själva sparkcykeln är väldigt enkel att använda, en knapp på vänster sida av styret så bromsar du och en på höger sida så gasar du. Det är lag på att man ska ha hjälp när man kör dessa, men jag har aldrig sett någon köra runt med hjälp. Jag kände direkt att jag saknade hjälmen dock när jag for iväg, då minsta stenen antagligen skulle resultera i en krasch. Trots att hjulen är så små klarar den att köra över hinder förvånansvärt bra dock!
Det är helt klart superroligt att köra elscooter! En stor nackdel är att det känns lite farligt utan hjälm, samt att det har hänt ett par gånger nu att jag kommit fram till icke-fungerande scootrar.
Första upplevelsen med Lime
För att kunna använda Limes elektriska scootrar, ladda smidigt ner deras gratis-app via Apples Appstore eller Google Play. Genom appens välfungerande kartfunktion ser du var närmsta scooter står parkerad. Varje sparkcykel har en speciell QR-kod som du scannar av för att låsa upp och använda den elektriska scootern. Att bara låsa upp scootern kostar 10 kr och sedan är det 3 kronor per minut som gäller när du kör den. När du är klar med den kan du parkera den i princip var som helst, så länge andra har tillgång till den. Så du får alltså inte ta med den upp i lägenheten.
Jag hade redan installerat appen, som faktiskt fungerade betydligt bättre än Voi, innan jag gav mig ut för att provköra Lime. Deras sparkcyklar är framtagna av dem själva (till skillnad mot Voi, som använder sig av märket Segway). Det gick också snabbare att koppla upp sig mot fordonet, så jag var iväg på nolltid. Jag tycker accelerationen inte var lika imponerande som med Voi, trots att maxhastigheten ska vara ännu bättre.
Lime var riktigt roliga att köra. Plattan man står på är något större än Voi, så den känns mera stabil. Det tråkiga var när jag såg vad det kostade – var betydligt dyrare med Lime än med Voi. Jag vet inte hur jag ska kunna motivera denna stora skillnad i pris!
Hastighet
Båda varianterna har en topphastighet på 20km/h – men vi har märkt att Voi har en snabbare acceleration än vad Lime har. Det känns som att Voi går lite snabbare i uppförsbackarna, men Lime går snabbare i nedförsbackar. Hastigheten är tillräcklig hos båda – speciellt eftersom du troligtvis inte kommer använda hjälp när du använder dessa, även om det är lag på det!
Säkerhet & bromsar
När vi undersökt säkerheten så har vi framförallt kollat på byggkvalitén. Det är tydligt att båda leverantörerna har hög kvalité rakt igenom på deras produkter. Vi får känslan av att Lime har lite vassare byggkvalité, men det är marginellt. Eftersom Lime's elscooter är lite större, så väger den mer vilket gör att den känns lite mera stabil.
När det gäller bromsarna så tycker vi att Voi's bromsar fungerade lite bättre än vad elscootern från Lime gjorde. Den var lite kvickare och enklare att använda.
Komfort & köregenskaper
Båda modellerna är väldigt komfortabla att köra runt med. De känns stabila även på vägar som inte är så bra, och de funkar båda att köra lite offroad med, på t.ex grus. Vi provade att köra i sand, och det funkade inte alls. Skog var också svårt. Man får hålla sig på asfalt och grus helt enkelt!
Upplåsning och app
Här märkte vi en ganska stor skillnad, men fördel till Lime faktiskt. Vi tycker båda apparna fungerar relativt bra, men Limes app är faktiskt snäppet bättre. Den är framförallt snabbare, så när du väl står ute på gatan och ska låsa upp din elscooter så kommer du iväg lite snabbare med Lime.
Kostnad och slutsats
Det är två produkter som är väldigt lika varandra, så vi är förvånade över att Lime kan ha ett så pass mycket högre pris för deras tjänst än vad Voi har. Som vi skrev i tabellen ovan är det nästa dubbla priset om du åker 5km (40kr vs 70kr). Oavsett vilket märke du väljer, så kommer det bli en kostsamt att köra dessa över tid, framförallt om du åker både till- och från jobbet. De flesta som använder dessa bor dock i stan och har förhoppningsvis en kortare sträcka att köra än 5km, så priset blir i alla fall lite lägre. Men räkna med att du får lägga 300kr i veckan om du använder den till jobbet varje dag. Detta höga belopp tycker vi är svårt att försvara, då det blir dyrare än att hoppa på bussen eller tunnelbanan. Det smartaste du kan göra är då att köpa en egen elscooter – om du nu inte älskar att åka tunnelbana!
Uppdatering 27 maj 2019
Voi har nu höjt sina priser ordentligt. Istället för att det kostar 10kr i startavgift och sedan 1,5kr per minut kostar det nu istället 10kr i startavgift och sedan 3kr per minut. Detta är alltså precis samma pris som Lime har.