En katt kan bli väldigt rädd och orolig om de hamnar i en situation som de inte är vana vid, till exempel om du tar med katten på en resa, på besök hos veterinären, om det är nya ljud som låter mycket i närheten, eller om katten lämnas hemma ensam utan att den är van vid det. Det kan även vara svårt för katten att anpassa dig om det kommer en ny familjemedlem, till exempel en bebis eller ett annat husdjur. Varje gång katten något händer i kattens vardag så kan den behöva ändra sina rutiner vilket oftast skapar någon form av otrygghet hos katten. Vanligt är att katten drar sig undan och undviker människor till en början, men den kan även vid senare tillfälle även tappa aptit eller börjar kissa på fel ställen vilket skapar mycket problem för kattägaren.
Det bästa man kan göra för att undvika att detta ska ske är att man designar hemmet baserat på vad katten har för behov. Detta kan man göra genom att till exempel skapa mysiga områden som bara är kattens, men kan ställa ut mat- och kattlådor på samma ställe varje gång så katten känner igen dem. Det är viktigt att visa hänsyn för katten när den vill vara ensam. Ge gärna katten någon hylla eller liknande som den kan sitta på, katter gillar nämligen att “ha koll” och se ut vad som händer i rummet. Sedan är det viktigt att alltid låta katten själv bestämma när den ska gå in eller ut och inte tvinga den till något som den inte vill.
Varför blir katter rädda och oroliga?
Det är vanligt att katter bli rädda när det är åska eller fyrverkerier. Här finns det några olika lösningar på vad man kan göra. Förutom det självklara att köra iväg med katten till ett annat område, så kan det vara väldigt effektivt att sätta katten i ett rum utan fönster. Det är populärt att täcka över fönster och dörrar med madrasser för att det ska låta så lite som möjligt. Ett annat tips är att försöka få katten att tänka på något annat, förslagsvis genom att sätta på Tvn och sätta på något program som katten gillar. Se till att det både finns kattmat och kattlåda i rummet som katten ska tillbringa tid i. Leta fram kattens favoritleksaker och sätt lite fetvadd i kattens ögon så har du maximerat chanserna för att det ska gå bra.
Lugnande doftferomoner
Det finns en hel del medel mot rädsla och oro hos katter. Här får man pröva sig fram och se vad som funkar på just din katt. Vad som är vanligast är att dessa medel innehåller feromoner, som är ett doftämne som skapar ett lugn och trygghet hos katten. Om problemen är riktigt illa så kan man även få lugnande tabletter utskrivna av en veterinär till sin katt.
Förutom höga ljud så kan vissa katter vara oroliga och rädda av andra anledningar, det kan till exempel ha med gener att göra. Gener som ärvs kan ha stor påverkan på hur orolig katten är. Oroliga katter och hundar får ofta barn som är lika oroliga. Man vet också att kattens personlighet formas till stor del av relationen till mamman den allra tidigare tiden i kattens liv. Om kattungen utsetts för stress till exempel under de första månaderna så kan detta resultera i otrygghet senare i kattens liv. Om katten utsätts för någon form av trauma kan det ha konsekvenser som är kvar resten av kattens liv. Förutom dessa anledningar så kan även ålder ha en stor påverkan. Äldre katter, like människor, får ofta dålig hörsel eller dålig syn, vilket skapar oro hos katten.
Katter blir ofta stressade av att inte kunna leva som de alltid gör och att de får tillfredsställa sina behov. Alla grundbehov som en katt har måste katten få tillfredsställa, annars skapas stress som kan få negativa konsekvenser. Alla katter är ju såklart individuella, så vissa saker som orsaker stress hos en katt kanske inte alls påverkar en annan. Eftersom varje katt har sitt egna arv så har katter helt olika förutsättningar för att hantera stress och oro.
Det är viktigt att katten får hitta sitt sätt att hantera stress och oro. Om katten vill gå och gömma sig och vara för sig själv för att bearbeta stressen, måste den få göra det. Katter kan känna rädsla, frustration och även ångest, vilket är väldigt vanligt hos katter. Om man märker att en katt ändrar kroppshållning kan det vara en god idé att undersöka om katten lider av stress eller oro. Till exempel om katten försöker krypa ihop och göra sig mindre kan det vara ett tecken på att den är rädd, samma sak om öronen är vinklade rakt neråt.
Hur ska man behandla en katt som stressad och orolig?
Alla katter har rätt att må bra. Om en katt blir hjälplös så är det viktigt att man tar det på största allvar och försöker hjälpa katten. Vi rekommenderar några produkter som kan hjälpa dig att hjälpa din katt. Förutom dessa produkter kan man låta en veterinär undersöka din katt för att se om de kan förstå vad problemen beror på, ibland kan det bero på en inflammerad urinblåsa eller urinstenar. Man kan också göra miljöförändringar för att hjälpa katten på traven.